Εμβρόντητοι οι ευρωβουλευτές παρακολούθησαν χθες στο Στρασβούργο την ελληνική αντιπροσωπεία –που εξελέγη με σταυρό και πανελλαδική ψηφοφορία –να μεταφέρει τα θλιβερά κοινοβουλευτικά ήθη των τελευταίων χρόνων στο Ευρωκοινοβούλιο, με τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εκτοξεύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης και τους χρυσαυγίτες να προκαλούν, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο έλληνας Πρωθυπουργός στην πρωτολογία του προέβη στον –κατά κοινή ομολογία θετικό –απολογισμό της ελληνικής προεδρίας και περιέγραψε τα βήματα προόδου της ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως τόνισε εξέρχεται σταθερά από τις συνθήκες της κρίσης, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο να συμφωνεί απόλυτα με τις διαπιστώσεις του και ταυτόχρονα να πλέκει το εγκώμιο της ελληνικής προεδρίας για την επίτευξη συμβιβαστικών συμφωνιών σε τομείς όπως η τραπεζική ένωση, τα ενεργειακά ζητήματα και η θαλάσσια ασφάλεια, η κατ’ επιλογήν καλλιέργεια των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών κ.ά.

Ωστόσο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που έλαβαν αμέσως μετά τον λόγο φρόντισαν να μιλήσουν σε καθαρά αντικυβερνητικούς τόνους για την ελληνική προεδρία, διαλύοντας κάθε ψευδαίσθηση για την από κοινού παρουσία της χώρας στο εξωτερικό.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός στην δευτερολογία του αναγκάστηκε να απαντήσει κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, ειδικά δε σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις και τον εκφοβισμό των επενδυτών.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι ηγετικά στελέχη της κατηγορούνται όχι για τις ιδέες τους αλλά για τις πράξεις τους. Τα θέματα αυτά δέσποσαν και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πάντως εκθείασε το σημαντικό έργο αλλά και τον λιτό χαρακτήρα της ελληνικής προεδρίας.