• Αναζήτηση
 • Μετανάστευση και εξωτερικές σχέσεις στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

  Τέσσερα είναι τα βασικά θέματα που έχει θέσει ο πρόεδρος Τουσκ στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου. Όπως ενημέρωσε την Ολομέλεια εκ μέρους του Συμβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας, Μάτι Μαασίκας (Matti Maasikas ), τα θέματα είναι: η μετανάστευση, η ψηφιακή Ευρώπη, η άμυνα και οι εξωτερικές σχέσεις.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τέσσερα είναι τα βασικά θέματα που έχει θέσει ο πρόεδρος Τουσκ στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου. Όπως ενημέρωσε την Ολομέλεια εκ μέρους του Συμβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας, Μάτι Μαασίκας (Matti Maasikas ), τα θέματα είναι: η μετανάστευση, η ψηφιακή Ευρώπη, η άμυνα και οι εξωτερικές σχέσεις.

  Για τη Μετανάστευση:

  Οι πρόσφατες εξελίξεις θεωρούνται «ενθαρρυντικές». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου οι παράνομες ροές κατά μήκος της κεντρικής μεσογειακής διαδρομής μειώθηκαν σημαντικά.

  Οι ηγέτες θα θελήσουν να εδραιώσουν αυτές τις τάσεις και να τις καθοδηγήσουν σε ένα μακροπρόθεσμο όραμα. Οι ηγέτες θα θελήσουν να εδραιώσουν αυτές τις τάσεις και να τις καθοδηγήσουν σε ένα μακροπρόθεσμο όραμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να διευρύνουμε το έργο μας με διεθνείς εταίρους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη μια ισχυρή εταιρική σχέση με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Η αντιμετώπιση των βασικών αιτιών είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα η πρόκληση της παράτυπης μετανάστευσης. Αναφορικά με το μελλοντικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ζητήσει περαιτέρω σύγκλιση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία η οποία επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης και εξασφαλίζει την αντοχή σε μελλοντικές κρίσεις.

  Για τα Ψηφιακά:

  Οι ηγέτες θα θελήσουν επίσης να αποτιμήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στις συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις στο πλαίσιο της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα. Το ερώτημα σήμερα είναι απλά αν η Ευρώπη προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ψηφιακής επανάστασης. Πρόκειται για βασική πρόκληση για το μέλλον της. Έχει αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, είτε πρόκειται για τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας ή τις κυβερνήσεις μας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά εξοπλισμένη για αυτή τη μετασχηματιστική αλλαγή.

  Άμυνα:

  Οι ηγέτες δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εργασίας το Δεκέμβριο του 2016. Οι συζητήσεις προχώρησαν περαιτέρω τον Ιούνιο του 2017 με πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές επικεντρωμένες στη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO), αλλά και στις μάχιμες ομάδες της ΕΕ και στη βιομηχανική διάσταση της άμυνας της ΕΕ. Έχουν επιτευχθεί το τελευταίο έτος περισσότερα από ό, τι σε μια δεκαετία. Τον Οκτώβριο θα επανεξετάσουν τις προσπάθειες για την έναρξη μιας συνεκτικής και φιλόδοξης Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας. Οι συζητήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι ηγέτες θα θέλουν να πιέσουν για μια ταχεία συμφωνία σε αυτή τη βάση.

  Εξωτερικές σχέσεις:

  Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή. Ένα από τα θέματα αυτής της συζήτησης θα είναι οι σχέσεις με την Τουρκία.

  Ο κ. Μαασίκας συμπλήρωσε ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν και στις 27.10.2017.

  Επίσης, σχετικά με τη χθεσινή συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις του Brexit και την υιοθέτηση ψηφίσματος, ανέφερε ότι προγραμματίζεται 5ος γύρος διαπραγματεύσεων για την επόμενη εβδομάδα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 50, θα είναι η ευκαιρία για τους 27 ηγέτες να επανεξετάσουν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk