Εκθεση φωτογραφίας: «Το ταξίδι: Μετακινούμενοι πληθυσμοί»

Οκτώ κορυφαίοι φωτογράφοι / φωτο-ειδησεογράφοι από την Ελλάδα, αποτυπώνουν με το φακό τους τον τελευταίο χρόνο, το «Ταξίδι»,


Οκτώ κορυφαίοι φωτογράφοι / φωτο-ειδησεογράφοι από την Ελλάδα, αποτυπώνουν με το φακό τους τον τελευταίο χρόνο, το «Ταξίδι», τη διαδρομή όλων αυτών των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Οι φωτογραφίες, ιχνογραφούν τη διαδρομή τους από την Τουρκία στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό τα σύνορα και με την ελπίδα να φτάσουν σε ένα ασφαλές καταφύγιο, σε κάποια χώρα της Ευρώπης.
Οι 140 φωτογραφίες των Γιάννη Μπεχράκη, Άλκη Κωνσταντινίδη, Γιώργου Μουτάφη, Άγγελου Τζωρτζίνη, Enri Canaj, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Ορέστη Σεφέρογλου και Χλόης Κριθαρά – Devienne συνθέτουν την έκθεση με τίτλο «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί», που συνδιοργανώνει το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» με το Μουσείο Μπενάκη.
«Για μένα σημασία έχει το μήνυμα, αυτή είναι η δουλειά μου να μεταφέρω μηνύματα. Είμαι ο μεσάζων, τα μάτια σας και η φωνή τους. Πιστεύω ότι το 2015 καταφέραμε να είμαστε η φωνή αυτών των κατατρεγμένων και τα μάτια ολόκληρου του κόσμου. Πάντα έλεγα ότι η δουλειά μου είναι να μαζεύω εμπειρίες και να τις μοιράζομαι με τον κόσμο. Είμαι αυτός που λέω στον κόσμο τι γίνεται, ώστε ο κόσμος να μην μπορεί να πει: δεν ήηερα » ανέφερε ο βραβευμένος με βραβείο Pulitzer 2016 φωτορεπόρτερ κ. Γιάννης Μπεχράκης στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο μουσείο Μπενάκη για την παρουσίαση της έκθεσης.
Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι εικόνες που πλημμυρίζουν το ατομικό μας υποσυνείδητο και τη συλλογική μνήμη μας, συνδεδεμένες απευθείας με γεγονότα και εικόνες προσφυγιάς και της δικής μας ιστορίας. Αφού η μετακίνηση πληθυσμών είναι μια διαχρονική αναγκαστική ανάγκη χωρίς σύνορα και έθνη η οποία θα συνεχίσει να είναι.
«Οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν υπαρξιακή απειλή και για τη δομή της Ευρώπης αλλά και για τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Για αυτό λοιπόν ο χρονισμός της έκθεσης έχει ουσιαστική σημασία. Το πρόβλημα για την Ευρώπη είναι η ενσωμάτωση των μεταναστών. Αν δεν υπάρξει σωστή ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό βλέπουμε τα φοβερά φαινόμενα της γκετοποίησης και της εξέγερσης των επόμενων γενιών που δημιουργούν προβλήματα κοινωνικής δομής. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσει και ο ευρωπαίος και ο Έλληνας την τεράστια προβληματική που δημιουργείται από αυτές τις ροές» είπε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της οργάνωσης «αλληλεγγύη-SolidarityNow», κ. Στέλιος Ζαββός.
«Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε ένα μεγαλύτερο κοινό, ώστε να γνωρίσει τη σκληρή πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, απλά για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε μια ζωή με ασφάλεια, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», τονίζει ο γενικός διευθυντής του «αλληλεγγύη-SolidarityNow», κ. Επαμεινώνδας Φαρμάκης.
Η έκθεση, ταυτόχρονα προ(σ)καλεί το κοινό να ταξιδέψει μέσα από τις φωτογραφίες – μαρτυρίες των φωτογράφων, ενώ παράλληλα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα διάλογο μεταξύ αναγνωρισμένων φωτογράφων και κοινού. Ο διάλογος αυτός θα συγκεντρώσει μια σειρά από διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς οι άνθρωποι που εμπλέκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στην προσφυγική κρίση, φέρουν τη δική τους αλήθεια και πραγματικότητα, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν συνειδήσεις ή ακόμη και να σοκάρουν.
«Σε λιγότερο από ένα χρόνο, αυτό που ονομάστηκε «Η Μεγάλη Πορεία», οδήγησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τις ακτές της Λέσβου, της Χίου, της Κω και άλλων νησιών του Αιγαίου στη Γερμανία ή πιο πέρα, διασχίζοντας τη Βαλκανική χερσόνησο και αγνοώντας έστω για λίγο σύνορα και εμπόδια. Η Ελλάδα αποτέλεσε κομβικό γεωγραφικό σημείο σε αυτή την πορεία και ο ελληνικός λαός εξέχων κομμάτι αυτού του αξιοσημείωτου συμβάντος. Η έκθεση συμβολίζει το ρόλο που διαδραμάτισε το ελληνικό έθνος, το οποίο στάθηκε απρόθυμος παρατηρητής των αποτυχιών και των αντιφάσεων της Ευρώπης», υπογραμμίζει σε μήνυμα του ο κ. Jordi Vaquer, Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του Open Society Foundations.
Είσοδος – Παραμονή – Εξοδος
Τρεις είναι οι ενότητες της έκθεσης, που δημιουργούν το σενάριο και αφηγούνται χρονολογικά το ταξίδι, με αρχή, μέση και τέλος. Ετσι στην πρώτη ενότητα είναι η «Είσοδος: Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος, Οινούσσες», ακολουθεί η «Παραμονή: κέντρα κράτησης, κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, καταυλισμοί, πλατεία Βικτωρίας» και τέλος η «Έξοδος: Ειδομένη» ή ότι σήμαινε έξοδος για αυτούς τους ανθρώπους μέχρι το Μάρτιο.
«Οι εικόνες της έκθεσης, είναι ρεαλιστικές, σκληρές. Είναι εικόνες που σε γεμίζουν κυρίως με θλίψη, αλλά ταυτόχρονα γεννάνε την ελπίδα, τη χαρά του να ζεις, του να φτάνεις σώος στον προορισμό σου. Ένα πάζλ εννοιών και σκέψεων που ανα-συνθέτουν την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποκαλύπτουν για μια ακόμα φορά τη δύναμη της εικόνας και πώς αυτή, μπορεί να μεταμορφώσει τις κοινωνικές συνειδήσεις του κόσμου μας», όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, κυρία Ντόρα Κομνηνού. «Σε αυτό το αφήγημα καλούμαστε να αναλογιστούμε τη θέση μας και να επιλέξουμε τον τρόπο που θα διαφυλάξουμε το μοναδικό ανυπέρβλητο δικαίωμα όλων των ανθρώπων, το δικαίωμα στη ζωή».
Θέλοντας, οι διοργανωτές, να μεταφέρουν την πραγματική εικόνα της διαμονής των προσφύγων, μία πραγματική σκηνή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σκηνή που φιλοξένησε εκατοντάδες οικογένειες τον τελευταίο χρόνο στη Χίο, θα εγκατασταθεί στον εκθεσιακό χώρο και θα στεγάσει το δεύτερο μέρος της έκθεσης, που αφορά στην Παραμονή.
Πέρα από τις φωτογραφικές μαρτυρίες, η έκθεση φιλοξενεί σκίτσα παιδιών και εφήβων, συγκεντρωμένα από τον Δημήτρη Σκλεπάρη, που αδυνατώντας να απαντήσουν και να περιγράψουν τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ζωγραφίζουν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν και στη Συρία, εισάγοντας τον επισκέπτη στο ταξίδι αυτής της έκθεσης. Παιδιά που μεγάλωσαν με φόντο τη βία, που ωρίμασαν απότομα, στιγματισμένα για πάντα τόσο συναισθηματικά όσο και εκφραστικά.
Παράλληλα, θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Refugee Highway» του σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη, που καλεί τον κόσμο να ταξιδέψει μαζί με τους πρόσφυγες από τη Συρία, στη Ρόδο, την Κω, την Τήλο, τη Σάμο και τη Λέσβο, ξετυλίγοντας τις δυσκολίες αυτού του ταξιδιού. Ένα ντοκιμαντέρ όπου η αγωνία και η ελπίδα για ζωή εναλλάσσονται σε κάθε πλάνο. Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα μεταδίδονται πραγματικά ηχητικά ντοκουμέντα, από στιγμές διάσωσης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα το βράδυ στις 20.00 στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς 138) και θα διαρκέσει από τις 19 μέχρι τις 29 Μαΐου 2016. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Δράσεις για πρόσφυγες

Παράλληλα το SolidarityNow στηρίζει 25 προγράμματα αποκλειστικά για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μετακινούμενων πληθυσμών, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα την Αλληλεγγύη. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το πιλοτικό «Πρόγραμμα Στέγασης και Φιλοξενίας για πρόσφυγες». Με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες η οργάνωση έχει δημιουργεί 600 θέσεις φιλοξενίας στην Αττική και 100 θέσεις στη Θεσσαλονίκη -και στην ευρύτερη περιοχή των δύο πόλεων.
Απολογισμός SolidarityNow
Η οργάνωση από το 2013 βρίσκεται στο πλευρό όλων όσων έχουν ανάγκη, έχοντας υποστηρίξει συνολικά 68 προγράμματα εκ των οποίων τα 43 αφορούν το ευρύτερο κοινωνικό φάσμα και τα 25, όπως προαναφέραμε, τους πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης από το 2013 μέχρι σήμερα, έχει στηρίξει οικονομικά 40 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δημόσιους θεσμούς και άλλες πρωτοβουλίες με δωρεές που ξεπερνούν τα 14 εκατομμύρια ευρώ για να υλοποιηθούν αυτά τα 68 προγράμματα. Ενώ από το 2015 μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί 10 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα που αφορούν την μετανάστευση και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Το SolidarityNow δημιούργησε και λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, που βασίζονται στην ιδέα ενός ανοικτού χώρου που ενισχύει τη συμμετοχή διαφορετικών ομάδων της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό να καλύψει την έλλειψη πρόσβασης των πιο ευάλωτων πληθυσμών της πόλης σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Από τον Ιανουάριου 2014 έως και τον Οκτώβριο 2015 10.787 ήταν οι ωφελούμενοι στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, 3.450 οι νέοι ωφελούμενοι και παρασχέθηκαν 18.700 υπηρεσίες.
Στη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Κέντρου της Αθήνας ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων ανήλθε στους 30.255, ο αριθμός των ωφελούμενων από τα προγράμματα έφτασε τους 18. 421, ενώ ο αριθμός των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν ξεπέρασε τις 70.000.

Bίντεο έκθεσης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk