Νέες δυνατότητες ρύθμισης των δανείων της ενιαίας bad bank της ΤτΕ

Σε τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου των ειδικών εκκαθαρίσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων που έχουν μεταφερθεί στην «κακή» τράπεζα, που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε η εγχώρια νομισματική αρχή

Σε τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου των ειδικών εκκαθαρίσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων που έχουν μεταφερθεί στην «κακή» τράπεζα, που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε η εγχώρια νομισματική αρχή.

Πρόκειται για τα στοιχεία ενεργητικού των εμπορικών τραπεζών που τέθηκαν προς εκκαθάριση στον πρόσφατο κύκλο συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Με τις αλλαγές που επικύρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ανοίγει ο δρόμος για πιο επιθετική και αποδοτική διαχείρισή τους, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Επί της ουσίας δίνεται η δυνατότητα στον εκκαθαριστή να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία αναδιάρθρωσης ιδιωτικού χρέους που έχουν στη διάθεσή τους οι εμπορικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου και του Κώδικα Δεοντολογίας για τα κόκκινα δάνεια.

Όλες οι αλλαγές

Ειδικότερα, με τις κάτωθι τρεις αποφάσεις της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος:

α) Θεσπίζεται η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας του ν. 4224/2013 από τα υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματα, με σκοπό να θεσμοθετηθούν οι αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των οφειλετών, πάντοτε εντός του ειδικότερου κανονιστικού πλαισίου που διέπει την ειδική εκκαθάριση. (Απόφαση ΕΠΑΘ 221/2/17.3.2017).

β) Εισάγονται όροι και προϋποθέσεις για την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων (Απόφαση ΕΠΑΘ 221/3/17.3.2017) και ειδικότερα:

i) Καθορίζονται οι γενικές αρχές που διέπουν τη διαχείριση αυτών, σύμφωνα με τις οποίες ο ειδικός εκκαθαριστής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια συνεργασίας με τον οφειλέτη, με βάση την καλή πίστη και τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να αξιολογεί την ικανότητα του οφειλέτη προς αποπληρωμή της απαίτησης.

Σε περίπτωση μη συνεργάσιμου οφειλέτη, ο ειδικός εκκαθαριστής οφείλει όπως ενεργήσει άμεσα προς το συμφέρον και την προστασία της ειδικής εκκαθάρισης,

ii) Εμπλουτίζεται το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου, ώστε να περιλαμβάνει τις πολιτικές διαχείρισης και εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ιδρυμάτων υπό ειδική εκκαθάριση. Ο ειδικός εκκαθαριστής το υποβάλλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος,

iii) Ενισχύεται το πλαίσιο των ρυθμίσεων και συμβιβασμών οφειλών, στη βάση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών και εισάγονται οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο ειδικός εκκαθαριστής κατά την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων διαχείρισης της εκάστοτε οφειλής.

iv) Τροποποιείται ο Κανονισμός της ειδικής εκκαθάρισης (Απόφαση ΕΠΑΘ 221/4/17.3.2017), καθορίζοντας πλειοδοτική διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων εντός του ειδικότερου κανονιστικού πλαισίου της ειδικής εκκαθάρισης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών, συνεχίζει αδιαλείπτως το εποπτικό της έργο, που αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση και ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων, καθώς και στην τήρηση του νόμου και των αποφάσεών της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk