«Νέο ρεκόρ» αποτελεί το ποσό που ζητά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να στηρίξει το 2018, τους ανθρώπους που πλήττονται από καταστροφές και συγκρούσεις παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα ο ΟΗΕ ζήτησε τοποσό των 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (18,9 δισεκατομμυρίων ευρώ) με τον γενικό γραμματέα και αρμόδιο για ανθρωπιστικές υποθέσειςΜαρκ Λόουκοκ, να υπογραμμίζει πως«οι συγκρούσεις, κυρίως οι παρατεταμένες κρίσεις, εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική πηγή των αναγκών για το 2018».

«Το 2018, μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων από ποτέ στο παρελθόν θα έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. 136 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια σε 26 χώρες», δηλαδή 5% περισσότεροι από φέτος.

Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να βοηθήσει τους πάντες, κυρίως για λόγους ασφαλείας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας με τις αρχές ή άλλα μέρη που συμμετέχουν στις συγκρούσεις. Βάσει των σχεδίων του ο οργανισμός θα προσφέρει βοήθεια και προστασία μόλις σε 91 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι πόροι που ζητεί, οι οποίοι παρουσιάζουν αύξηση 1% σε σχέση με πέρυσι, αποτελούν «νέο ρεκόρ», υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

Από τα 22,5 δισεκατομμύρια που ζητά ο ΟΗΕ, τα 7,66 δισεκατομμύρια προορίζονται για τη συριακή κρίση, η οποία αποτελεί από το 2011 που ξέσπασε πρώτη προτεραιότητα του οργανισμού. Θα μοιραστεί στο εσωτερικό, όπου 11,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα λάβουν βοήθεια, και στο εξωτερικό στους 5,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και τις χώρες που τους φιλοξενούν.

Δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί η Υεμένη, η οποία πλήττεται από τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου. Ο ΟΗΕ ζητεί 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι) προκειμένου να βοηθήσει 10,8 εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους, δηλαδή λίγο λιγότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Οι άλλες μεγάλες κρίσεις είναι στο Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία και τη Νιγηρία.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι σε κάποιες χώρες οι ανθρωπιστικές ανάγκες θα μειωθούν, αλλά θα παραμείνουν σημαντικές, όπως στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, το Ιράκ, το Μαλί και την Ουκρανία.

Αντίθετα, οι ανάγκες θα αυξηθούν «σημαντικά» στο Μπουρούντι, το Καμερούν, τη Λιβύη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία και το Σουδάν.
Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η ξηρασία, οι πλημμύρες, οι τυφώνες και άλλες φυσικές καταστροφές θα δημιουργήσουν ανθρωπιστικές ανάγκες. «Κάποιοι ειδικοί προβλέπουν αυξημένο κίνδυνο σεισμών το 2008», επισημαίνει ο οργανισμός.

Σπάνια καλύπτεται από δωρεές το σύνολο του ποσού που ζητεί ο ΟΗΕ. Στα τέλη Νοεμβρίου ο οργανισμός είχε λάβει μόνο 13 δισεκ. δολάρια από τα συνολικά 22,2 που είχε ζητήσει για το 2017.