Πυρετώδεις διεργασίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών για το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», έχει ήδη ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συγκεντρώσει τις 121 υπογραφές βουλευτών για την διενέργεια δημοψηφίσματος προς ακύρωση ψηφισμένου νομοσχεδίου (αρ. 44, παρ. 2).

Αύριο, Παρασκευή, εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η προσφυγή της ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ, για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία.

«Ναι» από Καμμένο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ είχε στις 11 το πρωί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα στην ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, και -όπως είπε- «συμφωνούμε με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ».

Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος είπε στον κ. Τσίπρα ότι «η μικρή ΔΕΗ αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραχώρηση των πηγών ενέργειας που πρέπει να σταματήσει τώρα».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Άρματος Πολιτών Γιάννη Δημαρά και με τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικου Κόμματος Νίκο Νικολόπουλο και συμφώνησαν για την τακτική που θα ακολουθηθεί σε σχέση με το θέμα της «μικρής ΔΕΗ».

Ο κ. Καμμένος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ο ορυκτός πλούτος της χώρας και οι πηγές ενέργειας αποτελούν περιουσία των Ελλήνων και δεν θα επιτρέψουμε να χαριστούν σε χρηματοδότες και δανειστές».

«Όχι» από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε: «Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη ‘μικρή ΔΕΗ».

Κατ’ αρχήν «ναι» έχει πει η ΔΗΜΑΡ.

Κατά πληροφορίες, τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ξεχωριστές συναντήσεις ανά πρόσωπο θα γίνουν με τους ανεξάρτητους βουλευτές.