Ο Γ. Σταθάκης και οι ορκωτοί λογιστές

Οταν διέρρευσε ότι ένας υπουργός ξέχασε να δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του 1 εκατ. ευρώ, θυμάστε ότι πέρασε περίπου μία εβδομάδα ώσπου ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης

Ο Γ. Σταθάκης και οι ορκωτοί λογιστές | tovima.gr
Οταν διέρρευσε ότι ένας υπουργός ξέχασε να δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του 1 εκατ. ευρώ, θυμάστε ότι πέρασε περίπου μία εβδομάδα ώσπου ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης να παραδεχθεί ότι αυτός ήταν ο πολιτικός που ξεχνούσε τα εκατομμύρια. Θυμάστε επίσης ότι της παραδοχής Σταθάκη προηγήθηκαν απανωτές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το πώς να δικαιολογηθεί αυτή η «απόκρυψη». Και όταν βρέθηκε ο τρόπος απόκρυψης, είχε εμφανιστεί μια στρατιά πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών να προαναγγείλει ότι «όλα θα είναι καθαρά και δεν θα έχουν σχέση με τηλεδικεία». Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι αυτός ο «τρόπος» απόκρυψης τον οποίο παρουσίαζε το Μαξίμου και ο ίδιος ο υπουργός ως καθαρό δεν λογάριασε τους ορκωτούς λογιστές. Αυτοί εντόπισαν ότι, εκτός από το ξεχασμένο εκατομμύριο, ο υπουργός αμέλησε να δηλώσει και άλλες 800.000 ευρώ και καμιά τριανταριά ακίνητα.
nnn
Μετά την αποκάλυψη αυτή ο υπουργός και πάλι επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι οι καταθέσεις ήταν της μητέρας του με συνδικαιούχους εκείνον και τον αδελφό του και τα επιπλέον ακίνητα είναι της συζύγου του και τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι υπήρξε κάποιος πανικός με την ανακοίνωση της έρευνας των ορκωτών λογιστών και δεν παίρνω όρκο αν ο αντιπρόεδρος της Βουλής που τον ανακοίνωσε δεν άκουσε τα εξ αμάξης από τους αρμοδίους. Και για το timing που επέλεξε αλλά και για το «κάρφωμα» που έκανε, προφανώς χωρίς να συνεννοηθεί. Αλλωστε εκεί κοντά στην αίθουσα όπου έκανε τις ανακοινώσεις βρέθηκε κατά τύχη (;) και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η οποία ρωτούσε τους… δημοσιογράφους τι ακριβώς είπε ο αντιπρόεδρος αναφέροντας ότι είναι απόρρητα όλα αυτά που λέει και πως δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται, τη στιγμή μάλιστα που συζητείται ο προϋπολογισμός.
nnn
Ο δε κ. Σταθάκης (που κατά τον Κ. Μητσοτάκη ήταν «πλούσιος από κούνια») με τα ακριβά γούστα, όπως τον χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί του στη Βουλή, ο οποίος αμελεί να δηλώσει μεγάλα ποσά, συμβαίνει, εκτός από πολιτικός, να είναι και καθηγητής Οικονομικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές. Στις αρμοδιότητές του ανήκει, όπως είναι γνωστό, και η ρύθμιση των λεγόμενων κόκκινων δανείων. Φαίνεται όμως ότι το ενδιαφέρον του για τα κόκκινα δάνεια επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις της εκλογικής του περιφέρειας, στα Χανιά. Να σκεφθείτε, όπως μαθαίνω, ότι σε μία από τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Ευ. Τσακαλώτος ενημέρωνε τους βουλευτές για τα μέτρα, ο κ. Σταθάκης ρώτησε: «Με τα δάνεια της ΑΝΕΚ τι θα γίνει;». Ο υπουργός Οικονομικών τον κοίταξε με ύφος έκπληκτο και του είπε: «Και εσένα τι σε νοιάζει; Μήπως θα ξαναβγείς βουλευτής;».
Εκβιάζοντας τη… συναίνεση


Ηταν, εκ του αποτελέσματος, καταστροφικοί οι χειρισμοί του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα μετά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ζήτησε συναίνεση ή έστω συνεννόηση σε μείζονα θέματα και εισέπραξε από όλη την αντιπολίτευση άρνηση. Και πώς να μην εισπράξει άρνηση; Τη μια στιγμή απλώνει το χέρι του για συναίνεση και από την άλλη κατηγορεί κυρίως ΝΔ και ΠαΣοΚ για «συνενοχή στο έγκλημα που εξαθλίωσε τη χώρα». Και επιμένει σε αυτή τη στρατηγική, αν και, όπως λένε στην αντιπολίτευση, θα έπρεπε να επιμένει σε άλλη διαδικασία, ότι δηλαδή απαιτούνται προσωπικές θυσίες ώστε να επιτύχει τη συναίνεση. Να έχει κάτι προσωπικό να δώσει, όχι μόνο να ζητεί. Ετσι, λένε, όπως αντιλαμβάνεται τη συναίνεση, με εκβιαστικό τρόπο και με κατηγορίες έναντι της αντιπολίτευσης, δεν πρόκειται να τη λάβει. Η συναίνεση άλλωστε – και αυτό σίγουρα το γνωρίζει – δεν οικοδομείται ούτε με ύβρεις ούτε με κατηγορίες αλλά με χειρονομίες καλής θελήσεως.
nnn
Ακόμη και ο Στ. Θεοδωράκης βρέθηκε απέναντι στον κ. Τσίπρα, αφού πέρασε μια περίοδο ανοχής και στήριξής του, τόσο που δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν ότι μπορούσε ακόμη και να τον υποδείξει ως υπουργό ή αυτός να υποδείξει υπουργούς. Τώρα ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός όχι μόνο ξεγέλασε αυτόν αλλά ξεγέλασε τους πάντες. Ο δε Ευ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «κρίση νομιμοποίησης καθώς τα 2/3 των πολιτών είναι εξ ορισμού κατά της κυβέρνησης και το 1/3 που τη στήριξε βρίσκεται ήδη σε φάση αμφιβολίας». Αφήστε που ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ λέει πως «η κυβέρνηση δεν ζητεί συναίνεση σε μεταρρυθμίσεις αλλά να πούμε όλοι μαζί ψέματα στον λαό ότι δεν θέλουμε μείωση των συντάξεων και μετά να πούμε «τι να κάνουμε, δεν τα καταφέραμε»…».
Αξιολογητές για κλάματα


Τώρα θα σας μεταφέρω στα «εξεταστικά κέντρα» των υπό αξιολόγηση διοικητών νοσοκομείων, έτσι, για να δείτε με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζονται από την παρούσα κυβέρνηση οι νευραλγικές θέσεις. Για παράδειγμα, έναν διοικητή νοσοκομείου της Αθήνας τον ρώτησαν την ηλικία του. Αυτός αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντάς τους ότι αυτό είναι προσωπικό δεδομένο. Εναν άλλον τον ρώτησαν αν γνωρίζει το νοσοκομείο. «Διοικητής του είμαι. Τι λέτε; Δεν το ξέρω;» απάντησε. Αλλον υποψήφιο διοικητή (μη ημέτερο) τον ρώτησαν για ποιον λόγο πιστεύει ότι είναι καλύτερος από τους άλλους. «Ποιους άλλους;» ρώτησε. «Αυτούς που περιμένουν να… γίνουν διοικητές» του απάντησαν. Τη χειρότερη όμως ερώτηση την έκαναν σε έναν άλλον υποψήφιο. Η ερώτηση ήταν κακή διότι πρόδωσε την άγνοιά τους. Συγκεκριμένα τον ρώτησαν αν γνωρίζει τη σχέση της μισθοδοσίας του προσωπικού με τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. «Μα αυτό δεν έχει σχέση με μένα» τους είπε ο υποψήφιος διοικητής εξηγώντας στα μέλη της… αρμόδιας επιτροπής ότι η μισθοδοσία του προσωπικού καλύπτεται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
nnn
«Πολύ πιο εύκολο είναι να ξεκλειδώσεις το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παρά να υπολογίσεις πώς βγαίνουν οι συντάξεις σε ΔΕΚΟ και σε άλλες προνομιακές επιχειρήσεις» είπε ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης σε ομιλία του για το Ασφαλιστικό. Επεσήμανε μάλιστα ότι το Ασφαλιστικό θα πρέπει να αποκτήσει διαφάνεια αφού πολλά ασφαλιστικά ταμεία είναι άγνωστο πώς υπολογίζουν τις συντάξεις. Το καλύτερο όμως ο κ. Χριστοδουλάκης το είπε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: «Η τρόικα με το Μνημόνιο και τα λάθη του οδήγησαν σε κρατικοποίηση των τραπεζών και η Αριστερά με τα capital controls και την ανακεφαλαιοποίηση στην ιδιωτικοποίησή τους».

Τι διαβάζει ο κ. Σαμαράς
Ισως να μην το γνωρίζετε αλλά ο Αντ. Σαμαράς το έριξε στο διάβασμα. Από τότε που παραιτήθηκε από την αρχηγία της ΝΔ έχει διαβάσει πέντε βιβλία. Ποια είναι αυτά; The quiet man του John Sununu, που ήταν επιτελάρχης του Λευκού Οίκου επί εποχής Τζορτζ Μπους, για τα γεγονότα της Σοβιετικής Ενωσης και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, Καταστροφές και Θρίαμβοι του Στάθη Καλύβα, για τους επτά κύκλους της σύγχρονης ιστορίας μας, Στον τρίτο βράχο από τον Ηλιο του Δ. Νανόπουλου, Δρόμοι ζωής του Κ. Σημίτη και (εδώ είναι η έκπληξη) Ερωτας και εξουσία της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Πάντως ο ίδιος διαψεύδει ότι γράφει βιβλίο με απομνημονεύματα.
Η αριθμητική του κ. Σπίρτζη

Είναι δυνατόν να διπλασιάσεις τις επιτελικές θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ και η επιβάρυνση του προϋπολογισμού να είναι… μηδέν; Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι και παραείναι.
nnn
Μετά το φιάσκο της περασμένης Παρασκευής, όταν η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής δεν ενέκρινε την τοποθέτηση των προτεινόμενων από τον υπουργό Υποδομών διοικήσεων των αστικών συγκοινωνιών, ο Χρήστος Σπίρτζης έφερε τροπολογία – στο νομοσχέδιο για τα… βοσκοτόπια – που επιτρέπει την τοποθέτηση ξεχωριστών προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων στον ΟΑΣΑ, στην ΟΣΥ και στη ΣΤΑΣΥ.
nnn
Οι τρεις πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των οργανισμών θα στοιχίσουν κατ’ έτος περίπου 300.000 ευρώ, αφού ο μισθός του CEO είναι 4.000 ευρώ μεικτά ανά μήνα. Εάν υπολογίσει κανείς γραμματείς, οδηγούς κ.τ.λ., το κόστος τους για τον προϋπολογισμό θα αυξηθεί. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου όμως αναφέρεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα επιβαρυνθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk