Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει ορισθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες ως υποψήφιος για την προεδρία της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαιτεί γυναικείες υποψηφιότητες για να συγκροτήσει την ομάδα του, ώστε να μην απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μη σεβασμό της αρχής της ισότιμης εκπροσώπησης των δύο φύλων, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.

Η απερχόμενη Επιτροπή περιλάμβανε εννέα γυναίκες μεταξύ 28 επιτρόπων. Όμως, αυτή η ισορροπία απειλείται, επειδή οι υποψήφιοι που προτείνονται μέχρι στιγμής είναι άνδρες, υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Ο Γιούνκερ θα υποβάλει την υποψηφιότητά του προς ψήφιση από τους ευρωβουλευτές στις 15 Ιουλίου. Αν αυτή εγκριθεί, θα αρχίσει αμέσως τη συγκρότηση της ομάδας του.

«Με δεδομένες τις προθέσεις που έχουν εκφράσει οι κυβερνήσεις, φοβάται πως θα βρεθεί με μόνο δύο ή τρεις γυναίκες στην ομάδα του, όταν θα ζητήσει την έγκρισή της, τον Οκτώβριο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως δικαίως θα απορριφθεί για μη σεβασμό της ισότιμης εκπροσώπησης» δήλωσε πηγή προσκείμενη στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

Αν αναλάβει τελικά επικεφαλής της Επιτροπής, θέλει μια ομάδα επιτρόπων «με εντυπωσιακές πολιτικές διαδρομές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να απορρίψει τους υποψηφίους που δεν θα έχουν το επιθυμητό προφίλ. Ζητάει από τις κυβερνήσεις να του υποβάλουν ένα κατάλογο με δύο ή τρεις υποψηφίους, στον οποίο να υπάρχει υποχρεωτικά μια γυναικεία υποψηφιότητα, και ένα κατάλογο των θέσεων που διεκδικούν, διευκρινίσθηκε από το περιβάλλον του.

«Προς το παρόν, οι προσωπικότητες που έχουν βολιδοσκοπηθεί είναι κυρίως άνδρες και η ομάδα υπάρχει κίνδυνος να αποτελείται από 26 άνδρες και 2 γυναίκες, με 10 υποψήφιους για κάποια σημαντική οικονομική θέση» σχολίασε με δόση ειρωνίας η πηγή που πρόσκειται στον πρώην πρωθυπουργό.


«Αν οι κυβερνήσεις προτείνουν γυναίκες, οι υποψήφιές τους θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν μια αντιπροεδρία και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο» διαβεβαίωσε το περιβάλλον του.