Επιστολή Μουζάλα – Τόσκα στον Αβραμόπουλο για προσφυγικό

Κοινή επιστολή προς τον ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο απέστειλαν την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας.

Κοινή επιστολή προς τον ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο απέστειλαν την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας.

Ολόκληρη η επιστολή

Σε αυτήν παραθέτουν τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Οι δύο υπουργοί υπενθυμίζουν πως έχουν ζητήσει εδώ και καιρό την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν εγκριθεί προκειμένου να ασχοληθούν με αυτό το εξαιρετικό, όπως χαρακτηρίζεται, πρόβλημα που θέτει σε δοκιμασία την ικανότητα για σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προστασία της ευημερίας των πολιτών.

Επίσης εκτός από τον προβληματισμό που έχει διατυπωθεί σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης του σχεδιασμού και της δράσης δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η ανάγκη της άμεσης υλοποίησης αποφάσεων σχετικά με διάφορα θέματα, όπως τα hotspots, η μετεγκατάσταση προσφύγων κ.ά.

Επιπλέον ζητούν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι να μην υπάρξει σύγχυση μεταξύ τρομοκρατίας και μετανάστευσης και οι αξίες της ΕΕ και το κεκτημένο στον τομέα αυτό πρέπει να διαφυλαχθούν.

Εν όψει των επερχόμενων προτάσεων της Επιτροπής οι δύο υπουργοί τονίζουν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της ζώνης Σένγκεν αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και είναι επιτακτική η ανάγκη, κατά την εξέταση τυχόν προτεινόμενων τροποποιήσεων του Κώδικα, να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες έτσι ώστε να διαφυλαχθεί αυτή η θεμελιώδης αρχή που αποτελεί μέρος της ταυτότητας μας ως Ένωση. Και σε αυτή την προσπάθεια, συμπληρώνουν, θα πρέπει να βρεθεί σωστή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας κινήσεων.

Για τον Frontex αναφέρουν ότι ήδη από τον Οκτώβριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν ότι πρέπει να ενισχυθεί. Υπογραμμίζουν ότι ήδη τον Οκτώβριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν ότι αυτό θα γίνει σύμφωνα με την κατανομή των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της Συνθήκης και με πλήρη σεβασμό σε κάθε κράτος-μέλος. Προσθέτουν ότι η ενίσχυση του Frontex θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στην επιστροφή των προσφύγων και θα πρέπει να ενισχυθεί η συμβολή του στην ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών και να συμβάλει στην εξασφάλιση της διαχείρισης της νόμιμης μετανάστευσης.

Ζητούν επιπροσθέτως διεξοδική αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, να εναρμονιστεί και να προσαρμοστεί πλήρως ώστε να γίνει ένα πραγματικό σύστημα κατανομής των «βαρών» βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Ένα από τα κριτήρια που ζητούν να αναβαθμιστεί είναι αυτό της οικογενειακής επανένωσης και ζητούν την κατάργηση ή υποβάθμισης αυτού της εισόδου.

Τέλος, γνωστοποιούν τη βούληση για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους στην ΕΕ «προκειμένου η απάντησή μας στην κρίση της μετανάστευσης να είναι συνεκτική, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk