Τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής από τον ESM στο νέο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων (SRF), ώστε να έχει αυτό επαρκή κεφάλαια να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη νέα τραπεζική κρίση, ζητούν με έγγραφό τους η Γαλλία και η Ιταλία.

Το έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση του Reuters διανεμήθηκε στους εκπροσώπους των χωρών – μελών της ΕΕ εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών στις 22-23 Απριλίου.

«Μία πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στο SRF είναι η απλούστερη και συνεπέστερη επιλογή» αναφέρει το γαλλοϊταλικό έγγραφο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν από πολύ καιρό για το πώς θα δώσουν στο Ταμείο Εξυγίανσης επαρκή δύναμη πυρός για να αντέξει μία μεγάλη τραπεζική κρίση, αλλά είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την εύρεση των πόρων για να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα το ταμείο.

Η Γερμανία είναι αντίθετη σε ένα δίχτυ ασφαλείας με κρατική χρηματοδότηση για το SRF, επειδή φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα εξέθετε σε άδικο κόστος τους φορολογούμενους της. Το Βερολίνο θέλει μέτρα που θα μειώνουν τους κινδύνους των τραπεζών, όπως την επιβολή περιορισμών στα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων τους, πριν συμφωνήσει σε μία νέα χρηματοδοτική δέσμευση.

Ο ESM έχει δυνατότητα χορήγησης δανείων ύψους 500 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Εξυγίανσης, που λειτουργεί από τον Ιανουάριο, θα χρηματοδοτείται σταδιακά από τις ίδιες τις τράπεζες, με στόχο η δυναμικότητά του να φθάσει τα 55 δισ. ευρώ το 2024.

Το πρόβλημα είναι ότι, αν ξεσπάσει νωρίτερα μια ευρύτερη τραπεζική κρίση, το SRF πιθανόν να μην έχει επαρκή κεφάλαια, προειδοποιούν η Γαλλία και η Ιταλία.

Οι δύο χώρες ζητούν τη σύσταση μίας ομάδας εργασίας της ΕΕ για να σχεδιάσει ένα δίχτυ ασφαλείας για το SRF.

Το δίχτυ ασφαλείας θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», καθώς τα δημόσια κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του Ταμείου Εξυγίανσης θα επιστραφούν από τις τράπεζες σε μία «ρεαλιστική» περίοδο, σύμφωνα με το έγγραφο.