Γερμανία: Απαγόρευση του ακροαριστερού indymedia

Εδώ και καιρό η ακροαριστερή ιστοσελίδα linksunten.indymedia.org βρισκόταν στο στόχαστρο των αρχών. Μετά από εφόδους στα κεντρικά της εντοπίστηκαν όπλα όπως ρόπαλα και μαχαίρια, κάτι που οδήγησε στο κλείσιμό της.

Εδώ και καιρό η ακροαριστερή ιστοσελίδα linksunten.indymedia.org βρισκόταν στο στόχαστρο των αρχών. Μετά από εφόδους στα κεντρικά της εντοπίστηκαν όπλα όπως ρόπαλα και μαχαίρια, κάτι που οδήγησε στο κλείσιμό της.

Η ανεξάρτητη, ακροαριστερή πλατφόρμα διαδικτυακής ενημέρωσης linksunten.indymedia org απασχολούσε έντονα τις γερμανικές αρχές εδώ και καιρό, κυρίως λόγω της διάδοσης περιεχομένου που θεωρούνταν ότι υποκινεί δημόσια την ακροαριστερή βία στη Γερμανία. Πιο πρόσφατα, με αφορμή τη Σύνοδο των G20 στο Αμβούργο, η γερμανική ιστοσελίδα κατηγορήθηκε για υποκίνηση επεισοδίων και βίαιων ενεργειών κατά της αστυνομίας.

Μετά από εφόδους αστυνομικών στα κεντρικά της διαδικτυακής πλατφόρμας στο Φράιμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, οι αρχές εντόπισαν διάφορα είδη όπλων, όπως μαχαίρια, ρόπαλα και γκλομπ, ανέφερε σήμερα από το Βερολίνο ο γερμανός υπ. Eσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ανακοινώνοντας παράλληλα την απαγόρευση και το κλείσιμο της ιστοσελίδας.

«Η συνέχιση της διάδοσης περιεχομένου μέσω της ιστοσελίδας θα αποτελεί στο εξής ποινικό αδίκημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπ. Εσωτερικών. Ο Τόμας ντε Μεζιέρ αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι οι διαχειριστές του ιστοτόπου περιφρονούν θεμελιωδώς τους νόμους και υποδαυλίζουν μισαλλοδοξία και βία. Υποστήριξε επίσης ότι η απαγόρευση αυτή είναι αναγκαία στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσπασης «της δομής του συλλόγου», που βρίσκεται πίσω από την επίμαχη σελίδα και «δήμευσης των περιουσιακών της στοιχείων».

Μια απόφαση χωρίς προηγούμενο στη Γερμανία
Ο χαρακτηρισμός της συντακτικής ομάδας που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα αυτή ως σύλλογο ή συνένωση περισσότερων των δύο προσώπων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τόμας ντε Μεζιέρ, έχει κρίσιμη νομική σημασία. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση η διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα μπορεί να απαγορευθεί σύμφωνα με το γερμανικό νόμο που καθορίζει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ενώσεων πολιτών. Σύμφωνα με τον γερμανό υπ. Εσωτερικών, η ομάδα του linskunten.indymedia έχει τα στοιχεία εκείνα που επιτρέπουν να γίνει λόγος για μια «ένωση προσώπων» που υποκινεί την ακροαριστερή βία και ως εκ τούτου δικαιολογείται μια τέτοια απαγόρευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που απαγορεύεται στη Γερμανία μια ακροαριστερή συνένωση/ομάδα προσώπων κατόπιν υπουργικής απόφασης. Ωστόσο η συγκριμένη απαγόρευση αφορά μόνο τη γερμανική εκδοχή και όχι συνολικά την ιστοσελίδα διεθνούς εμβέλειας indymedia.οrg.

H ιστοσελίδα linksunten.indymedia.org υπάρχει στο διαδίκτυο από το 2009. Λειτουργεί σαν ανεξάρτητο ενημερωτικό πόρταλ από τον χώρο της γερμανικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αποτελεί τη βασική πηγή καθημερινής ενημέρωσης και διαλόγου των αντικαπιταλιστικών, αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών κύκλων της Γερμανίας. Επίσης στην ίδια ιστοσελίδα οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν ανώνυμα αναρτώντας κείμενα, φωτογραφίες, σχόλια. Πολλές φορές στο παρελθόν έχει γίνει αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης εξαιτίας της προβολής ακραίων θέσεων.

DW, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk