Το εντερικό «μικροβίωμα», δηλαδή οι μικροβιακές κοινότητες στο έντερο των νεογνών κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά το ανοσοποιητικό σύστημά τους και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα και αλλεργίες, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές βάσει στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στον Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σούζαν Λιντς, διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη σύνθεση μικροβίων στο έντερο του νεογνού ηλικίας 30 ημερών τριπλασιάζει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων έως την ηλικία των δύο ετών και του άσθματος έως την ηλικία των τεσσάρων ετών. Αυτό οφείλεται στα μεταβολικά υποπροϊόντα των εν λόγω μικροβίων, που διαταράσσουν τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αγόρια με μικροβιακό «προφίλ» πιο υψηλού κινδύνου

Η νέα μελέτη, που βασίστηκε στη γενετική ανάλυση δειγμάτων κοπράνων 130 νεογνών 30 ημερών, έδειξε ότι τα αγόρια είναι πιθανότερο από ό,τι τα κορίτσια να έχουν μικροβιακό «προφίλ» υψηλού κινδύνου στο έντερό τους. Όσον αφορά τη μικροβιακή σύνθεση αυτής της ομάδας βρεφών, το έντερό τους περιέχει πολλούς μύκητες Candida και Rhodotorula, αλλά λίγα βακτήρια Faecalibacterium και Bifidobacterium.

Στα εν λόγω νεογνά το ανοσοποιητικό σύστημα αποκτά υπερβολικές αντιδράσεις και τελικά αναπτύσσουν χρόνια φλεγμονή στους πνεύμονες. Η ανακάλυψη του ρόλου που πιθανώς παίζουν συγκεκριμένα μικρόβια σε αυτή την εξέλιξη, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες που θα προλαβαίνουν τις αλλεργίες και το άσθμα, προτού γίνουν χρόνιες.

Πρόληψη μέσω παρέμβασης στις μικροβιακές κοινότητες

Συνήθως τα παιδιά φθάνουν στην ηλικία των έξι έως επτά ετών, ωσότου διαγνωστούν με άσθμα, για το οποίο δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο έλεγχός του μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Όμως, όπως εξηγεί η δρ Λιντς, «διαφαίνεται πλέον η πιθανότητα οι επιστήμονες να μπορούν να προλάβουν αυτή την εξέλιξη μέσω παρέμβασης στις μικροβιακές κοινότητες».


Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει τη σημασία των μικροοργανισμών στο ανθρώπινο σώμα για τη διατήρηση της υγείας. Ο θηλασμός, η γέννηση δια της κολπικής οδού (όχι με καισαρική τομή) και η ύπαρξη κατοικιδίων στο σπίτι κατά το πρώτο έτος ζωής του παιδιού έχουν συσχετιστεί με προστατευτική δράση κατά των αλλεργιών και του άσθματος.

Τα περιστατικά άσθματος διπλασιάζονται στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες κάθε 20 χρόνια εδώ και 60 χρόνια. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες αναζητούν επειγόντως τρόπους πρόληψης της νόσου.

Οι σκεπτικιστές

Όμως δεν είναι πρόθυμοι όλοι οι επιστήμονες να δεχθούν το ρόλο των εντερικών μικροβίων. «Το άσθμα είναι μια πάθηση των πνευμόνων και όχι του εντέρου. Οι αεραγωγοί των πνευμόνων έχουν τα δικά τους βακτήρια και μύκητες, που είναι αφύσικα στους ασθενείς. Συνεπώς, το πιο λογικό είναι να κοιτάξουμε το μικροβίωμα των πνευμόνων και όχι του εντέρου», σχολιάζει ο Γουίλιαμ Κούκσον, καθηγητής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου.


Newsroom ΔΟΛ