Στην παγίδα του «καταθεσιολογίου» 250.000 φορολογούμενοι

Η ηλεκτρονική διασταύρωση μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να αποδίδει, καθώς ήδη εντοπίστηκαν 250.000 φορολογούμενοι των οποίων οι καταθέσεις δεν δικαιολογούνται με βάση τα δηλωμένα εισοδήματα.

Η ηλεκτρονική διασταύρωση μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να αποδίδει, καθώς ήδη εντοπίστηκαν 250.000 φορολογούμενοι των οποίων οι καταθέσεις δεν δικαιολογούνται με βάση τα δηλωμένα εισοδήματα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το «καταθεσιολόγιο», η με ηλεκτρονικό τρόπο σύγκριση «πρωτογενών» καταθέσεων με τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι, έως πρόσφατα δεν μπορούσε να λειτουργήσει, καθώς δεν υπήρχε αξιόπιστο και αποτελεσματικό λογισμικό προκειμένου να τρέξουν οι διασταυρώσεις. Πρόσφατα, ωστόσο, άρχισαν οι πρώτες διασταύρωσεις που έδειξε ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων στην οποία περιελήφθησαν οι καταθέσεις περίπου 1.270.000 καταθετών οι οποίοι περιλαμβάνονται σε όλες τις λεγόμενες λίστες φοροδιαφυγής (π.χ. Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων, μεγαλοκαταθετών). Η βάση αυτή με τη χρήση του νέου λογισμικού διασταυρώθηκε με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των ίδιων καταθετών, διορθωμένη ως προς τις «πρωτογενείς» καταθέσεις.

Η διασταύρωση αυτή έδειξε ότι σημαντικές αποκλίσεις (χωρίς να διευκρινίζεται από αρμόδιες πηγές ποιο ποσό απόκλισης θεωρείται σημαντικό) εμφανίζονται σε περίπου 250.000 καταθέτες.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό θα είναι αξιόπιστα ως προς τη φοροδιαφυγή διότι πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες από κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή (π.χ. γιατρούς, δικηγόρους, κατασκευαστές ακινήτων).

Ωστόσο, δεν αποκλείουν ότι και αρκετοί από όσους πιάστηκαν στα δίχτυα της διασταύρωσης θα μπορέσουν τελικά να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις χωρίς ωστόσο να αποφύγουν την ταλαιπωρία με απανωτές επισκέψεις στην εφορία και το κόστος με την πρόσληψη δικηγόρων κλπ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα των 250.000 που έδειξε η διασταύρωση δεν είναι οριστική καθώς στο ΥΠΟΙΚ περιμένουν και στοιχεία από την κεφαλαιαγορά για αγορές χρηματοοικονομικών προϊόντων, αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγώγων.

Η διασταύρωση αφορά φορολογικές δηλώσεις και καταθέσεις από το 2002 (έτος εισαγωγής του ευρώ) έως το 2015 και όσοι πιάστηκαν στη διασταύρωση πρόκειται να λάβουν ειδικό ειδοποιητήριο.

Τα ειδοποιητήρια, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, πρόκειται να σταλούν όταν θεσπιστεί η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων θα λειτουργήσει έτσι ως μέσο πίεσης προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Οι Θεσμοί ζητούν να υπάρξουν πολύ υψηλοί συντελεστές φορολόγησης για την ένταξη στη ρύθμιση, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και στο 120% του ποσού που απεκρύβη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk