• Αναζήτηση
 • Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπ. Κόρκερ επικρίνει ανοιχτά τον Τραμπ

  Ως τους ανθρώπους που «βοηθούν διαχωρίζοντας την χώρα μας, από το χάος», χαρακτήρισε τους στρατηγούς Τζον Κέλι και Τζέιμς Μάτις καθώς επίσης και τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, σε δήλωση του στο CNN.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ως τους ανθρώπους που «βοηθούν διαχωρίζοντας την χώρα μας, από το χάος», χαρακτήρισε τους στρατηγούς Τζον Κέλι και Τζέιμς Μάτις καθώς επίσης και τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, σε δήλωση του στο CNN.

  Μία δήλωση η οποία χαρακτηρίστηκε ως αιχμηρή κριτική κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από τον Κόρκερ, ο οποίος πριν από καιρό θεωρούνταν σύμμαχος του στην Ουάσινγκτον.

  Ερωτώμενος ευθέως από έναν δημοσιογράφο αν με την χρήση τη λέξης «χάος» ο Κόρκερ αναφερόταν στον πρόεδρο Τραμπ, ο Γερουσιαστής που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα συνταξιοδοτηθεί το 2018, απάντησε: «(Ο Μάτις, ο Κέλι και ο Τίλερσον) συνεργάζονται πολύ καλά μεταξύ τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αξιόπιστες και σοβαρές. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι μέσα στην κυβέρνηση, οι οποίοι δεν είναι. Ελπίζω ότι οι (Μάτις, Κέλι και Τίλερσον) θα παραμείνουν γιατί είναι πολύτιμοι για την εθνική ασφάλεια του έθνους μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κόρκερ.

  Μια δεύτερη ανάγνωση της δήλωσης Κόρκερ καθιστά κατανοητό ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αφήνει να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που ο Τίλερσον αποπεμφθεί από τα καθήκοντά του ή παραιτηθεί, τότε θα κινδυνεύσει η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, υπονοώντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ προκαλεί «χάος» προωθώντας πολιτικές που δεν είναι αξιόπιστες και σοβαρές.

  Ο Κόρκερ υποστήριξε ότι ο Τίλερσον «βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κατάσταση απίστευτων αντιθέσεων», προσθέτοντας: «Ο ίδιος καταλήγει να μην έχει την υποστήριξη που ήλπιζα ότι θα είχε ως υπουργός των Εξωτερικών. … Βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση προσπαθώντας να επιλύσει μερικά από τα παγκόσμια προβλήματα χωρίς την υποστήριξη και την βοήθεια που θα ήθελα να δω ότι λαμβάνει»..

  Τα σχόλια αυτά του Κόρκερ γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία πληθαίνουν οι αναφορές για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Τίλερσον, ενώ όπως διαφαίνεται από τις αναφορές αυτές, οι σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών έχουν επιδεινωθεί.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Κόρκερ είχε συμπεριληφθεί μεταξύ των προσώπων που ήταν υποψήφια για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, αλλά και για την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού ΥΠΕΞ κατά την μεταβατική περίοδο πριν από την συγκρότηση της κυβέρνησης Τραμπ. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος ασκεί σκληρή κριτική στον πρόεδρο Τραμπ. Οι δηλώσεις που είχε κάνει τον προηγούμενο Αύγουστο απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όταν άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ «δεν είχε ακόμη επιδείξει την σταθερότητα και την ικανότητα που απαιτείται, προκειμένου η προεδρία του να είναι επιτυχής».

  Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε μέσω μιας ανάρτησης του στο Twitter: «Μία παράξενη δήλωση από τον Μπομπ Κόρκερ εάν ληφθεί υπόψη ότι συχνά με ρωτάει εάν θα πρέπει ή όχι να είναι υποψήφιος για την έδρα του το 2018. Το Τενεσί δεν είναι ευτυχισμένο!».

  Ο Τραμπ και ο Κόρκερ συνεργάστηκαν αρκετές φορές στον Λευκό Οίκο προκειμένου να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις του νομοθετικού έργου για την Γερουσία, ενώ σύμφωνα με σχετικές αναφορές, ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον Κόρκερ να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία στην Γερουσία. Ωστόσο, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων, ο Κόρκερ ανακοίνωσε ότι θα συνταξιοδοτηθεί.

  Οι παραπάνω δηλώσεις του Κόρκερ θεωρούνται συνέχεια των δηλώσεων που είχε κάνει τον Αύγουστο αμφισβητώντας την σταθερότητα και τις ικανότητες ηγεσίας του Τραμπ. Τώρα ξεκαθάρισε ότι χωρίς τον Τίλερσον, τον Μάτις και τον Κέλι ο Τραμπ είναι πιθανό να οδηγήσει τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο στο χάος. Είναι σίγουρο ότι ο Κόρκερ εκφράζει τις απόψεις του χωρίς να φοβάται ότι θα προκαλέσει τον εκνευρισμό του προέδρου και απαλλαγμένος από τις δεσμεύσεις και το άγχος μιας επανεκλογής του.

  Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι το Κόρκερ εκφράζει ότι σκέφτεται πραγματικά για τον Τραμπ δημιουργώντας ένα προηγούμενο για τους Ρεπουμπλικάνους στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία. Αυτοί πότε θα εκφράσουν τις πραγματικές απόψεις τους;

  Η κατάσταση για τον πρόεδρο Τραμπ γίνεται ακόμη πιο δύσκολη στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο των ΗΠΑ από την συνεχιζόμενη νομοθετική στασιμότητα και την εδραίωση αρνητικού πολιτικού κλίματος στην Γερουσία, καθώς η πρόσφατη νομοθετική πρακτική απέδειξε ότι το νομοθετικό έργο προωθείται ταχύτερα στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ προκύπτουν αξεπέραστες δυσκολίες για τους Ρεπουμπλικάνους από τις υφιστάμενες πολιτικές και αριθμητικές ισορροπίες στην Γερουσία.

  Ενδεχόμενη κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την εσωτερική νομοθετική στασιμότητα, την γενικότερη στάση των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και τα ανοιχτά μέτωπα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, θα καλλιεργούσε ένα περιβάλλον απρόβλεπτων εξελίξεων για τις ΗΠΑ και διεθνώς.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk