Στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά προκειμένου να απολογηθούν οδηγήθηκαν το πρωί της Τρίτης έξι εκ των 14 συνολικά συλληφθέντων για τη μεταφορά 138 συσκευασιών με ηρωίνη συνολικού μεικτού βάρους 986 κιλών και 600 γραμμαρίων.
Όλοι οι συλληφθέντες προσήχθησαν στην Εισαγγελία το βράδυ της Κυριακής και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών.
Ειδικότερα την Τρίτη απολογήθηκαν στον 3ο ανακριτή Πειραιά ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος (υπήκοοι Ινδίας) του πλοίου «Noor One» που μετέφερε την ηρωίνη στην Ελλάδα, οι οποίοι ζήτησαν να μην έχουν συνήγορο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκαν κατά την απολογία τους οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση της μεταφοράς των ναρκωτικών και φέρεται να υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν για το φορτίο της ηρωίνης και ότι το πλοίο ερχόταν στην Ελλάδα αποκλειστικά για επισκευαστικές εργασίες.

Οι συλληφθέντες αφού ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους στον ανακριτή χωρίς την παρουσία δικηγόρου καθώς οι ίδιοι αρνήθηκαν την εκπροσώπησή τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αναμένεται η ειδική συνεδρίαση ανακριτή και εισαγγελέα προκειμένου να αποφασιστεί αν θα κριθούν προφυλακιστέοι.

Την Τετάρτη θα παρουσιαστεί στις ανακριτικές αρχές ο 32χρονος Έλληνας μαζί με τον 47χρονο Ιρανό υπήκοο που φέρεται να παίζει κομβικό ρόλο στην υπόθεση και την Πέμπτη η 53χρονη Ελληνίδα, που φέρεται ως η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο Ιρανός παρουσιάστηκε την Τρίτη ενώπιον των δικαστικών αρχών και ζήτησε παρουσία δικηγόρου υπεράσπισης προκειμένου να απολογηθεί. Το αίτημά του έγινε δεκτό και θα παρουσιαστεί στις 13.30 την Τετάρτη.

Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος που θα απολογηθούν την Πέμπτη είναι και ο 42χρονος πλοίαρχος, καθώς και ο 28χρονος α’ μηχανικός, που κατηγορούνται και για λαθρεμπόριο καυσίμων και οι οποίοι είχαν συλληφθεί το βράδυ της Παρασκευής.
Για την υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων είχε σταλεί δείγμα από το πετρέλαιο που μετέφερε το πλοίο στο Χημείο του Κράτους για να εξακριβωθεί το είδος καυσίμου. Η απάντηση δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και επρόκειτο για ντίζελ. Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίς το πρωί της Τετάρτης θα γίνει μετακίνηση του πλοίου και στη συνέχεια απάντληση των καυσίμων. Ακολούθως η κατασχεθείσα ποσότητα θα καταλήξει στα ΕΛΠΕ.
Υπενθυμίζεται πως για το πρώτο μέρος της υπόθεσης, της κατάσχεσης ενός τόνου, 133 κιλών και 420 γραμμαρίων ηρωίνης στις 12 Ιουνίου, σε άλλη αποθήκη στην ίδια περιοχή και σε έπαυλη στη Φιλοθέη, έχουν ήδη προφυλακισθεί εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε Τούρκοι υπήκοοι, ένας Αλβανός αλλά και τρεις Έλληνες, εκ των οποίων ένας 40χρονος εφοπλιστής.
Συνεχίζεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Λιμενικό η έρευνα για εμπλοκή και άλλων προσώπων στο κύκλωμα διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών αλλά δεν έχει ζητηθεί ακόμη η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τις δικαστικές αρχές.
Ο κομβικός ρόλος του Ιρανού
Σύμφωνα με πληροφορίες, κομβικό ρόλο στη δεύτερη υπόθεση διαδραματίζει ο 47χρονος υπήκοος Ιράν ο οποίος συνελήφθη κατά την τελευταία επιχείρηση των λιμενικών και είναι ο μοναδικός που θέλησε να καταθέσει στην ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.
Ο συγκεκριμένος φέρεται να επιβιβάστηκε στο δεξαμενόπλοιο «Νοοr One» κατά τη μεταφόρτωση των ναρκωτικών σε διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Πακιστάν και Ομάν και είχε ρόλο συνοδού της ηρωίνης ως την Ελλάδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κινητό τηλέφωνό του είχε μόνο μία επαφή από τη χώρα μας και ήταν ο τηλεφωνικός αριθμός του προφυλακισμένου εφοπλιστή. Επίσης η αμοιβή του για τη συνοδεία και φύλαξη των ναρκωτικών θα ήταν 50 εκατομμύρια σε ιρανικό νόμισμα, δηλαδή 1.438,97 ευρώ.
Το πλήρωμα του «Noor One» ήταν δεκαμελές και όλοι Ινδοί υπήκοοι. Ο 42χρονος πλοίαρχος του πλοίου φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να προσπάθησε να παραλάβει στις 22 Ioυνίου το φορτηγό με το οποίο είχε γίνει η μεταφορά τη ηρωίνης και βρισκόταν σε πάρκινγκ στο Σχιστό. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας Τούρκος υπήκοος με βελγικό διαβατήριο.
Τι λέει το Λιμενικό για τον εφοπλιστή
Για τον εφοπλιστή στελέχη του Λιμενικού σημειώνουν πως είναι αυτός που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά των ναρκωτικών που είχαν ως προορισμό χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Αξιωματικοί του Λιμενικού σημείωναν επιπλέον ότι όλα δείχνουν πως βρέθηκε στο σύνολό της η ποσότητα της ηρωίνης που μεταφέρθηκε με το συγκεκριμένο πλοίο. Ωστόσο, έλεγαν, η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα και δεν αποκλείεται να γίνουν και νέες συλλήψεις τις επόμενες ημέρες.
Τη Δευτέρα έγιναν νέες έρευνες από λιμενικούς στο δεξαμενόπλοιο «Νoor One» που βρίσκεται στην Ελευσίνα και χρησιμοποιήθηκε από το κύκλωμα για τη μεταφορά των ναρκωτικών. Το συγκεκριμένο πλοίο στο παρελθόν έχει ταξιδέψει με τις επωνυμίες «Kythnos», «Κithνos», «Εnvi II», «Kori» και «Akori». Την Τρίτη αναμένεται επίσης να γίνει απάντληση των 18 τόνων λαθραίων καυσίμων που μετέφερε παράνομα χωρίς παραστατικά.
Eπίσης σε συνέντευξη του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως «το κύκλωμα αυτό φαίνεται ότι δεν έχει δράσει μόνο μία φορά. Δεν μπορείς να φέρνεις μία ποσότητα δύο τόνων και εκατό είκοσι κιλών και να είναι η πρώτη σου φορά. Σίγουρα είχαν τσεκάρει και διαδρομές, είχαν τσεκάρει και τρόπους. Άρα, μπορεί και κατά το παρελθόν, να έχουν ξαναπεράσει ποσότητες».