Ο κ. Παπασταύρου, οι λίστες και οι υψηλοί φίλοι

Το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου έχει συζητηθεί όσο κανενός άλλου τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε ό,τι αφορά διάφορες λίστες.

Το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου έχει συζητηθεί όσο κανενός άλλου τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε ό,τι αφορά διάφορες λίστες. Με την υπόθεση των «panama papers» βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού το όνομά του εμπλέκεται και σε τρεις offshore. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρεται στα θέματα διαφθοράς τον επικαλείται μονίμως, υπενθυμίζοντας ότι διετέλεσε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.
Ειδικά το πρωθυπουργικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει να αναδεικνύει το όνομά του – και το κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν στοχεύει κατά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τηρεί, όπως λένε και στελέχη της, αμυντική στάση που προβληματίζει. Και αυτό διότι ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και το κόμμα κεντρικά, δεν έχει κάνει ούτε μία νύξη για το θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά-πυκνά ο ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο με όλα τα μέσα που διαθέτουν υπενθυμίζουν συνεχώς τη φράση του κ. Σαμαρά που ήθελε να τονίσει την αποτελεσματικότητά του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: «Μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου».
«Δεν το περίμενα»


«Δεν περίμενα αυτό που συμβαίνει όταν αποφάσισα να εμπλακώ με την πολιτική και να αφήσω τα δικηγορικά μου καθήκοντα» λέει στο «Βήμα» ο κ. Παπασταύρου, εμφανώς προβληματισμένος για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα, εμμένοντας όμως ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο.
Γι’ αυτόν τον λόγο και δεν θεωρούσε πως ήταν πρόβλημα να βρίσκεται δίπλα σε έναν πρωθυπουργό επί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και να είναι εκ των εμπίστων. «Δεν είχα κάνει κάτι μεμπτό και παράνομο» φέρεται να λέει. Με τον κ. Σαμαρά έχει πάρα πολύ καιρό να συνομιλήσει, ενώ δεν υπάρχει ουδεμία επαφή με τον κ. Μητσοτάκη.
Είναι ακόμη νωπή η πολιτική σύγκρουση ΝΔ και Μαξίμου για την MG Capital Advisor AE, μια εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, της οποίας ιδρύτρια, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, την περίοδο που ήταν σε διάσταση (2006-2014). «Η επιχειρηματική μου δραστηριότητα ήταν πάντα διαφανής. Ουδέποτε έχω πάρει οποιαδήποτε δουλειά από το Ελληνικό Δημόσιο. Ο κ. Παπασταύρου ήταν μέλος του ΔΣ της εταιρείας που είδα ιδρύσει. Δεν ήταν μέτοχος και σε κάθε περίπτωση επιτέλεσε άψογα τα καθήκοντά του» είχε αναφέρει η κυρία Γκραμπόφσκι που επιφυλάχθηκε να κινηθεί νομικά, ενώ η ΝΔ είχε μιλήσει για «νέο αυριανισμό».
Με εντολή Σαμαρά


Κατά καιρούς ήταν ο «άνθρωπος των ειδικών αποστολών» με εντολή Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός τού είχε αναθέσει να «ξεπαγώσει» το μνημόνιο συνεργασίας Γερμανίας – Ελλάδας που είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2011 μεταξύ Παπανδρέου και Μέρκελ.
Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχε κομβικό ρόλο, ενώ άλλη μία αποστολή του ήταν όταν συνόδευσε τον Γιώργο Μαυραγάνη στην Ελβετία για να συζητήσουν με την ελβετική κυβέρνηση το θέμα με τις λίστες των ελλήνων καταθετών στα εκεί τραπεζικά ιδρύματα.
Πολλοί λένε ότι τα μυστικά που γνωρίζει είναι πολλά, αλλά ο ίδιος παραμένει εχέμυθος και τηρεί το… επαγγελματικό απόρρητο. Στην παρούσα φάση αυτό που τον ενδιαφέρει άμεσα είναι να δει πώς θα αντιμετωπίσει μιαν άλλη υπόθεση. Τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υπεράκτιας εταιρείας STABRI limited. Μαζί του έχει κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτος τέλεσης αξιοποίνων πράξεων και ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.
Στο γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων διαβιβάστηκαν στοιχεία ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους σχετικά με τη STABRI ltd. Προ καιρού βρέθηκε λογαριασμός της συγκεκριμένης offshore στην ελβετική HSBC με περίπου 5,3 εκατ. δολάρια και περιλαμβάνεται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, όπου συμπεριλαμβανόταν και το όνομα του κ. Παπασταύρου.
Ο δικηγόρος και άλλοτε πανίσχυρος κυβερνητικός παράγοντας πριν από δύο μήνες περίπου κατέβαλε το ποσό των 3,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να σταματήσει η ποινική έρευνα σε βάρος του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Από την πρώτη στιγμή ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία ανήκει στον οικογενειακό του φίλο κ. Μιωνή. Προσεχώς θα φανεί πού είναι η αλήθεια, αλλά ως τότε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα έχει ελέγξει το «πόθεν έσχες» του κ. Παπασταύρου.
Στην προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ κατηγορήθηκε ότι ήταν συνδιαχειριστής επενδυτικού fund συνδεόμενου με κατάθεση που άγγιζε το αστρονομικό ποσό των 550 εκατ. δολαρίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξηγήσεις, ο κ. Παπασταύρου τον κατηγόρησε για «πολιτικό αμοραλισμό», ενώ επικαλέστηκε τη νομική του ιδιότητα με βάση την οποία εμφανιζόταν ως διαχειριστής εταιρικού λογαριασμού ενός επιχειρηματία πελάτη.
Από τα δεδομένα της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca εμφανίζεται ότι από το 2005 ως το 2014 ο κ. Παπασταύρου ήταν μέλος των συμβουλίων των παναμέζικων εταιρειών Green Shamrock Foundation και Diman Foundation, ενώ το 2006 έγινε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation, που υπάρχει ακόμη και σήμερα.
«Για δύο φίλους»


«Το έκανα για δύο μακροχρόνιους φίλους της οικογένειας και δεν έλαβα αποζημίωση» είπε και συμπλήρωσε πως δεν δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησίας οποιουδήποτε είδους σε αυτές και άρα δεν ήταν υποχρεωμένος να τις δηλώσει στις φορολογικές αρχές.

Στη συνομιλία του με «Το Βήμα» εμμένει ότι απλώς διετέλεσε μέλος Συμβουλίου τριών ιδρυμάτων, όπως άλλωστε αναφέρεται και στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), και όχι μέλος διοικητικών συμβουλίων ή κάτοχος offshore εταιρειών στον Παναμά ή κάτοχος offshore λογαριασμών, όπως λανθασμένα αναπαράγεται από μερίδα του Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τρία οικογενειακά ιδρύματα τα οποία δεν συνέστησε ούτε και διατηρούσε με αυτά οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση. «Την εξουσία διαχείρισης των ιδρυμάτων ασκούσαν αποκλειστικά και μόνον οι ιδρυτές τους, καθώς τα Συμβούλιά τους δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στη διοίκησή τους μέχρι τον τυχόν θάνατο των ιδρυτών, ο οποίος ευτυχώς ουδέποτε επήλθε» αναφέρει και στη δήλωσή του.

Κατά τον κ. Παπασταύρου, τα Συμβούλια των τριών ιδρυμάτων δεν απέκτησαν ποτέ ενεργό ρόλο στη διοίκηση και λειτουργία τους και τα μέλη τους αποτελούσαν αποκλειστική επιλογή των ιδρυτών τους. «Η συμμετοχή μου στο Συμβούλιο αντικατόπτριζε την εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπό μου και στη δικηγορική μου ιδιότητα οι ιδρυτές που συνέστησαν τα εν λόγω ιδρύματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτέλεση των εντολών τους σε περίπτωση θανάτου τους» λέει.
Επίσης αναφέρει ότι παραιτήθηκε από το Συμβούλιο του Aisios Foundation στις 8 Αυγούστου 2012. Τα άλλα δύο ιδρύματα διαλύθηκαν πριν από τον θάνατο του ιδρυτή τους και κατά συνέπεια πριν από την ενεργοποίηση των σχετικών συμβουλίων.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Οι διεθνείς επαφές

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής Αθηνών και με μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Harvard, ήταν από τα ελάχιστα στελέχη της ΝΔ που διατηρούν εδώ και χρόνια σχέσεις με σημαίνοντα μέλη της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής σκηνής. Εξελίχθηκε επί Κώστα Καραμανλή, καθώς ανέλαβε γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και σύνδεσμος με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εξάλλου διετέλεσε και πρόεδρος (1997-2001) της ευρωπαϊκής Νεολαίας του ΕΛΚ. Οι γνωριμίες του αλλά κυρίως οι ικανότητές του τον οδήγησαν, αν και στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη, στην «αυλή» του κ. Σαμαρά, ενώ ένα διάστημα το όνομά του συζητήθηκε έντονα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη θέση του Γιάννη Στουρνάρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk