Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα παρουσιάζει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας. Οι εργασίες ξεκινούν το πρωί του Σαββάτου με την ομιλία του πρωθυπουργού. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι πολιτικές εξελίξεις και το επικείμενο συνέδριο του κόμματος.

Μήνυμα συσπείρωσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

«Είναι ανάγκη το κόμμα να αναβαθμίσει την πολιτική του παρουσία και να κατοχυρώσει το ρόλο του. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθεί απλά το κυβερνητικό έργο. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανωτικής σύνδεσης με την κυβέρνηση. Να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την κοινωνία» είπε ο πρωθυπουργός.

«Χρειάζεται προετοιμασία και ετοιμότητα. Το κόμμα δέχτηκε πλήγμα το καλοκαίρι αλλά νομίζω ότι το έχουμε υπερβεί γιατί ο λαός έδωσε την απάντηση στα πολιτικά διλήμματα», είπε τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση».

«Συνεδριάζουμε σε μια πυκνή περίοδο πολιτικών μαχών και εξελίξεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, «η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, η προσφυγική κρίση και οι διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, αλλά και η ρωσοτουρκική διένεξη, διαμορφώνουν ένα σύνθετο και ρευστό σκηνικό μέσα στο οποίο η κυβέρνηση καταφέρνει να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας και αναλαμβάνοντας ρόλο εξισορροπητικό και διαμεσολαβητικό».

«Η διεθνής θέση της χώρας μας σταδιακά αναβαθμίζεται και με την ανάληψη πρωτοβουλιών αναλαμβάνουμε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη γειτονιά μας και θέση σταθερότητας που προωθεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Και πρόσθεσε ότι« η Ελλάδα από παράγοντας κρίσης γίνεται μέρος της λύσης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ακραίοι κύκλοι θέλουν να αξιοποιήσουν την αποσταθεροποίηση για να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους, σχεδιασμούς στους οποίος εντάσσεται και η παραφιλολογία για δήθεν έξοδο της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Είμαστε σε εγρήγορση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι οι μάχες έχουν κερδηθεί. «Υπάρχουν δυνάμεις που προσδοκούν την αποτυχία της κυβέρνησης και είναι βαθιά στενάχωρο που η Αντιπολίτευση ταυτίζεται με αυτές τις δυνάμεις» είπε.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να αναδεικνύουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, την ηθική υποχρέωση απέναντι στην προσφυγική κρίση. Δεν θα σταματήσουμε να εγγυόμαστε την κοινωνική συνοχή στα πλαίσια μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης και συμφωνίας και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εγγυόμαστε τη διεθνή θέση της χώρας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υψώσει ασπίδα προστασίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα με την προστασία για την πρώτη κατοικία κόντρα στις σκληρές αρχικά απαιτήσεις των δανειστών».

«Δεν ήρθαμε για να διαχειριστούμε την κρίση, αλλά να λύσουμε προβλήματα χρόνια με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν μας ενοχλούν οι επιθέσεις. Έχουμε σχέδιο με ταξικό πρόσημο και έχουμε στο πλάι μας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα δώσουμε τη μάχη με αυταπάρνηση» είπε.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση δίνει ένα μεγάλο αγώνα για να υλοποιήσει μια ακόμη ουσιαστική δέσμευση, αυτή για την προστασία των συνταξιούχων. Ο αγώνας για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ανέφερε έχει στόχο να μην φορτώσει με μια ακόμη επώδυνη περικοπή συντάξεων τους συνταξιούχους.

«Είναι αγώνας που έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να δώσουμε για τις επόμενες γενιές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε αυτόν τον αγώνα η κυβέρνηση θεώρησε ότι ήταν σκόπιμο να καλέσει σε συστράτευση τα κόμματα, όχι για να μοιραστεί την ευθύνη, αλλά για τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής κόκκινης γραμμής για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Κατήγγειλε, ωστόσο, την άρνηση να ανταποκριθούν σε αυτή την κόκκινη γραμμή «εκείνοι που ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων». «Εμείς όμως θα προχωρήσουμε και θα δώσουμε τη μάχη με την κοινωνία και θα καταφέρουμε να υψώσουμε ασπίδα προστασίας των συντάξεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μεγάλη μάχη με την ολιγαρχία και τον νεοφιλελευθερισμό είναι ακόμα μπροστά μας» τόνισε ο πρωθυπουργός . «Έτοιμοι και για τους αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς, για να μείνουμε όρθιοι και να δώσουμε την μάχη αυτή. Έτσι θα είμαστε χρήσιμοι για τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπούμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η επιτυχής έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης στενοχώρησε ακραίους κύκλους και επιθετικά funds» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, την επιτάχυνση και τη γενίκευση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής».

Πρόσθεσε,επίσης, ότι «ο μεγάλος στόχος είναι η απομείωση του χρέους που αφορά τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές και να βγούμε από την άρση της κυριαρχίας μας. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2016, μετά το τέλος της αξιολόγησης. Δηλαδή, η δυνατότητα επιστροφής στις αγορές και άρα ίσως δεν χρειαστούν όλα τα χρήματα που έχουμε συμφωνήσει έως το 2019, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι πλέον διαμορφώνεται ένα κλίμα που η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk