Την θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων θα καταλάβει ο απερχόμενος Φιλανδός Πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν ως αντικαταστάτης του Όλι Ρεν.

Σήμερα Τετάρτη η κυβέρνηση της Φινλανδίας πρότεινε τον Κατάινεν ως τον αντικαταστάτη του Ρεν μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τέλος Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, η καθεμιά από τις 28 χώρες-μέλη στέλνει έναν Επίτροπο στις Βρυξέλλες, όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ρεν θα παραιτηθεί τον Ιούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , καθώς εξελέγη ευρωβουλευτής με το αντιπολιτευόμενο Κεντρώο Κόμμα της Φινλανδίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο 52χρονος Ρεν διετέλεσε Επίτροπος της Φινλανδίας την τελευταία δεκαετία και πριν αναλάβει καθήκοντα Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ήταν αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο 42χρονος Κατάινεν θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία την ερχόμενη Δευτέρα κι έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αναλάβει ανώτατο αξίωμα στην ΕΕ.

Στην πρωθυπουργία θα τον διαδεχτεί ο Αλεξάντερ Στουμπ, μέχρι σήμερα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου, καθώς εξελέγη στην ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος ‘»Εθνική Συμμαχία».

Το όνομά του Κατάινεν έχει αναφερθεί ως πιθανού υποψηφίου για επικεφαλής της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρότι ο ίδιος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.