Τις φυλακές Κορυδαλλού επισκέπτονται σήμερα, Τρίτη κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι κρατούμενοι συνεχίζουν για 9η ημέρα (από τις 23 Ιουνίου) την απεργία πείνας, αντιδρώντας στην θεσμοθέτηση φυλακών τύπου Γ’ (υψίστης ασφαλείας).

Οι κρατούμενοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, χαρακτηρίζοντάς το φασιστικό και τονίζοντας πως με την απεργία τους αντιτάσσονται στη δημιουργία ενός «ελληνικού Γκουαντανάμο, σε μια φυλακή μέσα στη φυλακή, χωρίς άδειες, χωρίς επισκεπτήρια, χωρίς αύριο…»

Τη Δευτέρα, εθελοντές γιατροί κατάφεραν να εξετάσουν μόλις 18 κρατούμενους στον Κορυδαλλό, ενώ συνολικά σε απεργία πείνας έχουν κατέλθει περίπου 4.500 κρατούμενοι σωφρονιστικών καταστημάτων στη χώρα.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, οι γιατροί έσπευσαν μετά από έκκληση των απεργών πείνας στον Κορυδαλλό και εξέτασαν 18 κρατούμενους (σε σύνολο περίπου 1.400). Επισήμαναν ότι κάποιοι έχουν ήδη χάσει 10 κιλά και ζήτησαν να εκφωνήσουν οδηγίες από μικροφώνου για τα ανησυχητικά συμπτώματα. Ωστόσο, το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση των φυλακών και έτσι οι γιατροί ζήτησαν οι οδηγίες να μεταφερθούν από στόμα σε στόμα.

Την ίδια ώρα στη Βουλή σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για το ζήτημα, με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Η ένταση σημειώθηκε με αφορμή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να αναβληθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, προκειμένου οι βουλευτές να επισκεφθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας -πρόταση που απορρίφθηκε.

Σήμερα, Τρίτη, στις 18:30, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί στο ξενοδοχείο Τιτάνια ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Σχετικά με τις νέου τύπου φυλακές, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) τονίζει ότι οι φυλακές τύπου Γ’ αποτελούν «μετάβαση από το μοντέλο του σωφρονισμού στο μοντέλο της απόλυτης εξουδετέρωσης, αν όχι στο μοντέλο μιας ακραίας εκδικητικής λογικής».