Φορο-παγίδα με τους τόκους από καταθέσεις

Παγίδα πρόσθετων φόρων κρύβουν οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης που αφορούν τους τόκους καταθέσεων

Παγίδα πρόσθετων φόρων κρύβουν οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης που αφορούν τους τόκους καταθέσεων αλλά και τις δαπάνες για εξόφληση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών, καρτών κ.τ.λ.) καθώς τα ποσά που θα αναγραφούν είτε θα ληφθούν υπόψη για την εισφορά αλληλεγγύης είτε ως τεκμήρια.
Εφέτος για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τους φορολογουμένους για τους τόκους καταθέσεων που διατηρούν σε όλες τις τράπεζες ανεξάρτητα αν είναι μοναδικοί δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι. Ωστόσο εδώ υπάρχει μία παγίδα. Ποια είναι αυτή; Οτι στα στοιχεία για τους τόκους που προσφέρονται ως πληροφόρηση στον φορολογούμενο δεν είναι μόνο για τον συνδικαιούχο αλλά για το σύνολο του λογαριασμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος που μπορεί να είναι συνδικαιούχος σε κάποιον λογαριασμό χωρίς όμως να έχει καμία ουσιαστική συνεισφορά – κατάθεση στον συγκεκριμένο λογαριασμό – να δει στο όνομά του ότι του καταβλήθηκαν το 2014 π.χ. 1.000 ευρώ τόκοι και να αναγράψει στη φορολογική δήλωση ολόκληρο το ποσό.
Αν συμβεί αυτό αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα επιβαρυνθεί με εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα που κατά πάσα πιθανότητα και να μη γνώριζε.
Για το μπέρδεμα αυτό στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν λύση ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα αναγραφής από δύο, τρεις ή και παραπάνω συνδικαιούχους ολόκληρου του ποσού των τόκων που αναγράφονται στις προσυμπληρωμένες πληροφορίες αλλά να αναγραφούν τα ποσά που αφορούν το πραγματικό γεγονός. Ετσι, σταδιακά θα ενημερωθούν όλα τα αρχεία του συστήματος TAXIS με την επισήμανση του πρώτου δικαιούχου κάθε λογαριασμού. Αυτό θα αποτελέσει μια βοήθεια ώστε κάποιος να μη γράψει τόκους που ουσιαστικά δεν είχε καμία απολύτως σχέση αφού άλλος τους εισέπραξε.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το σύνολο των τόκων που αναγράφεται στο ενημερωτικό αρχείο που περιλαμβάνεται στο TAXISnet θα πρέπει να δηλωθεί είτε από τον πρώτο δικαιούχο είτε από όλους τους συνδικαιούχους. Για παράδειγμα, αν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό αναλογούν τόκοι καταθέσεων 1.000 ευρώ και στον λογαριασμό αντιστοιχούν δύο συνδικαιούχοι τότε οι επιλογές είναι δύο. Ή ο πρώτος δικαιούχος του εν λόγω λογαριασμού θα αναγράψει το ποσό των 1.000 ευρώ και ο δεύτερος συνδικαιούχος δεν θα αναγράψει κανένα ποσό, ή και οι δύο θα γράψουν από 500 ευρώ ώστε το σύνολο να είναι αυτό που αναφέρεται στον τραπεζικό λογαριασμό.
Επίσης μία άλλη επισήμανση έχει να κάνει με τον φόρο επί των τόκων των καταθέσεων. Στο σύνολο των τόκων εμπεριέχεται ο φόρος και σε άλλη στήλη αναφέρεται και ξεχωριστά. Θα πρέπει κατά την αναγραφή των τόκων σε άλλον κωδικό να γραφεί το ποσό των τόκων (αφού αφαιρεθεί ο φόρος) και σε άλλον κωδικό μόνο ο φόρος. Αν γραφεί το ποσό των τόκων όπως αναφέρεται στα πληροφοριακά στοιχεία χωρίς να έχει αφαιρεθεί, ουσιαστικά ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί σε υψηλότερο ποσό χωρίς να πρέπει.

Αποτελούν τεκμήριο οι δόσεις των δανείων και των καρτών
Στην περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το πραγματικό, τότε ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί βάσει των πλασματικών εισοδημάτων

Από εφέτος στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλωθούν όλες οι τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων και καρτών που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος.
Αυτό διότι θα προστεθούν στα υπόλοιπα τεκμήρια του φορολογουμένου (αυτοκινήτων, ακινήτων, οικογενειακής κατάστασης κ.τ.λ.) για να προκύψει το τελικό ποσό όπου θα συγκριθεί με τα πραγματικά εισοδήματα. Στην περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το πραγματικό, τότε ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί βάσει των πλασματικών εισοδημάτων που εκτιμά η Εφορία ότι έχει αποκτήσει.
Τα στοιχεία αυτά θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμα για το σύνολο των φορολογουμένων τα ποσά των δανείων στους σχετικούς κωδικούς των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Ωστόσο, μπορεί οι δόσεις των δανείων και των καρτών να αποτελούν τεκμήριο, όμως από την άλλη τα ίδια τα ποσά των δανείων που χορήγησε η τράπεζα και αφορούν το φορολογικό έτος 2014 μειώνουν αντίστοιχα την τεκμαρτή δαπάνη. Αρα θα πρέπει να συμπληρωθούν και τα δύο ποσά.
Για παράδειγμα. Αν κάποιος προχώρησε μέσα στο 2014 σε αγορές με την πιστωτική του κάρτα ύψους 4.000 ευρώ και την ίδια περίοδο εξόφλησε τα 2.000 ευρώ, τότε το τεκμήριό του όχι μόνο δεν θα αυξηθεί κατά 2.000 ευρώ που είναι το ποσό που πλήρωσε αλλά θα πρέπει να μειωθεί κατά 2.000 ευρώ αφού συνολικά δανείστηκε από την τράπεζα 4.000 ευρώ (4.000 – 2.000 = 2.000 ευρώ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk