• Αναζήτηση
 • ΗΠΑ: Κερδισμένοι και χαμένοι του φορολογικού νομοσχεδίου

  Το φορολογικό νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να κυριαρχήσει στις διεργασίες του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το CNN.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το φορολογικό νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να κυριαρχήσει στις διεργασίες του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το CNN.

  Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων (The House Ways and Means Committee) συνεδριάζει την Δευτέρα, με αντικείμενο τη συζήτηση και την τροποποίηση του νομοθετικού σχεδίου. Στο μεταξύ, τόσο ινστιτούτα αναλύσεων όσο και ομάδες εργασίας επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες των αριθμών, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την κάθε προτεινόμενη αλλαγή.

  Η πρώτη ανεξάρτητη ανάλυση για το αρχικό νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων έρχεται από το συντηρητικό ινστιτούτο Tax Foundation που βρήκε ότι κάθε ομάδα εισοδήματος θα δει μείωση του φόρου της, ενώ το πλουσιότερο 1% των νοικοκυριών θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα φορολογουμένων. Το μετά φόρων εισόδημα του πλουσιότερου 1% θα αυξηθεί κατά 7,5% μέσα στο 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.

  Τα αποτελέσματα της δυναμικής ανάλυσης προβλέπουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, υψηλότερους μισθούς, αλλά και τη δημιουργία 975.000 νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν τα μέγιστα από τη μείωση της φορολογίας των εταιρικών κοινοπραξιών, ενώ για το σημείο αυτό, εκφράζονται διαφορετικές εκτιμήσεις από τους οικονομολόγους.
  Υπό την προϋπόθεση ότι τα σημερινά δεδομένα είναι σωστά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εφαρμογή των νέων φορολογικών προτάσεων θα επιφέρει μείωση στην καταβολή των φόρων για όλα τα στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται στο 90% των κατώτερων εισοδημάτων θα δουν τα μετά φόρων εισοδήματά τους ν’ αυξάνονται μεταξύ 4,1% και 4,8% που είναι μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης από το 3,6% έως το 3,9% που εκτιμάται για την αύξηση των μετά φόρων εισοδημάτων γι’ αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των εισοδημάτων.

  Αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το ίδιο κέντρο αναλύσεων εκτιμά ότι τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα δώσουν ώθηση κατά 3,9% υψηλότερα στην οικονομική ανάπτυξη μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, η εφαρμογή των μέτρων μείωσης της φορολογίας θα προκαλέσει αύξηση των ελλειμμάτων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 989 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του 2017. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον περιγράφουν την επιδίωξη αυτή ιδιαιτέρως φιλόδοξη με δεδομένη τη δουλειά που απομένει να γίνει. Το σχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να τροποποιηθεί. Μετά, η Γερουσία θα πρέπει να καταρτίσει τη δική της έκδοση. Στην περίπτωση που κάθε νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία) ψηφίσει το δικό του φορολογικό νομοσχέδιο, τότε θα πρέπει να βρεθεί κοινός δρόμος για τη «γεφύρωση» των διαφορών μεταξύ των δύο νομοσχεδίων που θα έχουν αντίστοιχα ψηφιστεί από τα δύο νομοθετικά σώματα. Το τελικό νομοσχέδιο που θα καταρτιστεί από το παραπάνω στάδιο θα τεθεί πάλι σε ψηφοφορία. Στην περίπτωση που ψηφιστεί, τότε, θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ.

  Με δεδομένες τις πολιτικές ισορροπίες στη Γερουσία, αλλά και τον αριθμητικό συσχετισμό των εδρών (48 Δημοκρατικοί, 52 Ρεπουμπλικάνοι) η ψήφιση των φορολογικών αλλαγών θα είναι δυσκολότερη στη Γερουσία, ενώ ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εκφράζουν ήδη την αντίθεσή τους, στην περίπτωση που οι φοροαπαλλαγές προκαλούν αύξηση των ελλειμμάτων.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk