Μίροσλαβ Λάιτσακ: Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις προσφύγων δεν είναι λύση

Ως ένας από τους εμπειρότερους ευρωπαίους διπλωμάτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.

Ως ένας από τους εμπειρότερους ευρωπαίους διπλωμάτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Ο κ. Λάιτσακ επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον Νίκο Κοτζιά. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ξεκαθαρίζει ότι η Μπρατισλάβα δεν θα δεχθεί την υποχρεωτική κατανομή προσφύγων στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης ή της επανεγκατάστασης. Τονίζει όμως ότι απαιτούνται κοινές λύσεις, έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και, προσεκτικά, εκφράζει κατανόηση για την απόφαση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κλείσουν τα σύνορά τους στις προσφυγικές ροές.
Κύριε υπουργέ, οι σχέσεις Αθήνας – Μπρατισλάβας «πάγωσαν» ελαφρώς τον περασμένο χρόνο. Αρχικά ήταν η κρίση του ευρώ, μετά το Προσφυγικό. Θα λέγατε ότι σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη ή οι πληγές είναι βαθιές;
«Οταν κρίνουμε μια σχέση, δεν πρέπει να μένουμε μόνο σε ό,τι υπάρχει δημοσίως και όσα διαβάζουμε στα μέσα ενημέρωσης. Μια εγγύτερη ματιά μάς δείχνει ότι η Σλοβακία και η Ελλάδα είναι επί μακρόν εταίροι και σύμμαχοι. Ημασταν χώρες φιλικές, ήμασταν και θα είμαστε κομμάτι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών λύσεων. Η Σλοβακία συμμετείχε στο τρέχον και στα προηγούμενα προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι κοινές μας σχέσεις πηγαίνουν πίσω στην εποχή των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, μοιραζόμαστε την αντιφασιστική παράδοση, έχουμε παρόμοιες απόψεις σε τρέχοντα ζητήματα. Εδώ και μία δεκαετία συνεργαζόμαστε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ολα αυτά δημιουργούν μια συμπαγή και ισχυρή βάση για μια υγιή και ζωτική σχέση. Είναι ευθύνη των πολιτικών να μην αφήνουν τις καλές σχέσεις να επισκιάζονται από ορισμένα ζητήματα στα οποία μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις και δεν αποτελούν αντικείμενο των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας μας. Η επερχόμενη σλοβακική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μάς προσφέρει άλλη μία ευκαιρία ενίσχυσης των σχέσεών μας. Και το γεγονός ότι ήλθα στην Αθήνα στο πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό το αποδεικνύει».
Ο πρωθυπουργός Φίτσο όμως έχει κατηγορήσει την Ελλάδα για αδράνεια και ανικανότητα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της προσφυγικής κρίσης, το βρίσκετε δίκαιο αυτό;
«Και πάλι, ας μην κρίνουμε από τις ερμηνείες των μέσων ενημέρωσης. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες για την αναζήτηση λύσης στη μεταναστευτική κρίση στην οποία η Ελλάδα έχει ανάγκη την πλήρη στήριξη της ΕΕ. Αυτή αφορά τόσο την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Σένγκεν όσο και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών επί τη βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων. Ελπίζουμε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων βημάτων όπως και της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας θα είναι αποτελεσματική, ελαφρύνοντας το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα. Η Σλοβακία έχει πάντοτε προωθήσει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική κρίση. Δείξαμε βούληση να συνεισφέρουμε σε μια τέτοια λύση. Εχουμε παράσχει τεχνική βοήθεια και προσωπικό στην Ελλάδα μέσω της Frontex, του EASO, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια. Θα στείλουμε άλλους 100 αστυνομικούς στη Frontex προς υποστήριξη της ελληνικής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Και ως προεδρία της ΕΕ θα προωθήσουμε τους στόχους που προανέφερα και την αρχή της αλληλεγγύης».
Γνωρίζετε πολύ καλά τα Βαλκάνια. Θα λέγατε ότι το κλείσιμο της δυτικοβαλκανικής οδού ήταν αναπόφευκτο;
«Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Σένγκεν και της ΕΕ υπήρξε πάντοτε προτεραιότητα για εμάς. Κατά τη διάρκεια της κρίσης είδαμε μια κατανοητή βούληση από τα κράτη να ξαναπάρουν τον έλεγχο επί των ροών μεταναστών και προσφύγων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος περνάει τα σύνορα, να έχουμε και να παρέχουμε αξιόπιστη ταυτοποίηση και καταγραφή. Η κατάσταση είναι ευαίσθητη σε χώρες σε μετάβαση, όπου το σύστημα ασφαλείας είναι ευάλωτο και οι οποίες την ίδια στιγμή έχουν υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές ως μέρος των συμφωνιών φιλελευθεροποίησης της χορήγησης θεωρήσεων. Υπάρχει επίσης ανάγκη να κρατήσουμε τα σύνορα λειτουργικά, επειδή πρέπει να εξακολουθήσουμε να παρέχουμε ανεμπόδιστη κυκλοφορία στους πολίτες της ΕΕ και των χωρών αυτών. Είναι όμως σημαντικό ότι αυτό θα επιτευχθεί ως μέρος μιας ομόφωνης απόφασης των ενδιαφερομένων χωρών. Αυτό που πραγματικά μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα είναι μόνο οι κοινές λύσεις».
Γιατί η Μπρατισλάβα είναι αντίθετη στο να δεχθεί πρόσφυγες;
«Δεν είμαστε εναντίον σε κάτι, υποστηρίζουμε βιώσιμες λειτουργικές λύσεις που αντανακλούν τις ικανότητες και το ξεχωριστό πλαίσιο κάθε κράτους-μέλους. Δεν θεωρούμε τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις βιώσιμη λύση. Πώς υποχρεώνεις ανθρώπους να μείνουν στη Σλοβακία όταν δεν θέλουν να πάνε εκεί; Συμφωνήσαμε σε μετεγκαταστάσεις σε εθελοντική βάση, ενώ κάνουμε επανεγκαταστάσεις και φιλοξενούμε προσωρινά πρόσφυγες – η πρώτη ομάδα έφθασε ήδη πέρυσι από το Ιράκ και στο πλαίσιο ενός επιτυχημένου διμερούς προγράμματος με την Αυστρία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα και η Σλοβακία είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όποιον τρόπο μπορεί, ακόμη και πέραν αυτού που της αναλογεί. Στην πραγματικότητα ήδη το πράττει με μέσα οικονομικά, ανθρωπιστικά και υλικά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk