Δυο δεκαετίες συμπληρώνει εφέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η επετειακή 20η διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 17 ως τις 24 Ιουλίου στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα φωτίζοντας για μια ακόμη φορά εξέχουσες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς δημιουργίας, της θεωρητικής σκέψης για τις παραστατικές τέχνες, την εξειδικευμένη εκπαίδευση αλλά και το «παιχνίδι» του χορού που αφορά όλους: επαγγελματίες, σπουδαστές, ερασιτέχνες και κοινό. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ), με καλλιτεχνική διευθύντρια την Βίκυ Μαραγκοπούλου.
Το πρόγραμμα

Το Nederlands Dans Theater 2 ανοίγει τις εκδηλώσεις του εφετινού Φεστιβάλ με τέσσερις χορογραφίες: «Gods and Dogs», «Shutters Shut», «Subject to Change» και «Cacti» (17,18/7, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα).Το σόλο του Κριστιάν Ριζό που ερμηνεύει ο τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ κι έχει τίτλο «sakinan goze cop batar» παίρνει την σκυτάλη στις 18 και 19/7 (Μέγαρο Χορού-Στούντιο). Το στοιχείο της συνύπαρξης αναδεικνύεται στο έργο «Badke», επιτυχημένο δείγμα συνεργασίας βέλγων και παλαιστινίων χορευτών (19,20/7, Αμφιθέατρο Κάστρου).
Ενας τελείως διαφορετικός χορογραφικός κόσμος, άυλος και άχρονος, ένα σύμπαν καρφωμένα από εφήμερα, άπιαστα υλικά-ήχους, φως, φυσαλίδες, αφρό- παρουσιάζεται στη συνέχεια, με το έργο Evaporated Landscapes της δανέζας Μέτε Ινκβαρτσεν η οποία ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες (20/7, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα).
Την οδύνη των ξεριζωμένων σωμάτων παρακολουθεί κανείς και στη χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη «Πλάνητες». Η χορογράφος που παρουσιάζεται για τρίτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την ομάδα «Αερίτες» εντρυφά και σε αυτή τη δουλειά της στον αστικό λαβύρινθο, δημιουργώντας ένα κοινωνικό σχόλιο γύρω από τους Πλάνητες, τους πολίτες του κόσμου, τους ταξιδιώτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους «ξένους», τους Αλλους, εμβαθύνοντας στις έννοιες της περιπλάνησης, της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο, της πρόσμειξης, της ανταλλαγής, της ενσωμάτωσης, της ένταξης (22/7, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα).

Η «Πετρόσουπα» από κινέζικος λαϊκός μύθος «μαγειρεύτηκε» σε ένα ευωδιαστό μουσικό παραμύθι από μια συντροφιά παιδιών και μεγάλων: από τον καλαματιανό συνθέτη Στάθη Γυφτάκη και τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας-τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων , την Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό Σύνολο «Μελίφωνο»- την Λίλλυ Τριαντάρη και τις λέξεις της, τον χορογράφο Δημήτρη Σωτηρίου και τους sinequanon, την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα και τα παιδιά του εργαστηρίου της «Μπλε Τελεία» (24/7, Αμφιθέατρο Κάστρου).

Για μια ακόμη χρονιά, το φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.