ΝΔ: «Χαμηλότεροι φόροι και δαπάνες»

Με εντατικούς ρυθμούς εργάζονται στη Γραμματεία Προγράμματος της ΝΔ υπό την πολιτική ευθύνη του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη

Με εντατικούς ρυθμούς εργάζονται στη Γραμματεία Προγράμματος της ΝΔ υπό την πολιτική ευθύνη του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη για να δοθεί ως τα τέλη του Μαΐου η πρώτη έκδοση του κυβερνητικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρόγραμμα έχει πολλές πετυχημένες συνταγές από το εξωτερικό, απ’ όπου προέρχεται και ένα μεγάλο τμήμα του πακέτου το οποίο ετοιμάζεται για να παρουσιαστεί με τα φορολογικά αντίμετρα που θα έχουν αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Με «πιλότο» τη φράση «διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα πέρα και πάνω από το Μνημόνιο, ρεαλιστικό, αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο», ήδη εδώ και δύο εβδομάδες, μετά το 10ο Συνέδριο της ΝΔ, έχουν δοθεί σε διαβούλευση οι πρώτες 25 βασικές θέσεις του κόμματος, οι οποίες εντάσσονται, όπως λέει τόσο ο πρόεδρός του Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο κ. Χατζηδάκης (ξεκίνησε συναντήσεις με φορείς και θα διοργανωθεί ηλεκτρονική διαβούλευση για διάφορα θέματα), σε μια γενικότερη πολιτική φιλοσοφία για ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και αξιόπιστο.
Πέντε ενότητες


Το νέο πρόγραμμα της ΝΔ συγκροτείται, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, τα πέντε Α όπως τα έχουν ονομάσει: Ανάπτυξη – Αξιοκρατία – Αριστεία – Αξιοπιστία – Αλληλεγγύη.
Στην ενότητα της Ανάπτυξης κεντρική πολιτική κατεύθυνση της ΝΔ είναι το δίπτυχο «χαμηλότεροι φόροι – χαμηλότερες δαπάνες», αλλά και άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα ώστε να δημιουργηθούν νέες δουλειές. «Να αρχίσει η Ελλάδα να δουλεύει ξανά» λέει ο κ. Χατζηδάκης. Στο πεδίο Αξιοκρατία, υποστηρίζει ότι είναι κεντρική επιδίωξη για ένα κράτος περισσότερο αποτελεσματικό. «Μια δημόσια διοίκηση η οποία θα είναι σύμμαχος και όχι εμπόδιο στην αναπτυξιακή προσπάθεια» σημειώνει και συμπληρώνει πως απαιτείται δικαιοσύνη που θα ενθαρρύνει και δεν θα αποτρέπει τις επενδύσεις.
Οι 25 προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο 10ο Συνέδριο επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 450 προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους εμπειρογνώμονες στις ομάδες εργασίας και όπως μεταδίδουν από τη Συγγρού «επιλέχθηκαν εκείνες που δεν χρειάζονται λεφτά αλλά φέρνουν λεφτά» και «δεν γκρεμίζουν το σύστημα».
Μάλιστα αναφέρονται στα εξής παραδείγματα: α) Καθιέρωση της αναγκαστικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για νομοσχέδια και τροπολογίες που αφορούν την αγορά, ώστε να αποτραπεί η εισαγωγή διατάξεων που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, πλήττοντας τους καταναλωτές, και β) ξενόγλωσσα προπτυχιακά μαθήματα και θερινά σχολεία σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με δίδακτρα, με σκοπό την προσέλκυση φοιτητών από όλον τον κόσμο και την οικονομική ενίσχυση και αναβάθμιση των ιδρυμάτων.
Οι ομάδες εργασίας στη ΝΔ εργάζονται με στόχο να παραδώσουν μια εκδοχή του κυβερνητικού προγράμματος ως τα τέλη Μαΐου και μια δεύτερη, πιο αναλυτική στα τέλη Ιουνίου. Βεβαίως το πρόγραμμα δεν θα ανακοινωθεί προτού προκηρυχθούν εκλογές, αλλά τμήματά του μπορεί να ανακοινωθούν ανάλογα με την επικαιρότητα.
Η ΝΔ τον Ιούνιο θα διοργανώσει σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ημερίδα για καλές ευρωπαϊκές πρακτικές που μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα.
Οι πρώτες 25 προτάσεις


1. Φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις (μέτρα όπως ελάφρυνση, για παράδειγμα, φόρου, ανάλογα με τις δαπάνες προσωπικού και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και θεσμοθέτηση της οριζόντιας μεταφοράς φορολογικών ζημιών [συμψηφισμός της ζημιάς με μελλοντικά κέρδη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα]).
2. Φοροδιαφυγή: Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. (Μέτρα όπως σχηματισμός του αφορολόγητου ορίου από δαπάνες οι οποίες θα έχουν αποπληρωθεί ηλεκτρονικά. Οι δαπάνες από τομείς οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή θα προσμετρούνται στο διπλάσιο στη δημιουργία του αφορολόγητου ορίου. Σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών.)
3. Αυτοματοποιημένο σύστημα Αξιολόγησης Δημοσίων Δαπανών (στόχος ο έλεγχος των κέντρων κόστους για αποφυγή οριζόντιων περικοπών).
4. Δυναμική αντιμετώπιση του θέματος των «κόκκινων» δανείων (μέτρα όπως εισαγωγή κινήτρων και κυρώσεων που θα επηρεάζουν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, εφαρμογή του Ν. 4307/2014 για επιχειρήσεις και επέκτασή του στις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, μη φορολόγηση των λογιστικών κερδών από διαγραφές χρεών, πιο αυστηρή αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών).
5. Εφαρμογή του νόμου-πλαισίου για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. (Μειώνει κατά 60% τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για το άνοιγμα μιας επιχείρησης. Στην πλειονότητά τους οι διαδικασίες θα προωθούνται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.)
6. Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών (χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στήριξη κλάδων και προϊόντων υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος).
7. Κανένας νόμος για την αγορά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
8. Προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της ΕΕ για αγορά κατοικίας.
9. Εγγυητικά κεφάλαια για νέα δάνεια στον αγροτικό τομέα. (Ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της DG Agri και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να δοθούν τραπεζικά κεφάλαια προς τον αγροτικό τομέα. Ενισχύονται οι αγρότες και οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες, βελτίωση δραστηριοτήτων μεταποίησης και εμπορίας.)
10. Υιοθέτηση των προτάσεων ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας (οργάνωση γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα κ.ά.).
11. Ανάσα στην οικοδομή και στα νοικοκυριά: Επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» (επιχορήγηση και δάνεια με ευνοϊκούς όρους στους καταναλωτές για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους).
12. Επίσπευση των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων.
13. Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ.
14. Ελεύθερη πρόσβαση στα ανοιχτά δεδομένα για διαφάνεια, λογοδοσία και επενδυτικές ευκαιρίες.
15. Οπως και στο ΣτΕ: Αξιοποίηση της πληροφορικής για τη γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης σε υποθέσεις πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης (επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, έκδοση e-πιστοποιητικών, ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση των πρακτικών).
16. Η Αστυνομία εκεί που πράγματι χρειάζεται. Ενστολη και πεζή αστυνόμευση.
17. Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
18. Εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία.
19. Ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δυνατότητα καθιέρωσης διδάκτρων.
20. Θερινά σχολεία (summer schools) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
21. Το μοντέλο λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης επεκτείνεται σε άλλα σημαντικά μουσεία.
22. Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας χωρίς κόστος (ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, επέκταση του μέτρου χορήγησης επαναλαμβανόμενης συνταγής από τους 6 στους 12 μήνες και κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους).
23. Μέσα μαζικής μεταφοράς: Οι επιχειρήσεις καλύπτουν μέρος των εισιτηρίων των εργαζομένων και το γλιτώνουν από την Εφορία.
24. Υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου για τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις (τριμερής επιτροπή από συνδικάτα, οργανισμούς εργοδοτών και ανεξάρτητα μέλη που θα ορίζονται από την κυβέρνηση).
25. Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη τη χώρα σε διάστημα 12 μηνών.


ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Το think tank του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τις προτάσεις για τη φοροδιαφυγή, τα επενδυτικά κίνητρα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επεξεργάστηκαν ο πρώην πρόεδρος του ΤΧΣ Χρήστος Σκλαβούνης με τους Μιχάλη Κεφαλογιάννη, Πύρρο Παπαδημητρίου και Αναστασία Πανοπούλου.
Για το σχέδιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής προσφυγικής κρίσης που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες από τον κ. Μητσοτάκη καθοριστική συμβολή είχε ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι προτάσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας χωρίς επιβάρυνση κόστους προετοιμάστηκαν από τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΦ Βασίλη Κοντοζαμάνη με τη συνδρομή του Πασχάλη Μπουχώρη, γενικού διευθυντή του Ιδιωτικού Θεραπευτηρίου, και του νευροχειρουργού του ΕΣΥ Μάριου Θεμιστοκλέους.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις για την καινοτομία και τα ανοιχτά δεδομένα. Τις προετοίμασαν το στέλεχος πληροφορικής του τραπεζικού τομέα Αγγελος Πουλέας και ο Σωτήρης Χήνος, στέλεχος εταιρείας venture capital.
Οι προτάσεις για την εκπαίδευση ανήκουν στον Γιώργο Ιωάννου, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, και στους συνεργάτες του Δημήτρη Σκιαδά, Γιώργο Καλκάνη και Βασιλική Μπρίνια. Ο καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Ευάνθης Χατζηβασιλείου εισηγήθηκε την επέκταση του μοντέλου λειτουργίας της Ακρόπολης σε άλλα μουσεία.
Κεντρικό ρόλο στην εκπόνηση του προγράμματος έχουν ο γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στεργίου και η διευθύντρια Σοφία Ζαχαράκη μαζί με τον νέο δικηγόρο Νίκο Σωτηρόπουλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk