• Αναζήτηση
 • Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Καταλωνία (live)

  Η κατάσταση στην Καταλωνία, όπως διαμορφώνεται μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την Κυριακή και την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει θα συζητείται σε έκτακτη συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη το μεσημέρι.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η κατάσταση στην Καταλωνία, όπως διαμορφώνεται μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την Κυριακή και την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει συζητείται σε έκτακτη συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη το μεσημέρι.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε και πάλι σήμερα Τετάρτη την ισπανική κυβέρνηση και τις καταλανικές αρχές να αρχίσουν διάλογο για να εκτονώσουν τη μερικές φορές βίαιη σύγκρουση σχετικά με τα αιτήματα για ανεξαρτησία της Καταλονίας.

  «Είναι καιρός για συνομιλίες», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς κατά ην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Η συζήτηση στο Στρασβούργο θα περιλαμβάνει μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι παρέμεινε σιωπηλή για πολύ καιρό αναφορικά με το θέμα, καθώς και μια συζήτηση των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Από το πρωί της Τετάρτης πολλοί ήταν οι ευρωβουλευτές που αναφέρθηκαν στην κρίση μεταξύ Καταλωνίας και Ισπανίας στη διάρκεια μιας άλλη συζήτησης, που ήταν αφιερωμένη στη προετοιμασία της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 19ης και 20ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

  Η κρίση αυτή «πολύ περισσότερο από το Brexit απειλεί, μπορεί να θέσει σε δοκιμασία το ίδιο το πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», εκτίμησε ο επικεφαλής των Πράσινων Φιλίπ Λαμπέρτς.

  Πολλοί ευρωβουλευτές –οικολόγοι ή της άκρας αριστεράς– επέκριναν «την ωμότητα και τη βία της αστυνομίας» της Ισπανίας στο περιθώριο του δημοψηφίσματος της Κυριακής, ενώ άλλοι ζήτησαν μια «διεθνή» μεσολάβηση με «ευρωπαϊκή εμπλοκή».

  Ωστόσο ένας ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, τόνισε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται κηδεμόνες» ούτε «μεσολαβητές».

  «Η απόφαση αν η Ισπανία θα διχαστεί ή αν θα παραμείνει ενωμένη είναι υπόθεση όλων των Ισπανών και μόνο των Ισπανών», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής αυτός, ο Εστεμπάν Γκονθάλεθ Πονς.

  «Αν σήμερα επιτρέψετε στην Καταλονία να σπάσει την ενότητα της Ισπανίας, αυτό θα έχει επιπτώσεις ντόμινο σε όλη την ήπειρο. Αντί για μια Ευρώπη 27 χωρών, θα έχουμε μια μη-Ευρώπη μικρο-κρατών», προειδοποίησε.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk