Η παρακολούθηση του ιδρυτή Τζούλιαν Ασάνζ από τη βρετανική αστυνομία στοιχίζει περίπου 11.000 ευρώ ημερησίως στους Βρετανούς φορολογούμενους, όπως αποκαλύφθηκε από την Σκότλαντ Γιαρντ την Πέμπτη, κατά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημέρα που ο ιδρυτής του WikiLeaks βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Από τις 19 Ιουνίου 2012, την ημέρα που ο Ασάνζ- ο οποίος είχε κατηγορηθεί στη Σουηδία για βιασμό, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ζήτησε άσυλο, μέχρι τον Μάιο του 2014, η παρακολούθηση στοίχισε συνολικά 6,4 εκατομμύρια λίρες (περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ).

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι μισθοί των αστυνομικών που απασχολούνται με την υπόθεση, η χρήση οχημάτων, γραφείων και εξοπλισμού. Εδώ και δύο χρόνια οι αστυνομικοί βρίσκονται σε μόνιμη βάση έξω από την πρεσβεία, η οποία στεγάζεται σε ένα κτίριο πολύ κοντά στα καταστήματα Harrods.

Για λόγους ασφαλείας η Σκότλαντ Γιαρντ δεν διευκρίνισε πόσοι αξιωματικοί ασχολούνται με την παρακολούθηση του 42χρονου Αυστραλού. Εάν ο Ασάνζ αποφασίσει να κάνει έστω και ένα βήμα έξω από την πρεσβεία, θα συλληφθεί για να εκδοθεί στη Σουηδία για να δικαστεί για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

Ο πρώην χάκερ που υποστηρίζει ότι είναι αθώος φοβάται ότι η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ για να δικαστεί εκεί για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων μέσω του WikiLeaks.

«Βασιζόμαστε στον Ισημερινό να βοηθήσει ώστε να μπει ένα τέλος στη δύσκολη και δαπανηρή φιλοξενία του Ασάν» δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του θα παρέχει προστασία στον Ασάνζ για όσο διάστημα το επιθυμεί ο Αυστραλός.