• Αναζήτηση
 • Χιλή: Ο Πινιέρα νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών

  Ο δεξιός πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, που προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν στη Χιλή την Κυριακή, θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο στις

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο δεξιός πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, που προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν στη Χιλή την Κυριακή, θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο στις 17 Δεκεμβρίου με το σοσιαλιστή υποψήφιο, δημοσιογράφο Αλεχάντρο Γκιγιέ, για να κριθεί ποιος θα διαδεχθεί την κεντροαριστερή πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ.

  Οι δύο άνδρες συγκέντρωναν αντίστοιχα το 36,66% και το 22,64% των ψήφων, με ενσωματωμένο το 84% των εκλογικών τμημάτων, που έδωσε στη δημοσιότητα η Servel, υπηρεσία για τη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα.

  Η Μπεατρίς Σάντσες, υποψήφια του συνασπισμού της αριστεράς Frente Amplio, πλησίασε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Γκιγιέ αλλά δεν κατάφερε τελικά να καταλάβει τη δεύτερη θέση.

  Περίπου 14,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες για να επιλέξουν κάποιον από τους οκτώ υποψήφιους, εκ των οποίων οι έξι ανήκαν στο χώρο της κεντροαριστεράς.

  Η στροφή της Λατινικής Αμερικής

  Η Μπατσελέτ θα αποχωρήσει από το αξίωμα με αξιοσημείωτα χαμηλή δημοτικότητα (23%).

  Ο αποκαλούμενος και «χιλιανός Μπερλουσκόνι», ο 67χρονος Πινιέρα, ο οποίος είχε ήδη καταλάβει την προεδρία από το 2010 ως το 2014, φαίνεται να οδεύει προς νέα θητεία.

  «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος της ενότητας, της μεσαίας τάξης, των παιδιών και των ηλικιωμένων, των αστών και των αγροτών», διατράνωσε ο δισεκατομμυριούχος Πινιέρα, κλείνοντας την εκστρατεία του.

  Η πιθανολογούμενη επιστροφή του Πινιέρα στην εξουσία εντάσσεται στη δεξιά στροφή της Λατινικής Αμερικής και στο κλείσιμο του κύκλου για τη λατινοαμερικάνικη αριστερά.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk