• Αναζήτηση
 • Ο Σταϊνμάιερ προειδοποιεί για «νέα τείχη»

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στη σκιά της εκλογικής επιτυχίας του AfD πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις για την Επανένωση. Για «τείχη οργής πίσω από τα οποία υποδαυλίζεται η καχυποψία έναντι της δημοκρατίας», προειδοποιεί ο γερμανός πρόεδρος.

  Με το σύνθημα «Μαζί είμαστε η Γερμανία», οι διοργανωτές έστησαν μια μεγάλη, διήμερη γιορτή, ανοιχτή σε όλους στο κέντρο της πόλης Μάιντς. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονταν στην πρωτεύουσα του δυτικογερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με περισσότερους από 7.000 αστυνομικούς, ο κόσμος συνέρρεε  στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσει συναυλίες και να τραγουδήσει μαζί με καλλιτέχνες από την ανατολική και τη δυτική Γερμανία τραγούδια που έγιναν επιτυχίες και στις «δύο Γερμανίες».

  Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε λειτουργία στον καθεδρικό παρουσία του γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Στην αίθουσα Rheinhalle ακολούθησε ομιλία του προέδρου, η οποία επικεντρώθηκε στην είσοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στην νέα ομοσπονδιακή βουλή, αλλά και την προσφυγική κρίση.

  «Υποδαυλίζεται η καχυποψία απέναντι στην Δημοκρατία»

  Αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς, 28 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκανε λόγο για «νέα τείχη που στήνονται, λιγότερο εμφανή, χωρίς συρματοπλέγματα, τείχη αποξένωσης, απογοήτευσης και οργής. Πίσω από αυτά τα τείχη υποδαυλίζεται η καχυποψία απέναντι στη δημοκρατία και τους αντιπροσώπους της».

  Μιλώντας για την προσφυγική κρίση ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής προσφύγων, ενώ παράλληλα ζήτησε τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. «Ζητούμενο είναι», είπε ο γερμανός πρόεδρος, «να συντονίσουμε όσο είναι εφικτό τις διεθνείς προκλήσεις με τις δυνατότητες της χώρας μας».

  Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Στάινμαϊερ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι «η Γερμανία έχει σημειώσει σημαντική προόδο τις τελευταίες δεκαετίες: Από τον ναζισμό, τον πόλεμο και την καταστροφή της Ευρώπης, πέρασε στη διχοτόμηση της χώρας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και εξελίχθηκε σήμερα σε μια δημοκρατική και ισχυρή χώρα στην καρδιά της Ευρώπης».

  Μέρκελ: «Δεν μπορούμε να αποκοπούμε από όσα συμβαίνουν διεθνώς»

  Από την πλευρά της η Α. Μέρκελ υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που η Επανένωση της Γερμανίας έγινε ειρηνικά. Και γι’ αυτό το λόγο η Γερμανία έχει ευθύνη για την Ευρώπη, αλλά και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Διότι γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να αποκοπούμε από όσα συμβαίνουν διεθνώς». Επιπλέον η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε: «Παρατηρώντας το παρελθόν μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε πολλά στη διαδικασία της Επανένωσης και το γεγονός αυτό πρέπει να μας δώσει τη δύναμη που απαιτείται για να επιλύσουμε τα ζητήματα που είναι ακόμη ανοιχτά».

  dpa, epd, swr.de / Στέφανος Γεωργακόπουλος

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk