• Αναζήτηση
 • Αέριο σαρίν στη Συρία πριν από τη φονική επίθεση στο Χαν Σεϊχούν

  Ο νευροτοξικός παράγοντας σαρίν χρησιμοποιήθηκε σε τοποθεσία της βορειοδυτικής Συρίας στα τέλη Μαρτίου, πέντε ημέρες πριν από τη φονική επίθεση στο Χαν Σεϊχούν που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 80 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ).

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο νευροτοξικός παράγοντας σαρίν χρησιμοποιήθηκε σε τοποθεσία της βορειοδυτικής Συρίας στα τέλη Μαρτίου, πέντε ημέρες πριν από τη φονική επίθεση στο Χαν Σεϊχούν που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 80 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ).

  «Η ανάλυση των δειγμάτων που συγκεντρώθηκαν (από τον ΟΑΧΑ) αναφέρεται σε ένα άλλο περιστατικό που συνέβη στο βόρειο τμήμα της Συρίας στις 30 Μαρτίου αυτής της χρονιάς», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΑ Αχμέτ Ουζουμτζού σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την ύπαρξη σαρίν», πρόσθεσε. «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε περισσότερα. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Δεν υπήρξαν αναφορές για νεκρούς».

  Την 4η Απριλίου το μικρό χωριό Χαν Σεϊχούν, το οποίο τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών και τζιχαντιστών στην επαρχία Ιντλίμπ, στοχοθετήθηκε από αεροπορική επιδρομή με αποτέλεσμα τον θάνατο 83 ανθρώπων.

  Η επίθεση του Χαν Σεϊχούν θεωρείτο μέχρι πρότινος ως η πρώτη επίθεση όπου έγινε χρήση του σαρίν έπειτα από εκείνην της 21ης Αυγούστου 2013 εναντίον τομέων που βρίσκονταν στα χέρια ανταρτών, στα περίχωρα της Δαμασκού. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, σε εκείνη την επίθεση σκοτώθηκαν 1.429 άνθρωποι.

  Ο Αχμέτ Ουζουμτζού επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το σαρίν είχε χρησιμοποιηθεί στην κοινότητα Αλ Λαταμινά, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων νότια του Χαν Σεϊχούν, πέντε ημέρες νωρίτερα.

  Η αποστολή έρευνας του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ) περισυνέλεξε δείγματα εδάφους, ρούχων και μεταλλικών αντικειμένων «που εστάλησαν στα εργαστήριά μας και εμείς παραλάβαμε τα αποτελέσματα πριν από κάποιες ημέρες».

  «Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι έγινε χρήση ή υπήρξε έκθεση στο σαρίν πριν ακόμη από το συμβάν της 4ης Απριλίου» σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΑ.

  Τον Ιούνιο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων είχε επιβεβαιώσει ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Χαν Σεϊχούν, χωρίς ωστόσο να υποδείξει τους υπεύθυνους.

  Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ερευνητές του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά, στη 14η έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, ότι η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη. Η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χρησιμοποιεί χημικά όπλα «εναντίον του λαού» της.

  Η κοινή επιτροπή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΑ, η οποία επίσης ερευνά την επίθεση, δεν έχει προς το παρόν καθορίσει ποια πλευρά ευθύνεται και η έκθεσή της αναμένεται να εκδοθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk