• Αναζήτηση
 • ΗΠΑ-Paradise Papers: Τα έγγραφα αποκαλύπτουν σχέσεις υπουργού με Ρωσία

  Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος είναι μέτοχος σε εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών, η οποία συνδέεται με ρώσο ολιγάρχη που είναι στόχος αμερικανικών κυρώσεων, καθώς και γαμπρό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με αναλύσεις που βασίζονται στα νέα έγγραφα που διέρρευσαν από φορολογικούς παραδείσους.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος είναι μέτοχος σε εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών, η οποία συνδέεται με ρώσο ολιγάρχη που είναι στόχος αμερικανικών κυρώσεων, καθώς και γαμπρό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με αναλύσεις που βασίζονται στα νέα έγγραφα που διέρρευσαν από φορολογικούς παραδείσους.

  Αυτή είναι μια από τις πρώτες αποκαλύψεις των λεγόμενων Paradise Papers, της νέας έρευνας του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και των μέσων ενημέρωσης που συνεργάζονται μαζί του, όπως η αμερικανική εφημερίδα New York Times, η γαλλική Le Monde ή η βρετανική The Guardian.

  Οι αποκαλύψεις βασίζονται στα έγγραφα που διέρρευσαν από διεθνές δικηγορικό γραφείο, την εταιρεία Appleby των Βερμούδων, και περιήλθαν αρχικά στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung.

  Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ μείωσε το ποσοστό της συμμετοχής του σε αυτήν την εταιρεία, τη Navigator Holdings, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο, αλλά συνεχίζει να κατέχει μέσω υπεράκτιων εταιρειών το 31% του μετοχικού της κεφαλαίου.

  Ενας από τους κυριότερους πελάτες της Navigator Holdings είναι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου και πετροχημικών προϊόντων Sibur, η οποία συνεισέφερε πάνω από 23 εκατ. δολάρια στον κύκλο εργασιών της το 2016, σημειώνει η Μοντ.

  Ανάμεσα στους μετόχους της Sibur φιγουράρουν ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ρώσος ολιγάρχης ο οποίος θεωρείται πως ανήκει στο στενό κύκλο του ρώσου προέδρου και συμπεριλαμβάνεται στα πρόσωπα που θίγονται από τις κυρώσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, καθώς και ο Κιρίλ Σαμάλαφ, σύζυγος της νεότερης κόρης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

  Δεν είχε δώσει στοιχεία για τις συμμετοχές

  «Ο υπουργός (Εμπορίου των ΗΠΑ) Ρος δεν είχε συμμετάσχει στη λήψη της απόφασης της Navigator να συνεργαστεί με τη Sibur», στην οποία «δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις τότε και δεν επιβάλλονται τώρα», ήταν η αντίδραση του υπουργείου, το οποίο έστειλε ανακοίνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο αφού το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας.

  Δεν είχε εξάλλου «καμιά συνάντηση με τους μετόχους της Sibur που αναφέρονται», προστίθεται στην ανακοίνωση και διατυπώνεται η διαβεβαίωση ότι ο Ρος τηρεί τους δεοντολογικούς κανόνες της αμερικανικής κυβέρνησης.

  Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του στο αξίωμα, προκειμένου να κάνει πράξη το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ «Πρώτα η Αμερική», ο Ουίλμπουρ Ρος είχε καταλήξει τον Ιανουάριο σε συμφωνία με την ομοσπονδιακή υπηρεσία κυβερνητικής δεοντολογίας βάσει της οποίας έδωσε στοιχεία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα διατηρούσε, αλλά όχι λεπτομερή στοιχεία για τις συμμετοχές του σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

  Η μέχρι στιγμής θητεία του αμερικανού προέδρου, ένα χρόνο μετά την εκλογή του, συνεχίζει να δηλητηριάζεται από τις συνεχιζόμενες έρευνες για τις υποψίες περί αθέμιτης σύμπραξης της εκστρατείας του με τη Ρωσία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

  Η Appleby, η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως μια από «τις μεγαλύτερες υπεράκτιες δικηγορικές εταιρείες» του κόσμου, είχε ανακοινώσει στα τέλη του Οκτωβρίου ότι περίμενε πως θα αποκαλύπτονταν οικονομικά στοιχεία για ορισμένα από τα πλουσιότερα πρόσωπα στον πλανήτη έπειτα από «συμβάν» στα συστήματα πληροφορικής της.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk