Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των τζιχαντιστών πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα. Αυτό επιβάλει το εθνικό συμφέρον της, για περισσότερους από έναν λόγους. Και μάλιστα ισχυρούς.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η χώρα πρέπει να δεθεί όσο το δυνατόν πιο στενά με τις ατλαντικές συμμαχίες της. Η Ελλάδα πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει σημασία να είναι σταθερή και παρούσα στις συμμαχικές της δεσμεύσεις. Oτι έχει μακροχρόνιο, δομικό όφελος από το να μπορεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των συμμάχων της.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η γεωπολιτική αξία της χώρας. Είναι ίσως το πιο δυνατό χαρτί της, που, στις συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται, γίνεται όλο και δυνατότερο. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να το αξιοποιήσει αποτελεσματικά. Αλλωστε, εν προκειμένω, πρόκειται και για μία σπάνια «γέφυρα» κοινών πλέον συμφερόντων και με τη Ρωσία. Και αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι μέσα στην ίδια την Ελλάδα ενέχει πάντοτε υψηλός κίνδυνος από τέτοιου είδους φανατικούς ισλαμιστές οι οποίοι είναι βέβαιο ότι στον α ή τον β βαθμό έχουν περάσει στη χώρα «αξιοποιώντας» την τραγωδία των, δυστυχώς, ανοικτών συνόρων της. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το πόσο μεγάλη είναι αυτή η διείσδυση. Πρέπει όμως, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των συμμάχων μας, να φτάσουμε μέχρι και την τελευταία ρίζα της. Και να την ξεριζώσουμε από αυτόν τον τόπο.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αντιπροσωπεύουν το σύνορο του δυτικού κόσμου. Και αυτό δεν είναι μόνον έννοια γεωγραφική, αλλά πολύ ευρύτερη: πολιτισμική, πολιτειακή κοκ. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ διαμορφώνουν έναν «διάδρομο Δύσης» σε ένα περιβάλλον όλο και πιο έντονα απειλούμενο από επικίνδυνο φονταμενταλισμό. Σε αυτά, πρέπει κανείς απαραίτητα να προσθέσει και τα ζητήματα ενεργειακής οικονομικής συνεργασίας. Πρέπει λοιπόν να δουλέψουν οι τρεις χώρες πολύ στενά και πολύ σοβαρά μαζί για να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλες προκλήσεις που ανεπίστρεπτα φέρνει πλέον το μέλλον.

Ο πέμπτος λόγος, είναι όλοι οι παραπάνω λόγοι μαζί, οι οποίοι, όπως συχνά συμβαίνει, δημιουργούν κάτι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών τους.

Κι αυτό το τελευταίο, είναι το κυριότερο που πρέπει να καταλάβουμε και να είμαστε την πρώτη γραμμή.