Γερμανόφωνα ΜΜΕ: Σίγουρη η νίκη για την «εθνομητέρα» Μέρκελ

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μπαίνει όλο και περισσότερο στο μικροσκόπιο των αναλυτών. Σχόλια και για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην αγορά εργασίας της Γερμανίας.

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μπαίνει όλο και περισσότερο στο μικροσκόπιο των αναλυτών. Σχόλια και για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην αγορά εργασίας της Γερμανίας.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τις πολιτικές κινήσεις της Άγκελα Μέρκελ ως εξής: «Συχνά λέγεται για την γερμανίδα καγκελάριο ότι αποφεύγει τις ξεκάθαρες δηλώσεις και την κάθε σύγκρουση» επισημαίνει ο αρθρογράφος για να απαριθμήσει στη συνέχεια περιπτώσεις κατά τις οποίες η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) απέδειξε το αντίθετο: «Η Μέρκελ επέπληξε την CDU του Αμβούργου επειδή είχε ζητήσει την παραίτηση του δημάρχου Όλαφ Σολτς (SPD). H Μέρκελ στάθηκε απέναντι στην CDU του Βερολίνου η οποία θέλει να διατηρήσει το αεροδρόμιο Τέγκελ ακόμη και μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου BER. Και η Μέρκελ επέπληξε τους βουλευτές της CDU του τοπικού κοινοβουλίου της Κάτω Σαξονίας που συμφώνησαν σε ένα αίτημα του AfD (σ.σ. λαϊκιστικού δεξιού κόμματος). (…)
«Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η ξεκάθαρη θέση της Μέρκελ είναι θεμιτή. Η επικεφαλής της CDU επιδεικνύει γενναιότητα έναντι των κομματικών φίλων – και αυτό μάλιστα εν μέσω προεκλογικού αγώνα, κατά τον οποίο εσωκομματικές διαμάχες συχνά αποσιωπώνται. Θα ήταν όμως καλό, εάν η Μέρκελ έδειχνε αυτή τη γενναιότητα και απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους».
Πιο καυστικά σχόλια για την Άγκελα Μέρκελ υιοθετεί η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung: «Η κοινή λογική λέει ότι και μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου η Άγκελα Μέρκελ θα είναι καγκελάριος της Γερμανίας. Ο βασικός λόγος είναι απλά το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται σε καλύτερη θέση όσο ποτέ, ιδιαίτερα στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο». Και με μια δόση ειρωνείας ο αρθρογράφος συμπληρώνει: «Σημαντική είναι όμως και η καταπληκτική ικανότητα της Μέρκελ να δίνει νόημα στα πράγματα ακόμη και όταν δεν βγάζουν νόημα. Πόσο καθησυχαστικό είναι στ’ αλήθεια να έχεις μια εθνομητέρα που φροντίζει συνεχώς για την τάξη και την αξιοπιστία σε έναν κόσμο ο οποίος στην πραγματικότητα είναι τόσο ανησυχητικά απρόβλεπτος».
Οι κλάδοι πρέπει να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας
Δραματικές αλλαγές στη γερμανική αγορά εργασίας προμηνύονται από σχετική έκθεση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης και δημοσιεύεται σήμερα. Η ανησυχητική εξέλιξη σχολιάζεται από την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υπό τον τίτλο: «Ξυπνήστε!». Ο δημοσιογράφος προτείνει η γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει την κοινωνική της πολιτική: «Οι πολιτικοί συζητούν αυτό το διάστημα ιδιαίτερα ‘resilience’ δηλαδή οικονομική ανθεκτικότητα στις κρίσεις. Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως βασικό της στόχο να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Γερμανίας απέναντι στο δημογραφικό σοκ της επόμενης δεκαετίας. Γνώμονας αυτής της πολιτικής θα πρέπει να είναι κάθε άνθρωπος ικανός για εργασία στη χώρα να έχει τη δυνατότητα να εργάζεται παρότι έχει οικογένεια. Ταυτόχρονα η πολιτική αυτή θα πρέπει να προσελκύει εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό».
Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung επισημαίνει: «Ο αριθμός ακούγεται απειλητικός: Μέχρι το 2030 (σ.σ. η Γερμανία) θα έχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού τριών εκατομμυρίων ατόμων. 3 εκατομμύρια – αυτό σημαίνει ότι κάποιος τα υπολόγισε με μεγάλη ακρίβεια. Το βασικό πρόβλημα της αγοράς εργασίας του μέλλοντος όμως είναι ότι ποτέ δεν ήταν τόσο ασαφές σε ποιους κλάδους θα χρειαστούν στο μέλλον περισσότεροι απασχολούμενοι και σε ποιους λιγότεροι».
Τέλος η εφημερίδα Heilbronner Stimme γράφει: «Δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει ήδη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και ότι πρόκειται να αυξηθεί. Και αυτό όχι μόνο για δημογραφικούς λόγους αλλά και επειδή κάποια επαγγέλματα δεν είναι ελκυστικά για εκείνους που έχουν τη δυνατότητα της επιλογής. Παρά την ψηφιοποίηση και την μετανάστευση, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εάν οι κλάδοι δεν βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας».
Αλεξάνδρα Κοσμά
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk