Αλλάζουν και το πολίτευμα; – Στο τραπέζι η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Ενα από τα πουλάκια που τελευταίως κατοικοεδρεύουν στην οδό Ηρώδου του Αττικού και παρατηρούν ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου μου είπε ότι προχθές, όταν ψηφίζονταν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, πέρασε την πύλη του πρωθυπουργικού γραφείου ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής.

Ενα από τα πουλάκια που τελευταίως κατοικοεδρεύουν στην οδό Ηρώδου του Αττικού και παρατηρούν ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου μου είπε ότι προχθές, όταν ψηφίζονταν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, πέρασε την πύλη του πρωθυπουργικού γραφείου ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής. Ε, καλά, θα πείτε, τι το παράξενο ο Πρωθυπουργός να συναντήσει τον πρώτο τη τάξει υπουργό του μαζί με τους συνεργάτες του; Εκείνο που ίσως έχει ενδιαφέρον είναι ότι πρώτον η συνάντηση αυτή δεν ανακοινώθηκε, ο υπουργός μπήκε από την πίσω πόρτα και δεύτερον, το αντικείμενο της συζήτησης. Μου λένε λοιπόν ότι το κύριο θέμα ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος και η τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Η συζήτηση διήρκεσε αρκετή ώρα και σε αυτήν έπεσαν στο τραπέζι πολλές προτάσεις, αλλά και πρωθυπουργικές οδηγίες προς τον υπουργό του.

Για παράδειγμα, ο Αλ. Τσίπρας θέλει να περάσει την απλή αναλογική, αλλά δεν ξέρει πώς, γιατί, όπως ειπώθηκε, φοβάται μήπως δεν είναι δυνατόν με αυτήν να υπάρξουν βιώσιμες κυβερνήσεις. Θέλει να μειώσει το μπόνους των 50 εδρών, αλλά δεν θέλει να το αφαιρέσει τελείως και έπεσε η πρόταση να μειωθεί στις 20. Ενα από τα σενάρια που συζητήθηκαν είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η καθιέρωση ενός μεικτού συστήματος λίστας και σταυρού. Επιπλέον, ειπώθηκε ότι θα πρέπει να μειωθεί το πλαφόν εισδοχής στη Βουλή από 3% στο 2%, ώστε να μπορούν να μπαίνουν και μικρότερα κόμματα, αλλά το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος.

Ειπώθηκε ότι ο εκλογικός νόμος από μόνος του δεν θα αλλάξει και πολλά πράγματα, αν δεν συνδυαστεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση για την αναθεώρηση θα πρέπει να αρχίσει αμέσως μετά το Πάσχα και δόθηκαν οδηγίες να εξεταστεί η περίπτωση της καθιέρωσης του γαλλικού πολιτικού συστήματος.

Να ενισχυθούν δηλαδή οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, ο οποίος εν συνεχεία θα μπορεί να διορίζει τον πρωθυπουργό. Με δυο λόγια, το πολίτευμα από προεδρευομένη δημοκρατία να μετατραπεί σε προεδρική δημοκρατία.

Για να υπάρξει όμως αυτή η ριζική αλλαγή αποφασίστηκε να συνδυασθεί με την κατάλληλη προετοιμασία βουλευτών, αλλά και του κόσμου.

Ετσι, θα γίνει η απαραίτητη διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει περίπου, όπως έλεγε ο κ. Κουρουμπλής, ένα εξάμηνο. Ωστε όλοι να εκφράσουν τις απόψεις τους, αλλά την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση.

Βηματοδότης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk