Η ποιητική των κομματικών συνδυασμών

Ο όρος ποιητική, στην αρχική και βασική σημασία του, δηλώνει την τέχνη

Η ποιητική των κομματικών συνδυασμών | tovima.gr
Ο όρος ποιητική, στην αρχική και βασική σημασία του, δηλώνει την τέχνη, την τεχνική την οποία χρησιμοποιεί ο ποιητής προκειμένου να συνθέσει, να κατασκευάσει ένα ποίημα. Κατ’ επέκταση κάθε κατασκευή ή κατασκεύασμα, από το Σύμπαν ως την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου ή ενός ψηφοδελτίου, έχει την ποιητική του. Προφανώς η ποιητική του Σύμπαντος διαφέρει, ας πούμε, από τη διαδικασία «γράψε – σβήσε» στα ψηφοδέλτια Επικρατείας της ΝΔ ή του ΣυΡιΖα, αλλά η ιδέα είναι η ίδια. Η διαφορά έγκειται στο αισθητικό αποτέλεσμα, στην «αισθητική» του ψηφοδελτίου, όπως το έθεσε ο κύριος Βενιζέλος!
Πάντοτε υπήρχαν μετακινήσεις ψηφοφόρων από ένα κόμμα στο άλλο -παράδειγμα η ομαδική μετανάστευση των σοσιαλιστών à la manière de ΠαΣοΚ στην πολλά υποσχόμενη κοιλάδα του ΣυΡιΖα. Επίσης πάντοτε υπήρχαν μετακινήσεις πολιτευτών από ένα κόμμα σε άλλο και αυτή η μετακίνηση τους έχει προσδώσει πολλούς χαρακτηρισμούς: «αποστάτες», «πουλημένοι», «σπεκουλαδόροι», «γυρολόγοι», «αγύρτες» κ. λπ.
Ειδικά σήμερα, μέσα σε αυτή την προεκλογική υστερία που ζούμε, πολλοί και πολλές (ωραίες και μη) μεταπηδούν από εδώ εκεί και τούμπαλιν. Τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, ένας καμμένος στίχος/πολιτευτής δεν ταιριάζει στο νέο κειμενικό/κομματικό περιβάλλον, αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία. Σημασία έχει ότι ο «ποιητής»/κομματικός αρχηγός σκέφτεται πως ένας «στίχος»/πολιτευτής, που ξέπεσε από ένα άλλο κείμενο/κόμμα, μπορεί να κάνει στο δικό του. Στο βάθος του μυαλού του κομματάρχη αρχηγού υπάρχει η προσδοκία ότι ο γυρολόγος μπορεί να του φέρει και τίποτε ψηφαλάκια. Όμως το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσον αυτοί οι «τσιμπημένοι», από εδώ και από εκεί, γυρολόγοι έχουν να προσφέρουν κάτι στο καινούργιο περιβάλλον τους.
Η θλιβερή ιστορία της ΔΗΜΑΡ δείχνει πως δεν μπορεί κανείς να παίζει συνεχώς αυτό το παιγνίδι της πολιτικής αγυρτείας. Ο αγύρτης δεν ξεχνά το χούι του. Παλαιοί, κακής κοπής στίχοι, διαγραμμένοι και πεταμένοι δεν μπορούν να βοηθήσουν στη σύνταξη ενός νέου λαμπρού ποιήματος. Τουναντίον το αλλοιώνουν. Άλλωστε, όπως λέει και μια παλιά λαπωνική παροιμία, «παστωμένη ρέγγα δεν κολυμπά».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk