Στην επιβολή προστίμων αναφορικά με παραβιάσεις του κανονισμού περί των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) σε ορισμένες από τις 150 επιμέρους συναλλαγές φυσικών προσώπων και εταιρειών που εξετάζονται και οι οποίες διενεργήθηκαν κατά την είσοδο των νέων μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου που έγιναν την Άνοιξη, αναμένεται προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα σε μία περίπτωση συναλλαγών μίας τράπεζας ο έλεγχος σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, καθώς την ημέρα διακανονισμού οι μετοχές δεν καλύφθηκαν με την διαδικασία που προβλέπεται, και αναμένεται ως τις αρχές του επόμενου έτους να επιβληθούν και τα σχετικά πρόστιμα τα οποία σε τέτοιες περιπτώσεις φθάνουν και ως τα 50 εκατ. ευρώ (σ.σ. δεν σημαίνει αυτό ότι στην περίπτωση αυτή θα επιβληθεί αυτού του μεγέθους πρόστιμο).

Ειδική ομάδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Κ. Μποτόπουλο, εξετάζει ως ύποπτες συνολικά 150 περιπτώσεις οι οποίες αφορούν σε πράξεις ξένων θεσμικών επενδυτών και καλύπτουν συναλλαγές στις 4 συστημικές τράπεζες που έγιναν μετά τις αυξήσεις κεφαλαίων και ενέχουν υπόνοιες για μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας των ανοιχτών πωλήσεων.

Στο θέμα της φορολόγησης επί των συναλλαγών οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, οι οποίες διεξάγονται σε κλίμα συναίνεσης με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει τις διαφοροποιήσεις μεταξύ χρηματιστηριακού και φορολογικού νόμου που δεν θα πρέπει να υφίσταται σημειώνοντας επίσης και τις περιπτώσεις συναλλαγών που γίνονται κατ’ επάγγελμα ή όχι.

Παράλληλα οι Αρχές του χρηματιστηρίου εξετάζουν τρόπους ώστε να τεθεί ελάχιστος όγκος συναλλαγών που θα απαιτείται σε ημερήσια βάση προκειμένου να αλλάζει η τιμή κλεισίματος μιας μετοχής, καθώς σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο μετοχές με ελάχιστες συναλλαγές σε αξία να σημειώνουν τεράστιες διακυμάνσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Επιτροπής Κεντρικής οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που πολλές φορές μπαίνουν μαζικά από το εξωτερικό είτε μέσω των Μελών εξ΄ αποστάσεως (remote members), είτε από τις πλατφόρμες συναλλαγών των ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ που έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω στην τάση της αγοράς.

Τέλος σημειώνεται οι συζητήσεις για μία Ευρωπαϊκή Κεφαλαιαγορά στην οποία θα συμμετάσχουν 28 χώρες έχει ξεκινήσει τον τελευταίο διάστημα και αναμένεται να αποτελέσει μία πραγματικότητα το επόμενο διάστημα.