• Αναζήτηση
 • Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις

  Ζιμπάμπουε: Ο πρόεδρος Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί

  Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί, όπως δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του γηραιού ηγέτη και του στρατού.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί, όπως δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του γηραιού ηγέτη και του στρατού.

  Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι ο Μουγκάμπε και οι στρατηγοί εργάζονται για τη σύνταξη της ανακοίνωσης της παραίτησης, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

  Ακόμη, η κρατική τηλεόραση ZBC επιβεβαίωσε μια φήμη που κυκλοφορούσε νωρίτερα, ότι ο Μουγκάμπε πρόκειται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα εντός των προσεχών ωρών.

  Εκδιώχθηκε από το κυβερνών κόμμα

  Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε εκδιώχθηκε σήμερα, Κυριακή, από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF και αντικαταστάθηκε από τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, τον αντιπρόεδρό του τον οποίο απέπεμψε αυτό τον μήνα, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πηγές από την ειδική σύνοδο του ZANU-PF.

  «Εκδιώχθηκε», δήλωσε ένας από τους αντιπροσώπους του κόμματος στο Ρόιτερς. «Ο Μνανγκάγκουα είναι ο νέος ηγέτης μας». Άλλοι τρεις αντιπρόσωποι επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση του Μουγκάμπε.

  Την πληροφορία για την αντικατάσταση του Μουγκάμπε από τον Μνανγκάγκουα στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαίωσε και ο ηγέτης των βετεράνων πολέμου της Ζιμπάμπουε.

  Εξάλλου, κομματική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο πως το ZANU-PF αποφάσισε, επίσης, την απομάκρυνση της Γκρέις Μουγκάμπε από το κόμμα.

  Διορία να παραιτηθεί μέχρι τη Δευτέρα

  Το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε, ZANU-PF, έδωσε στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε διορία έως το μεσημέρι (12:00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας προκειμένου να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο, διαφορετικά θα παραπεμφθεί σε δίκη, δήλωσε ο υπουργός Κυβερνοασφάλειας, Πάτρικ Τσαϊναμάσα.

  Ο υπουργός μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη σύνοδο του κόμματος, η οποία αποφάσισε την απομάκρυνση του Μουγκάμπε από την ηγεσία του ZANU-PF.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk