Ρωμανιάς: Αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων στα 67 θέλουν οι δανειστές

Θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια έθεσαν οι δανειστές, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μπορούμε να δεχτούμε να ισχύσει για όσους βγουν στην σύνταξη από το 2025 και πέρα».

Θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια έθεσαν οι δανειστές, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group, ζητώντας να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για όλους, και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012 στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.

«Η δική μας κόκκινη γραμμή ήταν ότι δεν θέλουμε να ανατραπούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Λέμε λοιπόν να το κουβεντιάσουμε, να δεχτούμε να ανεβάσουμε τα όρια, αλλά να τα ανεβάσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» ανέφερε ο Γιώργος Ρωμανιάς και πρόσθεσε:

«Μπορούμε να δεχτούμε να ισχύσει για όσους βγουν στην σύνταξη από το 2025 και πέρα. Οσοι έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικά δικαίωμα, θα έχουν μπροστά τους 10 χρόνια για να φύγουν και να μην θιγούν από την αύξηση των ορίων».

Υποστήριξε ότι το mail Χαρδούβελη, που ζητούν οι δανειστές να εφαρμοστεί, «έλεγε ότι από το τέλος του 2018 ανεβαίνουν τα όρια κατά δύο χρόνια και από το τέλος του 2020 πάνε όλοι στα 67 και στα 62. Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις για επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και για τις κύριες συντάξεις, ο Γιώργος Ρωμανιάς είπε ότι φαίνεται πως το θέμα αυτό «που το είχαν προβάλει πριν από 10 ημέρες» γραπτώς οι δανειστές έχει υποχωρήσει, καθώς «δεν έχουν ξανακάνει κουβέντα πάνω σε αυτό».

Επιμένουν ωστόσο, όπως δήλωσε, για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. «Επιμένουν. Αλλά επιμένουμε κι εμείς ότι θα την καταργήσουμε» τόνισε και πρόσθεσε:

«Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες προχθές άφησαν ένα περιθώριο. Κάνανε ένα είδος υποχώρησης, όχι οριστικής όμως, με την έννοια δηλαδή να δούμε αν βρεθεί κάτι ανάλογο που να καλύψει τα 326 εκατομμύρια που θα στοιχίσει για το 2015 η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές… Επί του παρόντος είναι πάνω στο τραπέζι».

Μιλώντας, ωστόσο, στην ίδια εκπομπή ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε ότι «η διάταξη για την αύξηση ορίων ηλικίας υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου 2021 με ψηφισμένο νόμο που προβλέπει ότι ανά τριετία τα έτη από τα 67 και πάνω θα αναπροσαρμόζονται με βάση το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν η ρύθμιση αυτή -άρθρο 11 του νόμου 3863/ 2010- δεν καταργηθεί, θα επιφέρει ραγδαία αύξηση των ορίων ηλικίας από την 1/1/2021.

«Είναι σε ισχύ ο νόμος και οι δανειστές δουλεύουν την κυβέρνηση. Κάποια στελέχη, ενδεχομένως και από τα δικά μας κλιμάκια, αγνοούν τη συγκεκριμένη ρύθμιση» είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk