Ξυδάκης: «Πρέπει να ζητήσουμε τα ρέστα από την Ευρώπη για το προσφυγικό»

«Ανύπαρκτη» χαρακτήρισε την βοήθεια προς την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και την Frontex για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

«Ανύπαρκτη» χαρακτήρισε την βοήθεια προς την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και την Frontex για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.
«Πριν μια εβδομάδα στείλαμε λίστα με το τι ζητάμε. Ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος μάς είπε δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Την ίδια ανταπόκριση είχαμε και από την Frontex. Από την Ευρώπη πρέπει να ζητήσουμε και ρέστα. Από τους 54.000 πρόσφυγες που κατεγράφησαν στην Ευρώπη, οι 50.000 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Είναι μια χώρα που δουλεύει, ό,τι μπορεί κάνει, όχι όσα θα θέλαμε, αλλά σίγουρα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Μόνο η Γερμανία ανταποκρίθηκε και η μικρή Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη.
Ανταπαντώντας η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε: «Εμείς δεν διαπιστώνουμε ότι η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα. Πέρασε ένας χρόνος από τότε που γίνατε κυβέρνηση, και μας λέτε κινήσατε την διαδικασία πολιτικής προστασίας, μόλις πριν μια εβδομάδα. Κάνατε «φάουλ». Θα έπρεπε όλες τις διαδικασίες να τις είχατε κινήσει έγκαιρα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία.
Ο κ. Ξυδάκης μίλησε και για «μια αναστάτωση που υπάρχει μέσα στην ΕΕ και μια δυσκολία, στο πως αντιμετωπίζει η κάθε χώρα στο εσωτερικό της το πρόβλημα», ενώ προσέθεσε: «Πολλές αρνούνται να παραλάβουν πρόσφυγες. Αυτή είναι η Ευρώπη». Εξαίρεσε πάντως από την κριτική την καγκελάριο Μέρκελ, λέγοντας: «Η Μέρκελ το αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα, με το μισό κόμμα της να είναι εναντίον της. Αυτή όμως ανθίσταται με μια πολιτική προσέγγιση πιο ανθρωπιστική».
Ο κ. Ξυδάκης στράφηκε και κατά της Τουρκία, λέγοντας ότι ελάχιστα σεβάστηκε τη διμερή συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2001. «Είναι μηδαμινά τα ποσοστά επανεισδοχής των προσφύγων εκεί. Διαρκώς προσπαθεί να τους στείλει πίσω» τόνισε και συμπλήρωσε ότι η στάση της Αγκυρας στο προσφυγικό, θα είναι κριτήριο για την στάση της Ελλάδας το καλοκαίρι, στις συζητήσεις για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk