• Αναζήτηση
 • Αιχμές του Πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εναντίον της κυβέρνησης της χώρας του

  Τουσκ: Η Πολωνία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στην ΕΕ

  Ο Ντόναλντ Τούσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας εξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο. Η μοναδική χώρα που καταψήφισε την ανανέωση της θητείας του ήταν η πατρίδα του, η Πολωνία.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την έντονη ανησυχία του για την πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης της χώρας του, εξέφρασε ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, παραλληλίζοντάς την με αυτό που χαρακτήρισε ως «σχέδιο του Κρεμλίνου».

  Ο Ντόναλντ Τούσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και βασικός αντίπαλος του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, εξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο. Η μοναδική χώρα που καταψήφισε την ανανέωση της θητείας του ήταν η πατρίδα του, η Πολωνία.

  Στις αναρτήσεις που έκανε την Κυριακή στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Τούσκ εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία που ακολουθεί η Βαρσοβία και για τις εντάσεις μεταξύ της συντηρητικής κυβέρνησης τόσο με την ΕΕ όσο και με την Ουκρανία.

  «Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ο Τουσκ) δεν έκανε τίποτα για την Πολωνία» απάντησε η πρωθυπουργός Μπεάτε Σίντλο, κατηγορώντας τον ότι «χρησιμοποιεί τη θέση του για να επιτεθεί στην πολωνική κυβέρνηση» και κατ’ επέκταση στην Πολωνία.

  Νωρίτερα, ο Τούσκ είχε αναφερθεί στις εντάσεις με την Ουκρανία για τις σφαγές των Πολωνών που διέπραξαν οι Ουκρανοί εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και την αντιπαράθεση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. «Μια έντονη διαμάχη με την Ουκρανία, η απομόνωση στους κόλπους της ΕΕ, η εγκατάλειψη του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, επιθέσεις εναντίον των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης… Πρόκειται για στρατηγική του PiS ή για σχέδιο του Κρεμλίνου; Είναι υπερβολικά παρόμοια για να κοιμόμαστε ήσυχοι» έγραψε. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τις εννοεί με τη φράση «σχέδιο του Κρεμλίνου».

  Η Ουκρανία και η Πολωνία είχαν προσεγγίσει η μία την άλλη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, κυρίως επειδή η Βαρσοβία φοβόταν για την ασφάλειά της. Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις τους είναι τεταμένες καθώς η Πολωνία κατηγορεί το Κίεβο ότι εμποδίζει την εκταφή των Πολωνών που σφαγιάστηκαν στην περιοχή της Βολυνίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Βολυνία προπολεμικά ανήκε στην Πολωνία, ενώ σήμερα είναι τμήμα της Ουκρανίας.

  Η Πολωνία κατηγορεί επίσης την Ουκρανία ότι δεν έχει καταδικάσει κατηγορηματικά αυτές τις σφαγές που διέπραξαν οι εθνικιστές Ουκρανοί του Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού (UPA) το 1943. Τουλάχιστον 50.000 Πολωνοί κάτοικοι της Βολυνίας σφαγιάστηκαν.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk