Δυο έλληνες κατηγορούνται για απάτη στη Γερμανία

Δύο άτομα, 36 και 44 ετών, που εμπλέκονται σε απάτες χιλιάδων ατόμων στη Γερμανία, μέσω υποτιθέμενων κληρώσεων λαχείων και λοταρίας, εντοπίστηκαν στην Ελλάδα από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η παράνομη δράση τους ήταν από τον Ιανουάριο του 2009 έως το Νοέμβριο του 2012.

Δύο άτομα, 36 και 44 ετών, που εμπλέκονται σε απάτες χιλιάδων ατόμων στη Γερμανία, μέσω υποτιθέμενων κληρώσεων λαχείων και λοταρίας, εντοπίστηκαν στην Ελλάδα από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η παράνομη δράση τους ήταν από τον Ιανουάριο του 2009 έως το Νοέμβριο του 2012.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι κατάφεραν να εξαπατήσουν 360.000 πολίτες περίπου στη Γερμανία, πείθοντάς τους να συμμετέχουν σε «ανύπαρκτες» κληρώσεις λαχείων και λοταρίας, έναντι μηνιαίας συνδρομής 29,90 ευρώ.
«Τα κέρδη τους από τις απάτες ξεπερνούν τα 36.500.000 ευρώ, ενώ η νομιμοποίησή τους γινόταν μέσω της σύστασης εταιρειών και της μεταφοράς των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανά την υφήλιο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Όπως έγινε γνωστό η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής, έπειτα από αίτημα των Γερμανικών Αρχών, κατάφερε να εντοπίσει στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αθήνα και τη Βουλιαγμένη, δύο μέλη του κυκλώματος που ενέχεται σε απάτες χιλιάδων ατόμων στη Γερμανία, μέσω υποτιθέμενων κληρώσεων λαχείων και λοταρίας.
Σύμφωνα με τις Γερμανικές Αρχές, οι δύο Έλληνες αποτελούν «αρχηγικά μέλη εγκληματικής ομάδας, η οποία κατάφερε να εξαπατήσει (στη Γερμανία) περίπου 360.000 άτομα, μέσω συμμετοχής τους σε «υποτιθέμενες» υπηρεσίες κληρώσεως λαχείων – λοταρίας κ.λπ. Με τη μεθοδολογία αυτή κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 36.545.119 ευρώ περίπου.»
Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δράστες έχοντας προμηθευτεί παράνομα «πελατολόγια» από εταιρείες τυχερών παιγνίων, χρησιμοποιούσαν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που τηλεφωνούσε σε πολίτες και με το δελεαστικό πρόσχημα ότι μπορούν να κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αυτοκίνητα, ή ταξίδια τους έπειθαν να συμμετάσχουν – καταβάλλοντας μηνιαία συνδρομή 29,90 ευρώ – σε «ανύπαρκτες» κληρώσεις λαχείων ή/και σε λοταρίες.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι είχαν συστήσει εικονικές εταιρείες, μέσω των οποίων νομιμοποιούσαν τα παράνομα έσοδα, ενώ μετέφεραν – διακινούσαν τα χρηματικά αυτά ποσά σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, ανά την υφήλιο, για να μην εντοπίζονται από τις διωκτικές Αρχές.
Το πρωί της Τρίτης στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας και κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής της Εισαγγελίας του Κρέφελντ Γερμανίας, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες αλλά και εταιρείες των δραστών.
Στο σπίτι του 44χρονου στην Αθήνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, εξωτερικός σκληρός δίσκος και φορητός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων USB, 4 βιβλιάρια καταθέσεων Ελληνικών τραπεζών,ελληνικά και ξενόγλωσσα έγγραφα επιχειρήσεων και 6 σφραγίδες (μία Ελληνική και πέντε ξενόγλωσσες).
Σε οικία του 36χρονου, στην περιοχή της Βουλιαγμένης βρέθηκαν τρεις κλειστοί φάκελοι, που περιείχαν διάφορα έγγραφα.
Στην έδρα δύο εταιρειών στην Αθήνα κατασχέθηκαν 2 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 3 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, 4 φορητοί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων USB και σκληρός δίσκος εντός θήκης, ελληνικά και ξενόγλωσσα έγγραφα επιχειρήσεων και 3 ξύλινες ξενόγλωσσες σφραγίδες.
Όλα τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα υποβληθούν στον αρμόδιο ανακριτή, όπου απεστάλη το αίτημα δικαστικής συνδρομής.
Η έρευνα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, είναι σε πλήρη εξέλιξη, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Γερμανικές Αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής.
Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk