Κατά πλειοψηφία, εγκρίθηκε από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής η ανανέωση της θητείας του Κωνσταντίνου Μποτόπουλου στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του, ο κ. Μποτόπουλος ρωτήθηκε για τον ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον έλεγχο που ασκεί στις τράπεζες.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι τράπεζες ελέγχονται ως προς την τήρηση της νομοθεσίας στη διαδικασία ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού.

«Αυτά που βλέπουμε απεικονίζουν την πραγματικότητα. Για τις προβλέψεις τους όμως για το μέλλον, η εποπτική αρχή μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις χωρίς να μπαίνει στην ουσία» είπε.

Ο κ. Μποτόπουλος αναφέρθηκε και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αλλά και στη ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας- Eurobank.

«Η αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν είναι να ελέγχει τις ίδιες τις επιχειρηματικές συμφωνίες, γιατί και με τι όρους γίνεται πρώτα η συμφωνία και μετά η ματαίωσή της.»

» Αυτό που κοιτάξαμε και στην πρώτη φάση και στη δεύτερη φάση, είναι εάν το ενημερωτικό δελτίο που μας έδωσαν στην αρχή με την υπόθεση ότι προχωρούν προς τη συγχώνευση, που είχε γίνει δεκτή όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη δεύτερη φάση, όταν άλλαξε η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοιτάξαμε αν ο τρόπος που δημιουργήθηκε αυτή η νέα η κατάσταση, αποτυπώθηκε στα ενημερωτικά δελτία.»

» Αυτός ήταν ο έλεγχος μας, εκεί περιορίστηκε και εκεί δεν βρήκαμε ότι υπήρξε πρόβλημα στην ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, γι΄ αυτό δώσαμε το πράσινο φως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις διακυμάνσεις των μετοχών της Eurobank, ο κ. Μποτόπουλος είπε ότι ξεκίνησε αμέσως μια πολύ μεγάλη έρευνα των διαδικασιών και του τρόπου που έγιναν οι συναλλαγές αυτές, αλλά «δυστυχώς, ο έλεγχος δεν μπορεί να δώσει αποτέλεσμα σε ένα, σε δύο και σε τρεις μήνες. Κατά μέσο όρο απαιτείται ένας χρόνος από την έναρξη του ελέγχου και εδώ βρισκόμαστε στη φάση που θα έχουμε τα αποτελέσματα και αυτής της έρευνας».

Πρώτη εισαγωγή εταιρείας μετά από πέντε χρόνια

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Επιτροπής ΔΕΚΟ για τη συμβολή της Επιτροπής στα θέματα που προχώρησαν επί Ελληνικής Προεδρίας, προκειμένου να κλείσει ο κύκλος σημαντικών οδηγιών στο χώρο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (κατάχρηση αγοράς, αποθετήρια, αμοιβαία κεφάλαια, ενημέρωση επενδυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις επενδυτικές υπηρεσίες).

Είπε ακόμη ότι μετά από πέντε χρόνια, είχαμε την τελευταία εβδομάδα την πρώτη εισαγωγή εταιρείας στο Χρηματιστήριο. «Θέλω να πιστεύω ότι μπαίνουμε πλέον στον ενάρετο κύκλο εισαγωγών και έχουμε δύο, τρεις ακόμη εταιρείες που επιθυμούν την εισαγωγή τους» είπε.

ΣΥΡΙΖΑ: Προβλήματα στο ρόλο της Επιτροπής

«Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε ζητήματα που αφορούν στη διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών και τον ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» είχε δηλώσει νωρίτερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έκανε ειδική αναφορά στις συνθήκες της συγχώνευσης -και της ματαίωσής της στη συνέχεια- Εθνικής Τράπεζας- Eurobank:

«Ήθελα να μου πείτε πώς και γιατί επιτρέψατε την ανταλλαγή μετοχών μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank πριν υπάρξει το επίσημο ok γι΄ αυτό. Και όταν ήρθε η τρόικα και ανάτρεψε τα πάντα, γιατί αποδεχθήκατε να μην επανέλθουν τα πακέτα των μετοχών και οι μέτοχοι όπως θα ήταν, εφόσον δεν θα γινόταν έτσι και αλλιώς η συγχώνευση. Γιατί μέσα από αυτόν τρόπο, ξέρετε καλύτερα από εμένα, ότι η οικογένεια Λάτση μπόρεσε να κάνει μια πραγματικά κινηματογραφικού τύπου δραπέτευση από την ανακεφαλαιοποίηση στη Eurobank, που την άφησε ουσιαστικά άδειο κέλυφος και την πλήρωσε πανάκριβα ο ελληνικός λαός στα 6,5 δισ. ευρώ, αντίθετα με όλους τους άλλους μεγαλομέτοχους και τις άλλες τράπεζες από τις οποίες αποχώρησαν την ίδια περίοδο και η Τράπεζα της Ελλάδος τους επέβαλε να καλύψουν τα κεφαλαιακά κενά που υπήρχαν στη διάρκεια της δικιάς τους ιδιοκτησίας και management».

Η βουλευτής εξέφρασε την απορία γιατί δεν πάρθηκε κανένα πειθαρχικό μέτρο σε τράπεζες όπως η Εθνική που στις 20 με 21 Μαρτίου ανακοίνωνε ότι δεν θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και 20 μέρες αργότερα ανακοίνωνε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Μίλησε για περίεργα φαινόμενα στο Χρηματιστήριο με «χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ακραίες διακυμάνσεις της μετοχής της Eurobank μετά την οριστική ματαίωση της συγχώνευσης με την Εθνική, το 2013».

Τέλος, η βουλευτής επισήμανε ότι, τις τελευταίες ημέρες, «παρατηρούνται περίεργα φαινόμενα στο Χρηματιστήριο με τη διαπραγμάτευση μετοχών» και έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development που «βρίσκεται σήμερα στην έκτη και προτελευταία μέρα, όπου από την Παρασκευή που ξεκίνησε έχουν γίνει σημεία και τέρατα, έχει φτάσει να κερδίζει +400%, έκλεισε με πτώση την πρώτη μέρα σχεδόν -12%, έχει φτάσει σε διακυμάνσεις που είναι κοντά στο 196% την Τρίτη εσωτερικά, ενδοσυνεδριακά και είναι φανερό ότι εδώ υπάρχουν και τεράστια κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεγαλομετόχων».