Τέσσερις περιοδικές εκθέσεις θα φιλοξενήσει στους χώρους του ως τις 4 Ιουνίου το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (ΙΑ/ΕΤΕ), σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες και το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών:
Έκθεση συλλογών από τεκμήρια της Ασπιώτη-ΕΛΚΑ: Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ αξιοποιεί μέρος από τα πολύτιμα τεκμήρια της Ασπιώτη-ΕΛΚΑ που έχει στην κατοχή του, τα συγκροτεί σε συλλογές και τα παρουσιάζει στο κοινό.
Έκθεση 11 σύγχρονων καλλιτεχνών: Έργα εμπνευσμένα από τις συλλογές του ΙΑ/ΕΤΕ.
Δύο εκθέσεις χαρακτικής οργανωμένες από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών: «Χαρακτικά λεξιλόγια», μια σειρά έργων καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών και προτείνονται με κριτήριο την τεχνική διαδικασία που ο εικαστικός ακολούθησε για να τα δημιουργήσει, και
«Επί τω αρχείω», έργα τεσσάρων καταξιωμένων χαρακτών, τα οποία συνδέουν εκθέματα των συλλογών του ΙΑ/ΕΤΕ με τη σημερινή κοινωνική συνθήκη και τη σχολιάζουν.
Οι εκθέσεις εγκαινιάζονται το Σάββατο 9 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ., στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146) και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Έλενα Ακύλα, Πάκυ Βλασσοπούλου, Αλεξία Καραβέλα, Λητώ Κάττου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Αναστασία Κωνσταντάκου, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Κοσμάς Νικολάου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κώστας Ρουσσάκης, Χριστίνα Σγουρομύτη, Δήμητρα Σιατερλή, Μάγδα Ταμμάμ, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Φλοράνς Χρηστάκη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τις εκθέσεις αλλά και τη συμμετοχή του ΙΑ/ΕΤΕ στην Ημέρα Μουσείων στις 23 Μαΐου, η πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη θύμισε ότι «η Εθνική Τράπεζα [1841] είναι ο δεύτερος θεσμός, μετά το Πανεπιστήμιο Αθηνών [1837], που συγκροτήθηκε έπειτα από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους» και τόνισε ότι «μέλημά της, από τα πρώτα κιόλας βήματά της, ήταν η ορθή διαφύλαξη του παραγόμενου έγγραφου και αργότερα έντυπου υλικού που παραγόταν από την καθημερινή λειτουργία του».
Η ΕΤΕ διαφύλαξε υποδειγματικά ένα αρχείο το οποίο «εμπεριέχει πληθώρα πληροφοριών, που φωτίζουν όχι μόνο την οικονομική ιστορία του τόπου μας, αλλά και πτυχές της πολιτικής και πολιτιστικής ιστορίας της χώρας», το οποίο οργάνωσε και αξιοποίησε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, χρηματοδοτώντας έρευνες και μελέτες, πραγματοποιώντας εκθέσεις και φιλοξενώντας εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία παρακολουθούν ετησίως περισσότεροι από 4.000 μαθητές.
Η πρόεδρος της ΕΤΕ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους αθηναίους πολίτες να επισκεφθούν το ΙΑ/ΕΤΕ στις 23 Μαΐου, από τις 6.00 μ.μ. ως τα μεσάνυχτα, να γνωρίσουν τους θησαυρούς και τις υπηρεσίες του, να επισκεφθούν τις εκθέσεις και να παρακολουθήσουν μουσικά δρώμενα και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά.
Πού και πότε:
Πού: Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146)
Διάρκεια εκθέσεων: από 9 Μαΐου έως 4 Ιουνίου
Ωράριο εκθέσεων: Πρωινά: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00-13.00, Απογεύματα: Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο 17.00-20.00, Κυριακή: 12.00-15.00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.