Deutsche Welle: «Από την πληροφόρηση στη συμμετοχή»

Αραβική άνοιξη, Πάρκο Γκεζί, Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Ποιος ο ρόλος των νέων ηλεκτρονικών μέσων στην πληροφόρηση; Αυτά και άλλα ερωτήματα φιλοδοξεί να απαντήσει το Global Μedia Forum της DW.

Αραβική άνοιξη, Πάρκο Γκεζί, Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Ποιος ο ρόλος των νέων ηλεκτρονικών μέσων στην πληροφόρηση; Αυτά και άλλα ερωτήματα φιλοδοξεί να απαντήσει το Global Μedia Forum της Deutsche Welle.


«Από την πληροφόρηση στη συμμετοχή» (From information to participation) είναι το μότο του φετινού Global Media Forum που διοργανώνει η Deutsche Welle στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Βόννης (30/6-2/7).

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα ηλεκτρονικά μέσα, με έμφαση στο διαδίκτυο, ως φορείς πληροφόρησης αλλά και δημιουργίας της ίδιας της πληροφορίας. Ο ρόλος των νέων μέσων επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης αλλά και η συμμετοχή των πολιτών στη συνδιαμόρφωση των γεγονότων, έγιναν ιδιαίτερα αισθητά τα τελευταία χρόνια, ιδίως αναφορικά με τη μετάδοση των εξεγέρσεων στην Τυνησία και την Αίγυπτο κατά την «αραβική άνοιξη», αλλά και πιο πρόσφατα στην περίπτωση των βίαιων διαμαρτυριών στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης και στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.


«Αυτό που συνέβη στην περίπτωση της Ουκρανίας, πέρα από την πραγματικά εμπόλεμη κατάσταση, ήταν και ένα είδος ‘πολέμου της πληροφορίας’»
, ανέφερε στην DW o Τζέιμι Σι, αναπληρωτής γ.γ. του ΝΑΤΟ σε θέματα Ασφαλείας και Νέων Τεχνολογιών.

Ο Τζέιμι Σι είναι ένας εκ των ομιλητών που αναμένονται στη Βόννη για τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου και που αναμένεται μάλιστα να συμμετάσχει την ερχόμενη Τετάρτη σε συζήτηση από κοινού με τη Σάρα Χάρισον, βρετανίδα δημοσιογράφο και συνεργάτιδα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Wikileaks, η οποία συνέδεσε το όνομά της και με την υπόθεση Σνόουντεν.

Ένα σημαντικό διεθνές φόρουμ για τα ΜΜΕ

Το Global Media Forum διεξάγεται για έβδομη συνεχή φορά. Στις εργασίες συμμετέχουν φέτος πάνω από 2000 σύνεδροι από τoν χώρο των ΜΜΕ προερχόμενοι από 100 περίπου χώρες.

Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε αυτό ο νέος γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ. «Τα φετινά θέματα είναι συναρπαστικά και θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για το Global Media Forum», δήλωσε σχετικά ο Π. Λίμπουργκ, συνεχίζοντας: «Δεν αλλάζει κανείς τον κόσμο έτσι, εντούτοις το συνέδριο αυτό αποτελεί μία ευκαιρία να θιγούν σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα η ερώτηση πώς μπορούμε να συμμετέχουμε στον ψηφιακό κόσμο».

Στο καίριο αυτό ερώτημα θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις, μεταξύ άλλων, η αμερικανίδα δημοσιογράφος Έμα Ρούμπι Ζακς από την ιστοσελίδα avaaz.org, ο υπεύθυνος της UNESCO σε θέματα ΜΜΕ Γκι Μπερζέρ, ο Μάθιου Άρμστρονγκ, μέλος του Διευθυντηρίου της Αμερικανικής Ραδιοφωνίας κ.ά.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ με μία ομιλία με θέμα «Ψηφιακή εποχή και συμμετοχή από τη σκοπιά της εξωτερικής πολιτικής».

Έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πέρα από το πλούσιο θεματικά πρόγραμμα, το φετινό συνέδριο αναμένεται να είναι επιπλέον καλά «διασυνδεδεμένο» με τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την τηλεόραση.

Ζωντανές αναμεταδόσεις από την τηλεόραση της DW και συνεχής ροή πληροφοριών από την ιστοσελίδα της DW, το facebook και το twitter αναμένεται να καλύψουν το γεγονός, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί, όπως κάθε χρόνο, η απονομή των βραβείων BOBs για τα καλύτερα διεθνή μπλογκ με ανθρωπιστικό και ακτιβιστικό περιεχόμενο.

Στόχος του Global Media Forum είναι άλλωστε, σύμφωνα με τον Π. Λίμπουργκ η δικτύωση ανθρώπων των ΜΜΕ από όλον τον κόσμο αλλά και η επίτευξη ενός ζωηρού και γόνιμου διαλόγου γύρω από το μέλλον της δημοσιογραφίας και ειδικότερα των διεθνών ΜΜΕ.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk