Μητσοτάκης: «Ανοιχτές θύρες» για ευρύτερες συμμαχίες

Με κεντρική επιδίωξη τη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών και με πολιτική «ανοικτών θυρών», βαδίζει προς το 10ο συνέδριό της η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την επικράτεια σε κεντρικούς νομούς, όπως π.χ. σήμερα στο νομό Λάρισας.

Με κεντρική επιδίωξη τη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών και με πολιτική «ανοικτών θυρών», βαδίζει προς το 10ο συνέδριό της η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την επικράτεια σε κεντρικούς νομούς, όπως π.χ. σήμερα στο νομό Λάρισας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εισέλθει σε ένα εικοσαήμερο έντονων εσωκομματικών πολιτικών διεργασιών, καθώς μέχρι την έναρξη του συνεδρίου σε τρεις εβδομάδες (θα διεξαχθεί το τριήμερο 22-24 Απριλίου) θα μεσολαβήσουν: οι αυριανές εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων, καθώς και των προέδρων και Δ.Σ. των δημοτικών οργανώσεων της Ν.Δ., η εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών και ακολουθεί και το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ το διήμερο 15-16 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης προχωρά την ανασυγκρότηση και μετεξέλιξη του κόμματος, ταυτόχρονα με τον οριστικό απεγκλωβισμό από τη μάστιγα του λαϊκισμού, όπως λένε χαρακτηριστικά στην ηγετική ομάδα.

Κεντρικός στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να παγιώσει για τον εαυτό του, το ρόλο, όχι απλά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά του ηγέτη της παράταξης και αυριανού Πρωθυπουργού, αλλά και για το κόμμα του το ρόλο της κυρίαρχης πολιτικής δύναμης.

Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί με τις κινήσεις του, να διαμορφωθούν προνομιακές σχέσεις πολιτικής επιρροής σε διάφορες κοινωνικές ομάδες και ομάδες ψηφοφόρων που είτε είχαν απομακρυνθεί από τη Ν.Δ. είτε δεν είχαν ιδιαίτερη ή καθόλου σχέση μαζί της, αλλά κινούνται στον φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό και κεντρώο χώρο.

Αναμφίβολα, η μετεξέλιξη της Ν.Δ. και η αναβάθμιση των εσωκομματικών θεσμών, είναι από μόνα τους μια πολύ σημαντική υπόθεση για την επιβίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όπως λένε οι πιο μυημένοι, η ανασυγκρότησή της Ν.Δ. θα επιτύχει, καθώς τα κόμματα ανασυγκροτούνται με σωστό τρόπο, όχι όταν ασκούν εξουσία που έχει μεγάλη και καθημερινή φθορά, αλλά όταν είναι στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης βαδίζει προς την συμπλήρωση του χρονοδιαγράμματος των 111 ημερών (λήγει το Πάσχα που συμπίπτει με την Πρωτομαγιά) που είχε θέσει ως αρχικό ορόσημο για τη μετάλλαξη της Ν.Δ. και κυρίαρχη είναι η υπενθύμισή του ότι η υπόθεση της ανανέωσης είναι υπόθεση όλων.

«Η βάση επιβάλει τις αλλαγές» είναι το σύνθημά του και αυτό μένει να φανεί και στις αυριανές εσωκομματικές εκλογές, όπως μεταδίδεται από το επιτελείο του που αναμένει μεγάλη ανανέωση στις δημοτικές οργανώσεις του κόμματος.

Ουσιαστικά, με τις κινήσεις του κ. Μητσοτάκη αναδιατάσσεται πλήρως το εσωτερικό σκηνικό της Ν.Δ. και ανατρέπονται παλαιοί συσχετισμοί. Εξάλλου, πολλές φορές ο ίδιος έχει διακηρύξει ότι οι «παραδοσιακοί μηχανισμοί» που σε πολλές περιπτώσεις συγκροτήθηκαν σε προσωπική βάση και εξυπηρετούν ατομικές φιλοδοξίες πρέπει να παραμερισθούν.

«Η Ν.Δ. ανήκει στα μέλη της και μόνο στα μέλη της» είναι μια φράση του, η οποία πρακτικά σημαίνει ότι στο συνέδριο θα αλλάξει πλήρως η δομή της οργάνωσης της Ν.Δ. που είχε ως τώρα τη μορφή πυραμίδας με ανώτερα και κατώτερα όργανα και, κυρίως, θα αλλάξει ο τρόπος λήψης των αποφάσεων.

Οι προσυνεδριακές διαδικασίες προχωρούν με παρασκηνιακές ζυμώσεις και μικρής κλίμακας εντάσεις, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές της εβδομάδας 10 μέλη της απερχόμενης Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., αλλά και άλλα στελέχη («καραμανλικοί» και «σαμαρικοί») που συνειδητά δεν εμφανίστηκαν στην παρούσα φάση κατήγγειλαν ότι αλλοιώνεται η σύνθεση του συνεδρίου.

«Ψηφίζουν περισσότεροι, εκλέγονται περισσότεροι» ήταν η απάντηση της ηγεσίας της Ν.Δ. με έμφαση στο επιχείρημα ότι η εντολή που δόθηκε στον κ. Μητσοτάκη από τους 400.000 και πλέον πολίτες που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κόμματος ανοιχτό στην κοινωνία.

«Σε αυτές τις εκλογές, οι νέοι, οι άξιοι, οι δημιουργικοί, οι φιλοπρόοδοι της παράταξής μας πρέπει να βγουν μπροστά, με τη στήριξη όλων των μελών της ΝΔ» αναφέρει ο αναπληρωτής γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης που συμπληρώνει: «Οι εκλογές της Κυριακής είναι πρόσκληση συμμετοχής και ταυτόχρονα πρόκληση ανανέωσης για να καταστήσουμε τη Νέα Δημοκρατία αξιόπιστο συνομιλητή της κοινωνίας. Ενωμένοι, προχωράμε μπροστά».

Η ηγεσία μιλά για απόλυτη διαφάνεια, σεβασμό στο καταστατικό και στα στελέχη και αγωνιστές της παράταξης, αλλά αναφέρει πως η διαδικασία αυτή αποτελεί και ένα κάλεσμα ανανέωσης και κοινής πορείας με ανθρώπους που για διάφορους λόγους είχαν αποστασιοποιηθεί στο παρελθόν. «Ειδικότερα, με γνώμονα πάντα μια Ν.Δ. «Από την Αρχή», υποστηρίζουν ότι το σώμα του συνεδρίου μεγαλώνει και δεν μικραίνει».

Ενδιαφέρον θα έχει το επόμενο εικοσαήμερο, η στάση βουλευτών, όπως, π.χ. του Μάκη Βορίδη και στελεχών, όπως του απερχόμενου γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου, που επιθυμούν να υπάρξει διάταξη στο νέο καταστατικό για τη θεσμοθέτηση τάσεων στη Ν.Δ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk