Περίπου 27.400 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές για να ξεφύγουν από τη βία στη Μιανμάρ στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ενώ ακόμη 20.000 είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τρεις πηγές του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ η ακτοφυλακή του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι εντόπισε σήμερα τα πτώματα 20 Ροχίνγκια, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά και εννέα γυναίκες, αφού το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στον ποταμό Ναφ –το φυσικό σύνορο μεταξύ του Μπανγκλαντές και της Μιανμάρ– στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη βία στη χώρα τους.

Χθες είχαν εντοπιστεί οι σοροί δύο γυναικών Ροχίνγκια και δύο παιδιών, αφού το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε πυρά από τους συνοριοφύλακες της Μιανμάρ, δήλωσε ο Αριφούλ Ισλάμ, διοικητής της ακτοφυλακής του Μπανγκλαντές.

Στη μεθοριακή περιοχή Κοξ Μπαζάρ οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί που είχαν φτιάξει οι Ροχίνγκια μετά τα προηγούμενα βίαια επεισόδια του Οκτωβρίου επεκτάθηκαν για να φιλοξενήσουν τους νέους πρόσφυγες που φτάνουν την τελευταία εβδομάδα.

Ένας από τους νεοαφιχθέντες είναι o Μοχάμεντ Ράσιντ 45 ετών, ο οποίος έχει τραυματιστεί κάτω από το μάτι του. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, τραυματίστηκε από τον εξοστρακισμό σφαίρας, όταν ο στρατός της Μιανμάρ άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας Ροχίνγκια που προσπαθούσαν να περάσουν στο Μπανγκλαντές.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι προσπάθησε να φτάσει στα σύνορα μαζί με περίπου 100 ανθρώπους, ενώ πρόσθεσε ότι άκουσε εκρήξεις και είδε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

«Κρυφτήκαμε στο δάσος για δύο ημέρες και μετά μας σταμάτησαν στα σύνορα, αλλά περάσαμε. Ακούσαμε ότι τα σπίτια στα χωριά μας έχουν πυρποληθεί», είπε ο Ρασίντ.

Οι αρχές του Μπανγκλαντές απώθησαν 366 Ροχίνγκια, οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να εισέλθουν στη χώρα κυρίως με μικρά, ξύλινα πλοιάρια.

Μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ την Παρασκευή, στη βόρεια Πολιτεία Ραχίν όπου ζει κυρίως η μουσουλμανική αυτή μειονότητα, έχει προκαλέσει νέο κύμα διώξεων εις βάρος της, γεγονός που έχει ωθήσει πολλούς Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου ήδη ζουν περισσότεροι από 400.000 ομοεθνείς τους πρόσφυγες.

Τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις τελευταίες συγκρούσεις, η πλειονότητά τους αντάρτες, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως και άμαχοι.

Η μεταχείριση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.

Οι Ροχίνγκια είναι απάτριδες και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Ωστόσο και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών.