Γερμανικές εκλογές: Αποδυναμώνονται Χριστιανοδημοκράτες-Σοσιαλδημοκράτες, ενισχύεται το ξενοφοβικό AfD

Ένα μήνα πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές τα δυο μεγάλα κόμματα χάνουν μέρος της πολιτικής τους επιρροής, όπως καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση. Στον αντίποδα ενισχύεται σημαντικά το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ένα μήνα πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές τα δυο μεγάλα κόμματα χάνουν μέρος της πολιτικής τους επιρροής, όπως καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση. Στον αντίποδα ενισχύεται σημαντικά το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Στη νέα δημοσκόπηση Deutschlandtrend του ARD η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU χάνει μια μονάδα σε σχέση με την τελευταία σφυγμομέτρηση προ δυο εβδομάδων και υποχωρεί στο 38%. Δυο ποσοστιαίες μονάδες χάνουν την ίδια ώρα οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, που βλέπουν τα ποσοστά τους να κατρακυλούν στο 22%.

Την ίδια ώρα ενισχύεται σημαντικά το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το ξενοφοβικό κόμμα κερδίζει δυο μονάδες και σκαρφαλώνει πλέον στο 10%. Το διψήφιο ποσοστό που φέρεται να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου θα του εξασφάλιζε την τρίτη θέση και επιπλέον, σε περίπτωση συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ CDU/CSU – SPD, τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ελαφρώς ενισχυμένο και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που λαμβάνει 9% (+1%) ενώ αμετάβλητα είναι την ίδια ώρα τα ποσοστά της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων (Grüne) με 9% και 8% αντίστοιχα.

Μεταναστευτικό, κοινωνικές ανισότητες και ασφάλεια

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια δημοσκόπηση ποικίλουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης. Το 12% απάντησε ότι αυτή θα πρέπει να ασχοληθεί καταρχάς με μεταναστευτικά ζητήματα, την επαναδιατύπωση του δικαιώματος ασύλου και τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για τη μετανάστευση.

Το 9% απάντησε την ίδια ώρα ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ φτωχών και πλουσίων, η θεσμοθέτηση και επιβολή φόρου πλουσίων και η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας.

Τέλος, για το 7% των ερωτηθέντων, μείζονος σημασίας ζητήματα είναι η εσωτερική ασφάλεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

dpa, Κώστας Συμεωνίδης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk