Το ετήσιο ραντεβού της όπερας με τη μόδα δίνεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 21 Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών. Εφέτος, η διοργάνωση φέρει τον τίτλο «Il sogno». Το όνειρο. Το όνειρο άλλωστε είναι μια θεματική που συναντάμε συχνά στις κορυφαίες όπερες του ρεπερτορίου, αλλά ταυτόχρονα και μια διάσταση που έχει το προσωπικό στίγμα της σχεδιάστριας, η οποία είναι η εφετινή προσκεκλημένη από τον χώρο της μόδας.
Η συνάντηση των δύο γοητευτικών κόσμων θα γίνει στο κτίριο-σύμβολο του ελληνικού μοντερνισμού του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, στο Ωδείο Αθηνών. Καλεσμένη είναι η σχεδιάστρια Λουκία η οποία εμπνέεται από άριες και αποσπάσματα των Ντβόρζακ, Μπερλιόζ, Μασνέ, Ραχμάνινοφ, Λέχαρ, Οφενμπαχ, Πουτσίνι, Ντονιτσέτι και άλλων και αποτυπώνει την προσωπική σφραγίδα της στη βραδιά.
Στο πιάνο και στη μουσική επιμέλεια της βραδιάς ο Δημήτρης Γιάκας, ενώ τη σκηνοθεσία και την κίνηση υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Πρωταγωνιστούν οι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Μαρία Κόκκα (σοπράνο), Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Αρτεμις Μπόγρη (μέτζο σοπράνο), Νίκος Στεφάνου (τενόρος) και Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος). Συμπράττουν οι χορευτές του μπαλέτου αλλά και σπουδαστές της σχολής χορού της ΕΛΣ.
Ο γνωστός make-up artist Αχιλλέας Χαρίτος επιμελείται τις μεταμορφώσεις των πρωταγωνιστών, ενώ στο εικαστικό αποτέλεσμα δίνει το προσωπικό του στίγμα και ο hair stylist Σταμάτης Καραΐσκος, σε συνεργασία με το τμήμα μακιγιάζ, κομμώσεων και περουκών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Το σχέδιο «Οπερα και Μόδα» βασίζεται σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Ισμας Τουλάτου, η οποία έχει και τη γενική επιμέλεια.
Μέσα από το δρώμενο, επιχειρείται να καταδειχθεί περαιτέρω ο συνολικός, σύγχρονος και διαχρονικός χαρακτήρας της όπερας και οι πολλές, άγνωστες ίσως ακόμη, δυνατότητες προσέγγισης με άλλους χώρους έτσι ώστε να ανοιχτεί σε νέα πεδία και να προσελκύσει νέο κοινό, χωρίς «εκπτώσεις» στο αισθητικό επίπεδο.
Το πρότζεκτ γεννήθηκε πάνω στη βάση της ολοένα μεγαλύτερης σύγκλισης των δύο κόσμων τις τελευταίες δύο-τρεις δεκαετίες. Κορυφαίοι σχεδιαστές γοητεύονται από τη θεατρικότερη από όλες τις τέχνες υπογράφοντας τα κοστούμια μερικών από τις πλέον αναμενόμενες παραστάσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου. Από την άλλη, η μόδα προσεγγίζει όλο και περισσότερο τη θεατρική και σκηνική πράξη, αφού τα τελευταία χρόνια μετακινείται όλο και περισσότερο προς το «σόου» από πλευράς παρουσίασης και προς το «κοστούμι» από πλευράς έμπνευσης.
Το πρώτο δρώμενο, με τίτλο «La Follia», έγινε τον Απρίλιο του 2013 στις σκάλες του θεάτρου Ολύμπια, με τη συμμετοχή του σχεδιαστή Δημήτρη Ντάσιου, μικρού μουσικού συνόλου, μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και μελών του μπαλέτου. Ακολούθησε ένα ακόμη δρώμενο («La passione») τον Νοέμβριο του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε πιο διευρυμένη μορφή: συμμετείχαν πέντε έλληνες σχεδιαστές μόδας, μικρό μουσικό σύνολο, μονωδοί της ΕΛΣ και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ.

Χρήσιμες πληροφορίες
Πέμπτη 21 Μαΐου 2015
Ωρα έναρξης 21.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης στην είσοδο του Ωδείου Αθηνών. Παράλληλα θα υπάρχει και ζωντανή μετάδοση της βραδιάς, στον προαύλιο χώρο του Ωδείου.
Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19