• Αναζήτηση
 • Νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας για το Λίβανο

  Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Σαάντ Χαρίρι - γιου του δολοφονημένου το 2005, Ραφίκ Χαρίρι - από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ επικαλείται φόβους για τη ζωή του, ρίχνει το Λίβανο σε νέα φάση πολιτικής αβεβαιότητας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Σαάντ Χαρίρι – γιου του δολοφονημένου το 2005, Ραφίκ Χαρίρι – από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ επικαλείται φόβους για τη ζωή του, ρίχνει το Λίβανο σε νέα φάση πολιτικής αβεβαιότητας. 

  Δύσκολες στιγμές και πάλι για τον Λίβανο. Η χώρα, που έχει βιώσει πολυετείς εμφυλίους, πολεμικές συρράξεις με τις γειτονικές της χώρες, συριακή κατοχή, βομβιστικές επιθέσεις και οικονομικές δυσκολίες κινδυνεύει, να βυθιστεί και πάλι στη θρησκευτική βία ανάμεσα στους Λιβανέζους σιίτες και τους σουνίτες μουσουλμάνους χωρίς πρωθυπουργό και κυβέρνηση μετά τη χθεσινή παραίτηση του Σαάντ Χαρίρι. Η παραίτηση Χαρίρι ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, που στήριζε στην κυβέρνηση συνασπισμού με όλα τα μεγάλα κόμματα της χώρας τις ελπίδες της για ένα πιο σταθερό πολιτικό κλίμα στο Λίβανο.

  Ευθείες βολές κατά του Ιράν

  «Ζούμε σε κλίμα παρόμοιο με αυτό που επικρατούσε πριν από τη δολοφονία του μάρτυρα πατέρα μου Ραφίκ αλ Χαρίρι» δήλωσε ο Σαάντ σε διάγγελμα από άγνωστο τόπο στη Σαουδική Αραβία. «Διαισθάνθηκα ότι υπάρχει σχέδιο κατά της ζωής μου. Με βάση τις πεποιθήσεις και τις αρχές που κληρονόμησα από τον δολοφονημένο πατέρα μου Ραφίκ αλ Χαρίρι και τις αρχές της Επανάστασης των Κέδρων, αναγγέλλω ότι δεν συμφωνώ να δυσαρεστήσω τους Λιβανέζους…και εξαγγέλλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του πρωθυπουργού του Λιβάνου».
  Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενος άγνωστη πηγή, μετέδωσε χθες, ότι τις περασμένες ημέρες σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας κατά του Χαρίρι στη Βυρηττό. Στο διάγγελμά του ο παραιτηθείς πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως την οργάνωση Χεζμπόλα και την προστάτιδα δύναμή του, το Ιράν, το οποίο έσπευσε να απορρίψει τις αιτιάσεις. «Η χώρα χρειάζεται λιγότερο αναίτια σενάρια και περισσότερη εποικοδομητική συνεργασία για να κερδίσουμε οριστικά το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

  «Μας πηγαίνει πίσω»

  Η εξαγγελία παραίτησης του Χαρίρι απογοήτευσε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας. Ενδεικτική η δήλωση ενός Λιβανέζου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Έτσι όπως είμαστε τώρα, χρειαζόμαστε κάποιον που να σταθεί δίπλα μας. Αντί να πηγαίνουμε προς τα εμπρός, κινούμαστε προς τα πίσω, κι αυτός ο άνδρας μας πηγαίνει πίσω». Η Γαλλία, ως χώρα υπό τη διακυβέρνηση της οποίας ήταν ο Λίβανος μέχρι την ανεξαρτησία του, κάλεσε τους υπεύθυνους σε ετοιμότητα για συμβιβασμό. «Είναι προς το συμφέρον όλων να μη διολισθήσει η χώρα σε νέα φάση αστάθειας» ανέφερε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

  Τι μέλλει γενέσθαι; Κανείς δεν ξέρει. Ο Σαάντ Χαρίρι θα παραμείνει καταρχήν στη Σαουδική Αραβία και αργότερα θα ταξιδέψει σε άλλες αραβικές χώρες για να εξετάσει την κατάσταση στο Λίβανο. Μέσα στη χώρα του, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σε μια δύσκολη συγκυρία στη γύρω περιοχή.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk