• Αναζήτηση
 • Αργεντινή: Ακαρπες οι έρευνες για το υποβρύχιο που αγνοείται

  Η καταιγίδα της Κυριακής έκανε δυσκολότερες τις προσπάθειες εντοπισμού ενός υποβρυχίου με 44 μέλη πληρώματος

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η καταιγίδα της Κυριακής έκανε δυσκολότερες τις προσπάθειες εντοπισμού ενός υποβρυχίου με 44 μέλη πληρώματος που αγνοείται στον νότιο Ατλαντικό, ενώ η εξέταση των δεδομένων επτά κλήσεων με δορυφορικό τηλέφωνο που πιθανολογείτο πως έγιναν από το σκάφος, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο, δεν βοήθησε τους ερευνητές να εντοπίσουν το σημείο όπου βρίσκεται.

  Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο πως μέλη του πληρώματος του ARA San Juan φαίνεται πως προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη βάση τους και κατόπιν άλλες βάσεις του Πολεμικού Ναυτικού κάνοντας επτά κλήσεις με δορυφορικό τηλέφωνο αργά το πρωί και νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, οι οποίες όμως απέτυχαν. Το σκάφος βρισκόταν 432 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αργεντινής όταν είχε δώσει για τελευταία φορά το στίγμα του, νωρίς την Τετάρτη.

  Καθώς κύματα ύψους έως και 8 μέτρων και άνεμοι 40 κόμβων δυσχέραιναν τις έρευνες στη θάλασσα, οι αρχές προσπάθησαν να εντοπίσουν τη θέση του υποβρυχίου μεταξύ άλλων μελετώντας τα δεδομένα των επτά αποτυχημένων κλήσεων μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με τη βοήθεια της αμερικανικής εταιρείας Iridium Communications. Ωστόσο, ένας πλωτάρχης του ΠΝ της Αργεντινής, ο Γκαμπριέλ Γκαλεάτσι, δήλωσε ότι τα δεδομένα «δεν βοήθησαν να προσδιοριστεί ένα σημείο στον χάρτη», ενώ η ίδια η εταιρεία ανέφερε πως δεν είναι απόλυτα βέβαιη ότι οι κλήσεις έγιναν πράγματι από τη συσκευή της με την οποία είναι εφοδιασμένη το υποβρύχιο, ενώ επισήμανε πως οι κλήσεις από το τηλέφωνο μάλλον έγιναν την Τετάρτη—την ημέρα που εξαφανίστηκε το σκάφος—κι όχι το Σάββατο.

  Συνολικά, πάνω από δέκα πλοία και αεροσκάφη της Αργεντινής, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Χιλής και της Βραζιλίας συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας. Αυτή διεξάγεται κυρίως από αέρος, με τη χρήση ραντάρ και σόναρ, αφού η θαλασσοταραχή κάνει δύσκολη τη συμμετοχή των πλοίων, είπε ο ναύαρχος Γκαμπριέλ Γκονσάλες σε δημοσιογράφους στη βάση Μαρ δελ Πλάτα και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς», οι κακές καιρικές συνθήκες «αναμένεται ότι θα συνεχιστούν για τις επόμενες 48 ώρες». Η κατάσταση, κατά μετεωρολόγους, θα αρχίσει να βελτιώνεται βαθμιαία από το μεσημέρι της Δευτέρας.

  Ένα ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος B8 των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, ένα αεροσκάφος της NASA που ανέβαλε τις επιστημονικές έρευνες που διεξήγε κι ένα αεροσκάφος των ένοπλων δυνάμεων της Βραζιλίας συμμετείχαν στις έρευνες την Κυριακή.

  Η δραματική αναζήτηση έχει καθηλώσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στην Αργεντινή. Συγγενείς μελών του πληρώματος έχουν συγκεντρωθεί στη βάση στη Μαρ δελ Πλάτα, όπου το υποβρύχιο θα κατέπλεε κανονικά το μεσημέρι της Κυριακής από την Ουσουάια. Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο αγνοούμενο υποβρύχιο στη βραδινή του προσευχή.

  Το Σαν Χουάν καθελκύστηκε το 1983, είναι δηλαδή το νεότερο από τα τρία του στόλου της Αργεντινής. Κατασκευασμένο στη Γερμανία, υποβλήθηκε σε εκτεταμένες επισκευές το 2008 στην Αργεντινή, όταν είχαν αντικατασταθεί οι τέσσερις ντιζελομηχανές του και οι ηλεκτρικοί κινητήρες του συστήματος πρόωσης, κατά το εξειδικευμένο περιοδικό Jane’s Sentinel.

  Οι κλήσεις δεν προέρχονταν από το υποβρύχιο

  Οι επτά κλήσεις που έλαβαν το Σάββατο οι ναυτικές βάσεις της Αργεντινής δεν προέρχονταν από το υποβρύχιο που αγνοείται από την Τετάρτη και στο οποίο επέβαιναν 44 ναύτες, δήλωσε την Δευτέρα το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.

  «Λάβαμε την έκθεση της επιχείρησης που ανέλυσε τα σήματα, οι επτά προσπάθειες κλήσεις του Σαββάτου δεν αντιστοιχούν στο δορυφορικό τηλέφωνο του υποβρυχίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, Ενρίκε Μπαλίμπι.

  «Εξακολουθούμε να μην έχουμε σύνδεση» με το υποβρύχιο Σαν Χουάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΝ σε συνέντευξη Τύπου στο Μπουένος Άιρες.

  «Σήμερα συμπληρώνονται πέντε ημέρες αφότου χάσαμε την επαφή με το υποβρύχιο», πρόσθεσε.

  Το υποβρύχιο αναμενόταν να φθάσει στη βάση του στο Μαρ ντελ Πλάτα την Κυριακή ή την Δευτέρα.

  Συνεχίζονται οι έρευνες σε μια ακτίνα 300 χλμ. ανοικτά των ακτών της Αργεντινής.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk