Μια σημαντική νίκη κατά των μεταλλαγμένων τροφίμων πέτυχε η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ. Με σχεδόν ομόφωνη απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο απαγορεύθηκε ηκαλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα το κάθε κράτος μπορούσε να έχει τη δική του πολιτική, από σήμερα η κάθε χώρα της ΕΕ έχει τη δυνατότητανα επικαλεστεί όποιον λόγο θεωρεί πρόσφορο και για να επιβάλλει την απαγόρευση, χωρίς καν να χρειαστεί να ρωτήσει την Επιτροπή.
Υπέρ της πρότασης αυτής την οποία παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Ι. Μανιάτης, προεδρεύοντας στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο, ψήφισαν 26 από τα 28 κράτη μέλη. Το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο απείχαν.
Οταν τελείωσε η ψηφοφορία η Γαλλίδα υπουργός Σαγκολέν Ρουαγιάλ ζήτησε επίμονα να λάβει πρώτη τον λόγο και συνεχάρη θερμά τον κ. Μανίατηγια την επίτευξη της συμφωνίας μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων.

Η κυρία Ρουαγιάλ τόνισε ότι ήταν απολύτως αναγκαία αυτή η απόφαση, καθώς το νέο σύστημα εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος, αποτρέπει τον κίνδυνο για ημίμετρα, και δίνει στο κάθε κράτος την ευχέρεια να αποφασίσει πως θα χειριστεί το θέμα.

Επιπλέον χαρακτήρισε αξιοθαύμαστη τη δουλειά της ελληνικής πλευράς και εξαιρετικό γεγονός τις βελτιώσεις που έφερε, οι οποίες όπως υπογράμμισε προσφέρουν ισχυρή νομική ασφάλεια και διευκρινίζουν πλήρως τη διαδικασία.Μετά από αυτή την τοποθέτηση, όλοι οι παριστάμενοι υπουργοί έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια στον Έλληνα υπουργό.